Kromě čtenářek a několika blogerek se do testování zapojila i naše redakce. Je čas oblíbených čerstvých salátů, zavařování hub a okurek, takže jsme se s radostí pustily do toho. Jaké jsou naše recenze?

Klára Křížová
Octy jednoznačně patří do naší kuchyně. Díky tomu, že můj muž je výtečný kuchař, ocení i ty chuťově zajímavé a nevšední octy. Já sama za sebe mám velmi ráda Balzamico ocet i glazé, některá jídla bez nich prostě nejsou dobrá. V kombinaci s olivovým olejem například rajčata s mozzarelou a bazalkou, to je prostě kulinářská báseň! Doporučuji všechny octy ochutnat a podle chuti se pak rozhodnout, jaký použít do jakého salátu. Všechny jsou skvělé a je nudné mít doma jen ten klasický ocet, když jich je tolik druhů a jsou výborné!

Míša Malečková
Předem musím přiznat, že Bzenecký ocet je můj favorit už roky. Je úžasný pomocník při zavařování okurek nebo nakládání utopenců. Bzenecký ocet Jablečný používáme nejen v kuchyni, ale i k léčebným účelům. Co mě ale opravdu překvapilo je Speciál na saláty s chutí bylinek, který zeleninovým salátům dodá opravdový šmrnc. Dále mě zaujala Poleva s Balzamikovým octem z Modeny – rajčátka, mozzarella, bazalka a to vše zakápnuté Polevou s Balzamikovým octem z Modeny je naprostá harmonie chutí. Jsem moc ráda, že jsem měla možnost vyzkoušet.
 
Věra Forejtová
Jsem milovnice syrových salátů a bez použití octa není salátová zálivka či dresink dobrý. Používám jak klasický, tak jablečný či vinný, tentokrát ale musím dát jedničku Bzeneckému octu s chutí bylinek. Stačí jej smíchat s olivovým olejem a troškou cukru a chutná zálivka je hotová. Těším se na zavařování hub, které teď začaly růst, bez nich si nedovedu představit zimu. A nakládané okurky, ty naše rodina miluje, musím dělat více druhů – s koprem, papričkami, s bylinkami. Je to pochoutka, která u nás nechybí. Také oceňuji hustý Balzamico glazé, je to super i ke stejkům. Toto testování se mi moc líbilo, užila jsem si ho a všechny octy doporučuji. Pokud hledáte zajímavé chutě, tak je vyzkoušejte, uvidíte, jak vás budou v kuchyni bavit.

Alena Kolaříková
Značka Bzenecké octy mě při testování příjemně překvapila. Líbí se mi, že jde o českou firmu, která se rozhodla nabídnou kuchařkám širší nabídku octů než na jaké byly zvyklé. Pamatuji si, že jak moje babička, tak maminka, na vše používaly pouze „obyčejný“ kvasný lihový ocet. Do okurek, do hlávkového salátu i na odvápnění konvice :-) 
Já celou svou dobu vaření používám jak bílý, červený, tak balsamico ocet. Mám ráda i krémové balsamico, to používám snad nejvíce. Většinou jsem v obchodech brala náhodně značku, na jakou jsem narazila. Teď jsem ráda, že mám všechny druhy octa od jedné značky. Jejich chuť je výborná a vyrovná se octům, které si vozívám z dovolené v Itálii. Příjemně chutná také bílý vinný ocet s bylinkami, speciál na saláty. Jinak do salátů střídám červený a bílý ocet, na klasickou zálivku na hlávkový salát se špekem dále používám kvasný lihový ocet, jako moje maminka i babička. Bez tohoto octa by se samozřejmě neobešlo ani zavařování okurek. 

Hanka Růžičková
Bzenecký ocet, to je lahoda. Vzhledem k tomu, že Bzenecké octy znám a používám, tak jsem byla nejvíc zvědavá na novinu Speciál na saláty s chutí bylinek. A jako vždy nezklamal!
Moje vyzkoušené recepty:
Salát s využitím novinky – Ocet speciál na saláty s chutí bylinek

  • Ledový salát, rukola
  • Zálivka
  • Ocet speciál na salátky, olivový olej – olej ušlehám s octem, promíchám se salátem a dozdobím Balzamicem

Bílý vinný ocet – na  lehký bramborový salát
Brambory uvařím ve slupce, druhý den oloupu a nakrájím na plátky
Přidám červenou cibuli na  půlkolečka, osolím, opepřím, zaliji olivovým olejem a dochucuji bílým  vinným octem
Promíchám, nechám cca hodinu uležet , ochutnám  a přidám co je potřeba – hlavně vinný ocet a sůl
 
A můj oblíbený hlávkový salát
Hlávkový salt omyju, natrhám na kousky, utřu  1 stroužek česneku
Připravím si nakrájenou slaninu a vyškvařím
Zálivka:
Bzenecký ocet, sůl, cukr, voda – klasický sladkokyselý nálev
Promíchám salát s česnekem, přidám vyškvařenou slaninu a zaliji sladkokyselým nálevem
 
Jaké octy jsme měli možnost testovat?

