Jakým způsobem zavařuješ?
Mám své oblíbené ovoce, ze kterého se snažím každý rok udělat zásobu džemů. Ty jsou u nás totiž moc oblíbené. Jsou to jahody, třešně, maliny, rybíz a pomeranče. Ze všech vyrábím džemy, většinou s kusy ovoce. A nezůstávám jen u jednodruhových džemů, ale kombinuji třeba více druhů ovoce nebo dochucuji netradičními surovinami. Vznikají pak takové dobroty jako jahodové džemy s mátou, pepřem, vanilkou nebo bezinkami. Třešňové s koňakem, čokoládou a jiné speciality. Ochucených džemů dělám vždycky „limitované“ edice do malých skleniček, jen na zpestření.
Snažím se vařit ovoce co nejméně, aby mělo pěknou barvu a chuť. Povařím jen trochu, rozmixuji (ale tak, aby zůstaly kousky) a samozřejmě doplním pektinem nebo želírovacím cukrem.

Patří do tvé kuchyně pektin, pomocník pro zavařování?
Odjakživa zavařuji tak, jak jsem se naučila od maminky a babičky. Obě dvě používaly výrobky určené k zavařování od Dr.Oetker. Přiznám se, že jsem ani nic jiného neměla důvod zkoušet, protože vím, že tohle funguje. Takže ano, pektin do mé kuchyně při zavařování určitě patří.

Na co všechno pektin využíváš?
Na všechny džemy, které během roku vařím. Trochu používám také do sirupů, když chci, aby měly hustější konzistenci.

Aktuálně kvetou bezinky, co z nich připravuješ?
Každý rok si vařím vlastní sirup. Ten miluji nejen do čaje, ale i do letních limonád nebo alkoholických koktejů. Moje maminka letos poprvé zkouší vařit bezinkový med. A až bezinky odkvetou a uzrají krásné tmavé plody, tak z nich připravujeme sirup, džem a také zavařujeme celé kusy ovoce.

Těšíš se na jahody? Máš nějakou radu pro jejich zpracování na džem nebo marmeládu?
Jahody jsou u nás doma snad nejoblíbenější ovoce. Máme jich vysazený lán na zahradě, k těm zahradním máme i lesní, které zase chutnají jinak. Spoustu jich sníme rovnou ze záhonu, použijeme na zmrzlinu a do dezertů. Vlastně většinu domácí úrody. Na džemy, které vařím, potom kupuji jahody z jahodových plantáží. Mám jednu svou oblíbenou, kam si jezdím na jahody. Jahodový džem je u mé rodiny nejoblíbenější, a tak ho musí být na zimu zásoba. :-) Letos určitě vyzkouším zase nové příchutě jahodových džemů, ale také osvědčené jahody s vanilkou a květy bezinek. Stačí jen zvolenou surovinu, kterou chcete „obyčejný“ jahodový džem doplnit, přidat do hrnce při vaření džemu.

Je zavařování složité?
Zavařování je snadné, ale je důležité dodržet několik důležitých zásad. Hlavní je používat čerstvé ovoce bez sebemenších známek poškození, hniloby. Sklenice a všechny pomůcky, které při zavařování používáte, musí být 100% čisté, ideálně vyvařené horkou vodou. Před zavíčkováním ještě okraje skleniček a víčka vytřu hadříkem namočeným ve vodce, abych provedla jakousi dezinfekci. Je lepší se takhle důkladně připravit a dodržovat hygienu, aby se vám potom nestalo, že budete otevírat džemy s plísní. Hotový vřelý džem se naplní do čistých sklenic, ihned zavíčkuje víčkem, které jsme otřeli vodkou, a otočí dnem vzhůru. Takto se sklenice nechají asi 5 minut, pak se zase otočí zpátky.  Klidně je můžete ještě navíc sterilizovat v horké vodě.

Jaké máš oblíbené ingredience pro zavařování?
Jahody, maliny, rybíz, ostružiny, borůvky, citrusové plody, třešně.

Liší se přístup k zavařování našich babiček a dnešní moderní kuchyně?
Moje babička zavařovala úplně stejně jako já dnes. Tedy dodržovala stejný postup, jaký jsem popsala. Jediný rozdíl vidím v tom, že měla mnohem více surovin na zavařování, ze záhonků i velké zahrady. Dnes se ale postupně vrací pěstování vlastní zeleniny a ovoce a s ním i zavařování. Já osobně nedám na domácí džemy dopustit, protože vím přesně, co jsem si zavařila. Od svých kamarádek vím, že některé babičky dříve zavařovaly tak, že ovoce vařily mnoho hodin, aby zhoustlo přirozeně, ale tento postup se mi nelíbí. Výsledek pak nemá ani tak hezkou barvu a dobrou chuť jako džemy, které připravuji podle sebe.

Jsou marmelády a džemy „cool“ i pro mladé a začínající kuchařky?
Zavařování se opět vrací. Chceme mít pod kontrolou, co jíme a co podáváme našim rodinám. Navíc s dostupnou technikou, jako jsou různé pomalé hrnce, pekárny a kuchyňské roboty, je zavařování snadnější, postupy rychlejší. A když jednou zkusíte vlastní džem, tak vám ten kupovaný už nebude chutnat. :-)
 
Děkujeme Elly za rozhovor a těšíme se na tuto krásnou sezonu plnou sladkých vůní ovoce!

POZOR TESTOVACÍ AKCE!

Také patříte mezi milovníky zavařování? Zapojte se s námi do krásné testovací akce a získejte balíček s produkty Dr.Oetker, které při zavařování využijete. Budeme se těšit na vaše recenze!
 
S želírovacími přípravky od Dr. Oetker máte jistotu, že se vám domácí džemy, marmelády a sirupy vždy podaří!

Pokud patříte mezi ty, které rády zavařují, nenechte si ujít naše testování! Zapojte do testování se značkou Dr. Oetker. Testovat bude 50 z vás a vyhrajete kompletní balíček pro zavařování. Soutěž probíhá ZDE.

Zejména nás zajímá vaše testování rostlinného želírovacího přípravku Pektin Dr.Oetker.

Pektin Dr.Oetker je rostlinný želírovací přípravek na zavařování džemů a marmelád. Výrobek obsahuje citrusový pektin a je 100% rostlinného původu. Neobsahuje žádné konzervanty. Je možné ho kombinovat s řepným i třtinový cukrem. Jeden balíček Pektinu Dr. Oetker vystačí na zpracování 2000 g ovoce, ke kterému přidáte 700 až 1000 g cukru podle toho, jak zralé nebo sladké ovoce zavařujete a jak sladký džem si budete chtít připravit. Pektin v džemu působí jako přírodní zahušťovadlo, díky kterému váš džem získá požadovanou konzistenci.

Doporučená MOC je 39,90 Kč za jedno balení (20 g).

Co dále můžete testovat najdete v našem článku zde.

Vice informací o produktech naleznete ZDE.

Uložit

Reklama