Reklama

Pod taktovkou nejrůznějších trendů se snažíme zásobit svou kuchyň oleji ze vzdálených krajin. Zapomínáme přitom ale, že to nejlepší máme doma. Proč se vyplatí zůstat věrni tradičním českým olejům a jak je správně používat?

Řepkový olej

Pokud i vy patříte k těm, kteří lhostejně mávnou rukou nad zdánlivě nezajímavým řepkovým olejem, děláte obrovskou chybu. Odborníci na výživu jej doporučují jako jeden z nejlepších olejů!

Lukana

„Z hlediska složení je řepkový olej jedním z nejhodnotnějších olejů. Je velmi bohatý na vitamin E a polynenasycené mastné kyseliny, a to s velice výhodným poměrem omega-3 a omega-6 kyselin. Zároveň má také vysokou tepelnou odolnost a hodí se tak pro teplou i studenou kuchyni,“ vyjmenovává jeho přednosti manažer kvality olejů Lukana.

Málokdo také tuší, že z běžně používaných kuchyňských olejů obsahuje nejméně nasycených mastných kyselin. Dokonce méně než polovinu z celkového množství, které najdeme v tolik protežovaném olivovém oleji. Ano, i ten má tělu prospěšné látky. Jenže pokud panenský olivový olej použijeme pro tepelnou úpravu, tyto benefity spolehlivě zlikvidujeme.

Díky tomu, že řepkový olej dobře odolává vyšším teplotám a vydrží tepelnou úpravu do 200 °C, můžeme na něm pohodlně smažit, fritovat, péct i grilovat aniž bychom ho výrazně znehodnotili. Bonusů má ale mnohem více.

Nemusíte se obávat, že přebije chuť připravovaného pokrmu. Jeho chuť je totiž neutrální, bez výrazného aroma. Proto se skvěle hodí mimo jiné i na přípravu sladkých pokrmů.

Slunečnicový olej

Ve vaší kuchyni by neměl chybět ani kvalitní slunečnicový olej. Myslete však na to, že byste jej neměli zahřívat na více než 180 °C. Při vyšší teplotě už by se přepaloval. „Přepalování u oleje znamená, že dochází k jeho znehodnocení a naopak začínají vznikat látky zdraví škodlivé. Rostlinné oleje jsou pro člověka prospěšné, ale pokud je tepelně zatížíme nad hranici jejich bodu přepalování, tento benefit, tj. jejich zdravotní prospěšnost, kompletně likvidujeme. Přepalováním také dochází k celkovému zhoršení chuti,“ upozorňuje manažer kvality olejů Lukana.

Slunečnicový olej se proto hodí k teplené úpravě při nižších teplotách, například na pečení. Díky své neutrální chuti však najde využití především ve studené kuchyni. Je skvělý pro přípravu majonéz, dipů, dressingů či zálivek.

Rostlinný olej

Je směsí slunečnicového a řepkového oleje, snoubí se v něm tedy benefity obou. Můžeme jej používat k doplnění výživově hodnotných látek, protože neobsahuje žádné chemické přísady, jež by zatěžovaly organismus. Hodí se především na pečení, nebo pro použití ve studené kuchyni.

Bez tuků to nejde!

Také podléháte mýtu, že tuky do zdravého jídelníčku nepatří, a snažíte se je všemožně eliminovat? Pak děláte velkou chybu, která se vám může vymstít. Aktuální trendy ve zdravé výživě vždy zdůrazňují, že strava by měla být pestrá a vyvážená. „Tuky jsou pro zdraví člověka opravdu nezbytné. Nejenže jsou nutné pro vstřebávání životně důležitých vitamínů, bez kterých tělo nedokáže správně fungovat, ale jsou také nedílnou složkou vyváženého jídelníčku. Dle výživových doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) mají tuky tvořit cca 30 % celkového příjmu energie. To je cca 70 g tuku denně,“ vysvětluje manažer kvality olejů Lukana. Jaké tuky ale vybírat?

Odborníci na výživu doporučují snížení příjmu živočišných tuků a zvýšení podílu rostlinných olejů v celkovém příjmu tuku. „Z hlediska zdraví jsou pro člověka zcela určitě prospěšnější tuky, a zejména oleje, rostlinné. Obsahují totiž větší množství nenasycených a zejména polynenasycených mastných kyselin. Ty snižují riziko onemocnění srdce a cév a přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi,“ potvrzuje doporučení i manažer kvality olejů Lukana.

Tak si příště zkuste zakápnout salát například slunečnicovým olejem. Dopřejete si jej tak v nejcennější formě se všemi výživovými a zdravotními benefity, a navíc díky němu vaše tělo přijme ze zeleniny i vitamíny, které jsou rozpustné pouze v tucích.

Chtěli byste se o olejích dovědět více? Už brzy se můžete těšit na velký přehled otázek a odpovědí.