Vaření

Red velvet cake

red velvet cake

Seznámili jsme se před magickým dnem, před keltským svátkem Beltine, pro mnohé před pálením čarodějnic. Pozvali jsme domů naše oblíbené přátele a naplánovali si „obyčejné“ opékání špekáčků a zapálení krásné velké čarodějnice. Chtěla jsem se předvést nějakým neobyčejným dezertem a plánovala jsem třeba trifle nebo šarlotu.

Nakonec všechno dopadlo úplně jinak a na radu kamarádky Lenky jsem změnila své záměry a pustila se do dezertu, který pro mě byl dosud naprosto neznámý. Už jeho název mě nalákal - RED VELVET CAKE. Nezní to skvěle? Když jsem si dort „vygůglila“, bylo už jasné, čím budu chtít tentokrát kamarády oslnit.

Červený, sametový už na první pohled. Ano, zamilovala jsem se! Suroviny velice jednoduché a tradiční, žádný zběsilý úprk a nákup nezvyklých a drahých potravin.

Red velvet cake je, jak už název napovídá, dort v červených barvách, s bílou náplní. Připravit ho můžeme jako klasický dort, prořezaný a naplněný několika vrstvami bílého krému, ozdobený tímto krémem i na povrchu. Můžeme také upéct mini verzi - malé red velvet cupcakes. Tahle varianta se velice líbila našim dětem, vyhrál však nakonec klasický dort.

red velvet cake

V originálním receptu vznikla typická, červená barva těsta, reakcí kakaového prášku a kyselých přísad, jako je podmáslí. V dnešních receptech se těsto dobarvuje gelovými potravinářskými barvami. Gelovými proto, že jsou kvalitnější než práškové a nezanechávají umělou pachuť.

Mezi základní ingredience patří mouka, máslo, podmáslí a kakaový prášek. Tady jsem narazila na jediné úskalí při tvorbě těsta. Chybělo mi podmáslí. Opět jsem se poradila s googlem a nahradila požadované množství bílým jogurtem, smíchaným s trochou mléka.

Náplň mě nejvíce lákala lehká, ne příliš sladká. Měla jsem v lednici dva kelímky mascarpone a smetanu ke šlehání, takže bylo jasno.

Prošla jsem si hromadu receptů na netu a nakonec jsem se nejvíce inspirovala u Lucie a také něžná cukrářka Manuela.

Suroviny

250 g polohrubé mouky
125 g změklého másla
150 g cukru krupice
2 velká vejce
1/2 lžičky soli
240 g bílého jogurtu, rozmíchaného s trochou mléka
15 g holandského kakaa
1 lžička octa
2 lžičky prášku do pečiva
1 - 2 lžičky červené gelové potravinářské barvy

krém
500 g mascarpone
300 ml smetany ke šlehání
50 g moučkového cukru

Postup

Troubu si předehřejeme na 180 °C, rošt umístíme do poloviny trouby.

Do mísy na těsto prosijeme mouku. Přidáme kakao, sůl a prášek do pečiva a promícháme. Změklé máslo smícháme s cukrem. Můžeme si pomoci elektrickým šlehačem - metlou. Přidáme vajíčka a jogurt, nakonec i potravinářskou barvu a ocet. Důkladně promícháme a smícháme se sypkým základem. Opět důkladně promícháme.

red velvet cake

Těsto nalijeme do dortové formy, vymazané olejem a vysypané moukou. Pečeme asi 40 minut. Propečenost zjišťujeme klasicky - zapíchnutím špejle do středu dortu. Dort je hotový až je špejle suchá a není na ní nalepené těsto.

Upečený korpus necháme důkladně vychladnout a mezitím si připravíme krém.

Ušleháme dotuha šlehačku, kterou ochutíme cukrem. Opatrně přimícháme do mascarpone a vymícháme krásně hladký krém. S uvedeným množstvím cukru je krém velice malinko sladký. Kdo má raději sladší dezerty, může si cukr přidat.

red velvet cake

Studený korpus překrojíme na tolik vrstev, koli chceme. Jednotlivé vrstvy promažeme a slepíme krémem a krémem pomažeme také celý povrch dortu. Při krájení dortu se nám všude kolem vytvořily drobinky, kterými můžeme dort posypat.

red velvet cake

Necháme vychladit a podáváme.

Dort je božský a nezapomenutelný! Vyzkoušejte sami.

Dobrou chuť přeje elly.

