rizoto s dýní

Suroviny

1/2 menší dýně, oloupané a zbavené semínek, nakrájené na kostičky
12 ml bílého vína (zahřátého)
1l zeleninového nebo drůbežího vývaru
4 lžíce olivového oleje
1 středně velká cibule, oloupaná a nakrájená na kostičky
200 - 250 g kulatozrnné rýže, nejlépe vhodné na rizoto
hrst jemně nasekané petrželky
sůl a pepř
1 lžíce másla
nastrouhaný parmazán

Postup

Jelikož se dýně snadno rozvaří, je lepší připravit si ji zvlášť. Kousky dýně dáme do hrnce s trochou vývaru, soli a pepře a zahříváme na střední teplotu asi 5 minut. Zbylý vývar ohřejeme a udržujeme těsně pod bodem varu.
V kastrolku na oleji osmažíme cibuli, až zkřehne a začne zlátnout. Vsypeme rýži a smažíme asi 5 až 7 minut, až zrnka rýže začnou průsvitnět a budou obaleny olejem.
Vlijeme víno a necháme ho odpařit. K rýži po naběračkách přilíváme horký vývar, mícháme a vždycky počkáme, až se vývar vsákne.
Asi po 18 - 20 minutách by měla být rýže přesně al dente a rizoto hotové. Přidáme vařenou dýni a máslo, promícháme, dochutíme a ihned podáváme, posypané sýrem.

Dobrou chuť přeje Renata.

Reklama