Bzenecký ocet kvasný lihový 1L

Ten nejlepší základ pro nálev vašich okurek, hříbků, papriček, červené řepy, zelí, kyselých rybiček, ale i utopenců. A nezapomeňte na podklad pro tlačenku a jitrničky. Bez Bzeneckého lihového octa a jeho výjimečné receptury se neobejde žádná dobrá tradiční česká kuchyně.

Bzenecký ocet kvasný jablečný
Jablečný dodává salátům a zeleninovým pokrmům nenapodobitelnou chuť. Přispívá ke zlepšení metabolismu, k redukci hmotnosti a odstranění pocitu únavy. Způsobuje intenzivnější spalování potravy tím, že zvyšuje hladinu kyslíku v krvi. V jablečném octu se nachází i jablečný pektin, který hraje významnou roli při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Přidává se do salátů a zeleninových pokrmů, ve kterých navozuje nenapodobitelnou, silnou a ostrou chuť.

Speciál na saláty – ocet s chutí bylinek
Směs octů s jedinečnou chutí danou vyváženou kombinací bylinek, lihového a vinného octa. Je ideální pro přípravu a dochucení všech zeleninových salátů, výtečnou chuť zálivky získáte přidáním olivového oleje a cukru. Neobsahuje glutamany ani éčka, je tedy velmi vhodný pro zdravý životní styl.

Vinný ocet kvasný z bílého vína
Vinný ocet kvasný z bílého vína je ideální do salátů, omáček, dresinků a marinád. Znamenitě se hodí ke středomořské kuchyni, ovoci či zelenině. Jemná usazenina není na závadu, naopak poukazuje na čistě přírodní složení produktu.

Vinný ocet kvasný z červeného vína
Vinné octy se vyrábí z bílého nebo červeného vína. Jejich kvalita závisí na kvalitě vína, takže existuje tolik druhů octů, kolik je druhů vín. Jsou vyráběny přímým biologickým kvasným procesem, kdy veškerý alkohol z vína je přeměněn na kyselinu octovou. V takto vyrobeném octě jsou obsaženy všechny příznivě působící komponenty obsažené v původním víně před kvašením. Bzenecký ocet z červeného vína je vhodný pro všestranné použití v kuchyni. Jemná usazenina není na závadu, naopak poukazuje na čistě přírodní složení produktu.

Balsamico ocet z Modeny
Náš tip: Balsamico ocet je kulinářská kořenicí přísada pocházející z Itálie. Jedná se o vinný ocet vyráběný ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy Trebbiano. Svoji nasládlou kořenitou chuť získává až po několikaletém zrání v sudech.

Sáhněte po tom správném:
Ten pravý Balsamico ocet pochází z Modeny, kde má svou dlouholetou tradici již od počátku 17. Století. Výroba Balsamico octa se zde řídí speciálními italskými předpisy a probíhá podle přísných pravidel. S přihlédnutím k tradici a zvláštním klimatickým podmínkám v pěstitelské oblasti, bylo Balsamico octu z Modeny propůjčeno logo chráněného zeměpisného označení.

Balsamico glazé
Crema con Aceto Balsamico di Modena IGP
Hustá krémová poleva kombinuje vyváženou, ale silnou vůni a chuť hroznového moštu s jemnou sladkokyselou příchutí octu Aceto Balsamico di Modena IGP (CHZO = chráněné zeměpisné označení), dlouze zrajícího v dřevěných sudech.

Náš tip: Použití v kuchyni

Pro svou sladkokyselou chuť je ideální ke všem pokrmům. Skvěle se hodí ke zdobení a dochucení vašich pokrmů z červeného nebo bílého masa, ryb, sýrů nebo zeleninových či ovocných salátů. Jedinečně chutná i na dezertech nebo zmrzlinách.
Díky své hustotě tvoří vynikající přísadu na dekoraci talířů.
Používejte za studena nebo až v závěru tepelné úpravy.

Více na stránkách Bzenecký ocet ZDE


 

Reklama