   
14.05.2012 - Mlsání - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [44] brnky [*]

    Zajímavý recept, vyzkouším ho Sml67

    superkarma: 0 01.08.2013, 07:42:36
  2. avatar
    [43] dajrin [*]

    Ta barva je zvláštní... Sml58

    superkarma: 0 27.09.2012, 22:25:45
  3. avatar
    [42] cibulicka [*]

    Taky to vyzkouším,vypadá to lákavě a nic takového jsem zatím nezkoušela,tak uvidíme...

    superkarma: 0 16.05.2012, 01:04:16
  4. [41] Lydia001 [*]

    Slyšela jsem, že red velvet je moc oblíbený.

    superkarma: 0 15.05.2012, 22:42:32
  5. [40] Trefa [*]

    TRefa:me to vubec nezaujalo,zdali pak ta barva je bez konzervatu.v nedeli jsem videla podobnou vec,v televizi kdyz Babica varil/pekl ten marcipanovy dort cerveny.

    superkarma: 0 14.05.2012, 23:29:04
  6. avatar
    [39] Kytinkak [*]

    ta barva je fakt pro okoSml22

    superkarma: 0 14.05.2012, 22:10:50
  7. avatar
    [38] Suzanne [*]

    Zítra do toho jdu.Sml22

    superkarma: 0 14.05.2012, 20:44:09
  8. avatar
    [37] arminka [*]

    Ta červená je úžasnáSml30,já jsem také experimentovala s potrav.barvama,dětem jsem dělávala barevné přílohy,jela u nás třeba modrá,nebo zelená bramborová kašeSml30

    superkarma: 0 14.05.2012, 19:42:56
  9. [36] Jarulka [*]

    daska59 — #34 přesně tak! v dnešní době je to snad ve všem, tohle upečete tak 2x za rok, ale denně sníme tolik nezdravých věcí a najednou ve všech hlodá červík nedůvěry kvůli troše barviva Sml30

    superkarma: 0 14.05.2012, 18:07:54
  10. [35] Jala [*]

    No to vypadá úžasně.

    superkarma: 0 14.05.2012, 18:00:28
  11. avatar
    [34] daska59 [*]

    Trocha barviva nás nezabije. Víte kolik ho do sebe dostaneme ani o tom nevíte?

    1. na komentář reaguje Jarulka — #36
    superkarma: 0 14.05.2012, 17:33:34
  12. [33] evamagdalena [*]

    Ve mně stále hlodá červík nedůvěry v potravinářskou barvu. Nedala by se nahradit něčím přírodním? Jinak vypadá lákavě.Sml79

    superkarma: 0 14.05.2012, 17:16:07
  13. avatar
    [32] ekleinovka [*]

    Dort bych ráda vyzkoušela,recept vypadá lákavěSml67

    superkarma: 0 14.05.2012, 16:57:18
  14. avatar
    [31] Blueberry [*]

    Pro vsechny, ktere rikaji, ze tam barvivo nedaji (ja bych ho tam taky nedala, mozna jen tu stavu z repy, proto tento dort, ac je v Severni Americe silene popularni, nedalam) - upecte si v tom pripade normalni dort. Tohle je RED VELVET a ta cervena tam proste byt musi!

    superkarma: 0 14.05.2012, 16:16:31

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] magic11 [*]

    Zkusím bez barviva Sml67

    superkarma: 0 14.05.2012, 15:24:38
  2. [29] Jarulka [*]

    margot — #28 není zač, ještě jsem si všimla, že je tady prášek do pečiva, já dala sodu, kterou jsem přelila úplně na konci tím octem a vmíchala dovnitř!

    Stránky Lucie znám, ráda tam brouzdám, také od ní jsem četla jak na to a určitě někde najdete i video postup, sice v angličtině, ale aspoň to člověk vidí, tak ať se příště podaří Sml16

    superkarma: 0 14.05.2012, 14:56:55
  3. avatar
    [28] margot [*]

    Jarulka — #25 tak dík, příště zkusím s tou hladkou moukou a s podmáslím místo jogurtu. na stránkách Lucie (viz odkaz nahoře) je foto daleko menšího dortíku, tak to mě zmátlo.

    1. na komentář reaguje Jarulka — #29
    superkarma: 0 14.05.2012, 14:31:32
  4. [27] FAXÍK [*]

    vypadá to moc dobře a lákavě Sml59

    superkarma: 0 14.05.2012, 14:23:54
  5. [26] Jarulka [*]

    margot — #22 ještě jsem zapoměla, ano klasická dortová forma Sml16

    superkarma: 0 14.05.2012, 14:20:48
  6. [25] Jarulka [*]

    margot — #22 ano z jedné dávky, pošlu vám odkaz receptu, podle kterého jsem pekla já, hlavně vidím, že já dávala hladkou mouku a tady je v receptu polohrubá a to podmáslí udělá taky hodně.

    http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=126730

    a ten krém jsem dala nakonec cukr, žervé a nějaký sýr Philadelphia, je jemně slaný a docela drahý, ale nemusí tam být, jo a vanilkové aroma.

    Prošla jsem hodně stránek a receptů než ho zkusila, ale stálo to za to!

    1. na komentář reaguje margot — #28
    superkarma: 0 14.05.2012, 14:19:28
  7. [24] Jarulka [*]

    HankaPU — #19 děkuji, taky mi to dalo zabrat, než jsem sem to foto vložila Sml30 ať vnoučatům chutná!

    superkarma: 0 14.05.2012, 14:16:07
  8. avatar
    [23] femme [*]

    ta červená barva je super, určitě vyzkouším Sml58 Sml67

    superkarma: 0 14.05.2012, 13:51:00
  9. avatar
    [22] margot [*]

    Jarulka — #18 to je z jedné dávky do klasické dortové formy?

    já ho právě upekla přesně podle receptu, a že by nějak naběhl, se říct nedá. budu ráda, když ho prokrojím 1x.

