Domácnost

Rostlinná mléka: proč je pít a jak si je připravit doma?

milk

Jsou sójová, kokosová, mandlová nebo například rýžová. Rostlinné nápoje, které si získávají stále větší a větší oblibu. Proč jsou tak populární?

Než se pustíme do samotného důvodu, proč si takový typ nápoje zamilovat, je potřeba si říci, že označení „mléko“ není zase tak úplně přesné. Pojem „rostlinné mléko“ se vžilo a v řeči se používá zcela běžně, ale v žádném případě se nejedná o produkt z mléčných žláz savců, jako tomu je u mléka kravského, kozího nebo ovčího.

„Rostlinná mléka jsou velká pomoc pro lidi, kteří živočišné mléko nemohou, nebo nechtějí konzumovat. Dá se použít úplně stejně, nemá ale stejné alergeny a taky je vyráběno s ohledem na životní prostředí. Stále více lidí přechází na zdravější stravu, hodně z nich zjišťuje, že jim laktóza nedělá dobře, hledají proto alternativy. Je totiž mnohem jednodušší vyměnit jednu potravinu ve svém jídelníčku, která zastoupí tu původní ve vašem oblíbeném jídle než se s jídlem rozloučit úplně. Naše Nemléko navíc obsahuje pouze to, co opravdu chcete jíst - žádné přídavné látky, žádný cukr, velký podíl hlavní složky, mandlí nebo máku...,“ vysvětluje Amálie Koppová, zakladatelka Nemléka,firmy, která se vydala touto přírodní cestou, podobně jako několik dalších.

milk

Kromě uvedených ingrediencí, můžete formou lisování nebo fermentace vyrobit takový rostlinný nápoj třeba z konopných semínek, jáhel, pohanky, různých luštěnin nebo ořechů. Oproti kravskému mléku mají takový druhy nápojů méně proteinů a více sacharidů, mají také méně nasycených tuků a jak již bylo řečeno výše, neobsahují laktózu. Obsahují velké množství vitamínů, vlákniny a minerálních látek.

Rostlinná mléka jsou také lépe stravitelná, a proto jsou vhodnější také v případě, že se chystáte držet dietu. A můžete je lehce využít i v kuchyni na vaření. Rostlinné nápoje lze využít úplně stejně jako mléko kravské nebo třeba kozí. Amálie Koppová, dodává: „Rostlinná mléka mají stejné výhody, ale žádnou z nevýhod živočišného mléka. Nejlépe se do vaření nebo pečení hodí mandlové polotučné a plnotučné bez příchuti - má krémovou chuť a oříškovou vůni.“

Pokud máte ale šikovné ručičky a výroba domácích produktů vám dělá radost, co takhle zkusit tento recept na mandlové mléko? Je to jednoduché jako facka!

Zdroj fotografií: www.shutterstock.com

Mohlo by vás také zajímat:

   
20.07.2017 - Tvoříme - autor: Marie Cicvárek Fléglová

Komentáře:

  1. avatar
    [4] metro84 [*]

    ve videu to mandlové nevypadá špatně. mě se domácí zatím nikdy nepovedlo tak dobré, jako je koupené - tekuté. ta prášková mléka moc nemusím. No a Nemléko - to je pecka a to jsem zatím měla jen to neochucené makové.

    superkarma: 1 20.07.2017, 11:30:40
  2. [3] MARIE MATEJKOVA [*]

    Spíše kupuji,než bych je dělala samaSml67

    superkarma: 2 20.07.2017, 09:25:32
  3. [2] bobani [*]

    sojové dávám do kafe

    superkarma: 0 20.07.2017, 08:27:52
  4. avatar
    [1] Eliana [*]

    Tak dělají se i bezlaktózová mléka-což je třeba si ohlídat, protože někdy je to jen snížený obsah, což je problém. Rostlinné náhražky nejsou špatné, tam je často nevýhoda ta cenová hladina, ale dají se koupit i sušené alternativy a ty pak mléku konkurují. Většina lidí s intolerancí laktózy však málokdy ví, že má alergii či intoleranci na cukr a často tyto nápoje bývají dost přislazené, takže je v tom troška hledání, ale dá se najítSml16.

    superkarma: 0 20.07.2017, 06:34:43

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme