Přinášíme vám řešení včerejší denní soutěže a správnou odpověď na otázku co to bylo za jídlo. Guláš to nebyl.

Včera jsem zde:  Denní soutěž. Poznáte, co je to za recept? Vyhlásil pravidla denní soutěže.

Do morseovy abecedy jsem převedl jeden recept, vyhodil z něj všechny náznaky názvu jídla, a dal vám to k přeložení. Pokud to některá z vás překládala znak po znaku, má můj obdiv. Na webu je docela dost aplikací i on-line, které dokážou převod udělat za vás, takže recept každá z vás mohla znát během dvou minut.

Po přeložení vám mělo vyjít toto:

1. Rozehřejte troubu na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Šest formiček o objemu 200 ml vymastěte máslem a vysypte drcenými mandlemi.

2.
Do mísy nalámejte čokoládu a zalijte ji kávou nebo likérem. Čokoládu roztavte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce (dvě až dvě a půl minuty na střední výkon); promíchejte, aby vznikla hladká a lesklá hmota. Nechte ji trochu vychladnout.

3. Do rozpuštěné čokolády zamíchejte mouku, polovinu cukru a žloutky. Z bílků ušlehejte hustý sníh a postupně do něj zapracujte zbylý cukr, aby vzniklo lesklé sněhové těsto. To pak zamíchejte do čokoládové směsi – nejlépe po několika dávkách a velmi opatrně, abyste co nejvíc zachovali drahocennou lehkost. 

4. Rozdělte směs do formiček nebo hrnečků. Vložte do trouby a pečte patnáct až dvacet minut, aby malé nákypy správně vyběhly a měly na omak pevnou kůrku. Pokud je po téhle době povrch ještě měkký, vraťte dezerty na pět minut do trouby.

5. Mezitím připravte polevu. Čokoládu rozlámejte nebo nasekejte, do menšího rendlíku nalijte smetanu a nechte ji dojít k varu.

6. Stáhněte plamen a do horké smetany přidejte čokoládu. Míchejte, dokud nevznikne hladká směs. Nakonec přilijte kávu nebo některý z likérů a už dále nevařte.

7. Při podávání můžete vršek rozlomit a do pukliny vpravit lžíci zmrzliny a přelít ji trochou horké čokoládové polevy.

Ingredience

  • 2 lžíce mletých mandlí
  • 150 g kvalitní čokolády na vaření
  • 4 lžíce silné černé kávy nebo
  • kávového likéru
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 4 vejce, žloutky a bílky oddělené
  • trochu másla na vymazání formiček


Na polevu:

  • 100 g kvalitní čokolády na vaření
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce silné černé kávy nebo
  • kávového likéru
  • kvalitní vanilkovou zmrzlinu k podávání

A teď vám zbývalo jen zjistit, co je to za recept. Tenhle recept jsem opsal, respektive zkopíroval z webu Apetitonline a jmenuje se Horké a snadné suflé.

Jako správnou odpověď jsem bral všechny varianty slova suflé od francouzské varianty po všelijaké písmenkové zkomoleniny. Akceptoval jsem vše, co slovo suflé zvukově připomínalo.

Správně odpovědělo 118 čtenářek, 50 z vás odpovědělo  špatně. Nejčastěji, že se jedná o  mufiny. Odpověď guláš mne zaskočila, ale spolu s Buddhou si říkám, proč ne...

Všem, které správně odpověděly gratuluji a ostatním radím: nevěšte hlavu, třeba to vyjde dnes, zítra, popozítří.

Vždyť vy na to máte, a když jeden den slunce nesvítí, bude určitě svítit druhý, třetí, nebo čtvrtý. Prostě jednou musí vyjít!

S logickou hádankou se můžete poprat i zítra. Jdu ji právě vymýšlet!

A možná nebudu škodolibý...

Reklama