    1. na komentář reaguje Jarulka — #25
    2. na komentář reaguje Jarulka — #26
    superkarma: 0 14.05.2012, 13:50:36
  10. avatar
    [21] bonda [*]

    No s podmáslím musíbýt hezky vlhký, nemám ráda suché dorty. Mascarponěe je vždycky vynikající nádivka. A to barvivo tam ani nemusí být.

    superkarma: 0 14.05.2012, 13:36:05
  11. [20] Roland [*]

    Jarulka — #18 Užasné - sliny se sbíhají. Dortík i kávičku. obojí miluji.

    superkarma: 0 14.05.2012, 13:25:43
  12. avatar
    [19] HankaPU [*]

    Jarulka — #18 To je pěkná inspirace, jdu si udělat alespoň tu kávičku, dortík si zkusím vyrobit o víkendu, až přijedou i děti a vnoučata

    1. na komentář reaguje Jarulka — #24
    superkarma: 0 14.05.2012, 13:25:36
  13. [18] Jarulka [*]

    1. na komentář reaguje HankaPU — #19
    2. na komentář reaguje Roland — #20
    3. na komentář reaguje margot — #22
    superkarma: 0 14.05.2012, 13:06:02
  14. avatar
    [17] capkova [*]

    SUPER JEN BYCH HO OBARVILA ŠŤÁVOU Z ČERVENÉ ŘEPY - BARVIVA NEMUSÍM.Sml16Sml16Sml16

    superkarma: 0 14.05.2012, 13:00:55
  15. avatar
    [16] delfi.na [*]

    na barvě až tak nezáleží, stejně je to jen barvivo, takže bez toho bych to mohla vyzkoušet

    superkarma: 0 14.05.2012, 12:35:08
  16. [15] Jarulka [*]

    já ho pekla nedávno, je báječný, prostě sametové pohlazení!

    dala jsem podmáslí a překrojila jen jednou a všem moc chutnal Sml22

    superkarma: 0 14.05.2012, 12:19:45
  17. avatar
    [14] Mischelle3 [*]

    chutná přesně podle názvu. Výborný sametový dort!! Sml22

    superkarma: 0 14.05.2012, 12:15:00
  18. avatar
    [13] hubajda [*]

    vypda zvlastne pri cteni napisu tak me napadlo co to bude nebot velvet znam jako pivo ale urcite vyzkousim

    superkarma: 0 14.05.2012, 10:21:31
  19. avatar
    [12] saruz [*]

    Příští týden dcera maturuje, tak hned bude příležitost dortík vyzkoušet. Sml16

    superkarma: 0 14.05.2012, 10:20:37
  20. avatar
    [11] ladouch [*]

    Už teď slintám, vypadá to mco dobře, někdy určitě vyzkouším.Sml22Sml22

    superkarma: 0 14.05.2012, 10:19:42
  21. avatar
    [10] Jindriska8 [*]

    Vypadá to moc dobře,děláte mi hned po ránu velké chutě.Sml22

    superkarma: 0 14.05.2012, 09:21:17
  22. [9] Danulka K. [*]

    Teď jste mi navidili tedy chutě!! Určitě tento recept vyzkouším, tam,kde je mascarpone ,je vždy skvělá chuť.

    superkarma: 0 14.05.2012, 08:28:25
  23. [8] step1 [*]

    Na barvě nezáleží, důležitá je chuť. I když mi se ta červená líbí. Ale nevím, jestli mi vyskočí tak moc, abych mohla udělat 4 pláty. To pochybuji. Sml80 Ale vyzkouším.

    superkarma: 0 14.05.2012, 08:22:48
  24. avatar
    [7] danulikj [*]

    Nádherná záležitost ke kávičce Sml16

    superkarma: 0 14.05.2012, 08:16:29
  25. avatar
    [6] Hanyna [*]

    Myslím, že tohle vyzkouším v co nejbližší doběSml59. Mám ráda lehké dortíky! Ale vynechám to potravinářské barvivo (nepoužívám ho do žádného jídla)Sml23

    superkarma: 0 14.05.2012, 07:52:40
  26. [5] Miroslava Gregorová [*]

    tak je to trochu něco jiného,ale chuťově může být dobrýSml22

    superkarma: 0 14.05.2012, 07:13:28
  27. [4] lidicka [*]

    Červený korpus se mi moc nelíbí, ale samozřejmě může být chutný, krém podle igrediencí je určitě  chutnýSml22

    superkarma: 0 14.05.2012, 06:34:00
  28. avatar
    [3] LudPa [*]

    Barva zvláštní, ale z dobrých surovin.

    superkarma: 0 14.05.2012, 06:30:45
  29. avatar
    [2] Myškomedvídek [*]

    vypadá moc dobřeSml67

    superkarma: 0 14.05.2012, 00:54:34
  30. avatar
    [1] vmarta [*]

    červenu Sml23 ale recept vyskouším

    superkarma: 0 14.05.2012, 00:19:23

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme