Reklama

red velvet cake

Seznámili jsme se před magickým dnem, před keltským svátkem Beltine, pro mnohé před pálením čarodějnic. Pozvali jsme domů naše oblíbené přátele a naplánovali si „obyčejné“ opékání špekáčků a zapálení krásné velké čarodějnice. Chtěla jsem se předvést nějakým neobyčejným dezertem a plánovala jsem třeba trifle nebo šarlotu.

Nakonec všechno dopadlo úplně jinak a na radu kamarádky Lenky jsem změnila své záměry a pustila se do dezertu, který pro mě byl dosud naprosto neznámý. Už jeho název mě nalákal - RED VELVET CAKE. Nezní to skvěle? Když jsem si dort „vygůglila“, bylo už jasné, čím budu chtít tentokrát kamarády oslnit.

Červený, sametový už na první pohled. Ano, zamilovala jsem se! Suroviny velice jednoduché a tradiční, žádný zběsilý úprk a nákup nezvyklých a drahých potravin.

Red velvet cake je, jak už název napovídá, dort v červených barvách, s bílou náplní. Připravit ho můžeme jako klasický dort, prořezaný a naplněný několika vrstvami bílého krému, ozdobený tímto krémem i na povrchu. Můžeme také upéct mini verzi - malé red velvet cupcakes. Tahle varianta se velice líbila našim dětem, vyhrál však nakonec klasický dort.

red velvet cake

V originálním receptu vznikla typická, červená barva těsta, reakcí kakaového prášku a kyselých přísad, jako je podmáslí. V dnešních receptech se těsto dobarvuje gelovými potravinářskými barvami. Gelovými proto, že jsou kvalitnější než práškové a nezanechávají umělou pachuť.

Mezi základní ingredience patří mouka, máslo, podmáslí a kakaový prášek. Tady jsem narazila na jediné úskalí při tvorbě těsta. Chybělo mi podmáslí. Opět jsem se poradila s googlem a nahradila požadované množství bílým jogurtem, smíchaným s trochou mléka.

Náplň mě nejvíce lákala lehká, ne příliš sladká. Měla jsem v lednici dva kelímky mascarpone a smetanu ke šlehání, takže bylo jasno.

Prošla jsem si hromadu receptů na netu a nakonec jsem se nejvíce inspirovala u Lucie a také něžná cukrářka Manuela.

Suroviny

250 g polohrubé mouky
125 g změklého másla
150 g cukru krupice
2 velká vejce
1/2 lžičky soli
240 g bílého jogurtu, rozmíchaného s trochou mléka
15 g holandského kakaa
1 lžička octa
2 lžičky prášku do pečiva
1 - 2 lžičky červené gelové potravinářské barvy

krém
500 g mascarpone
300 ml smetany ke šlehání
50 g moučkového cukru

Postup

Troubu si předehřejeme na 180 °C, rošt umístíme do poloviny trouby.

Do mísy na těsto prosijeme mouku. Přidáme kakao, sůl a prášek do pečiva a promícháme. Změklé máslo smícháme s cukrem. Můžeme si pomoci elektrickým šlehačem - metlou. Přidáme vajíčka a jogurt, nakonec i potravinářskou barvu a ocet. Důkladně promícháme a smícháme se sypkým základem. Opět důkladně promícháme.

red velvet cake

Těsto nalijeme do dortové formy, vymazané olejem a vysypané moukou. Pečeme asi 40 minut. Propečenost zjišťujeme klasicky - zapíchnutím špejle do středu dortu. Dort je hotový až je špejle suchá a není na ní nalepené těsto.

Upečený korpus necháme důkladně vychladnout a mezitím si připravíme krém.

Ušleháme dotuha šlehačku, kterou ochutíme cukrem. Opatrně přimícháme do mascarpone a vymícháme krásně hladký krém. S uvedeným množstvím cukru je krém velice malinko sladký. Kdo má raději sladší dezerty, může si cukr přidat.

red velvet cake

Studený korpus překrojíme na tolik vrstev, koli chceme. Jednotlivé vrstvy promažeme a slepíme krémem a krémem pomažeme také celý povrch dortu. Při krájení dortu se nám všude kolem vytvořily drobinky, kterými můžeme dort posypat.

red velvet cake

Necháme vychladit a podáváme.

Dort je božský a nezapomenutelný! Vyzkoušejte sami.

Dobrou chuť přeje elly.