roládkové koláčky

Tyhle koláčky jsou výborný tip na jednoduchý pamlsek ke kávě. Naplnit je můžete obyčejným vanilkovým pudinkem a ovocem, nebo oblíbenou náplní - povidly, tvarohem, mákem, marmeládou. To už záleží na vaší chuti.

Suroviny

250 ml vlažného mléka
150 g rozpuštěného másla
2 žloutky
100 g cukru moučka
500 g hladké mouky
vanilkový extrakt
špetka soli
1 a 1/2 lžičky sušeného droždí

trochu rozpuštěného másla

náplň podle chuti

Postup

Suroviny necháme umíchat v domácí pekárně, na program Těsto.
Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny a vyklopíme na vál, vysypaný hladkou moukou. Rozválíme nejdříve jeden plát, na tenkou pravidelnou placku. Tu potřeme rozpuštěným máslem a zavineme napevno do rolády. Z takto připraveného těsta krájíme kolečka o tloušťce 1 až 2 cm, která skládáme na plech vyložený pečícím papírem.

Najdeme si malou skleničku a její dno otiskáváme do koleček těsta, tímto vytvoříme důlek pro náplň. Koláčky už ničím nepotíráme.

Jako náplň je výborný třeba vanilkový puding (350 ml mléka + cukr podle chuti + vanilkový puding). Já jsem do pudingu ještě přimíchala 1 měkký tvaroh. Nakonec jsem do náplně „zapíchnula“ kousek ovoce - jahody, švestky, broskve.

Pečeme na 180 °C, dokud nám nezezlátne těsto.

Před podáváním ještě trochu pocukrujeme.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama