Řecko není pouze kolébkou evropské civilizace, kde se rodily převratné filozofické myšlenky a kde vznikala ohromná umělecká díla. Tato převážně hornatá země obklopená průzračnými moři a magickými ostrovy také patří ke gastronomickým rájům - zvláště pokud víte, kde máte hledat.

„Každá oblast se pyšní místní specialitou, na kterou je náležitě hrdá,“ popisuje své zážitky z natáčení televizního seriálu Řecké hody pro TV Paprika věhlasný britský kuchař Barry Vera.

Lesbos

Východní pobřeží Řecka omývá Egejské moře, ve kterém se nachází i ostrov Lesbos, jenž je především známý díky básnířce Sapfó, která jeho krásu opakovaně opěvovala. Už méně lidí však ví, že na ostrově roste kolem 15 milionů olivovníků, vyrábí se zde jeden z nejkvalitnějších olivových olejů, nebo že ze zálivu Kalloni pocházejí nejlepší a nejchutnější sardinky. Podle Barryho jsou považovány za jedny z nejzdravějších sardinek na celém světě a na všech trzích, kde se objeví, je o ně obrovský zájem. Mimořádné vlastnosti Kalloňských sardinek se připisuje minerálům z bujných hájů olivovníků lemující celý záliv. „Kalloňské sardinky jsou trochu menší než ty, které běžně známe, proto se výborně hodí jako snack v podobě solených sardinek,“ dává svoje doporučení sympatický šéfkuchař. Zmíněné sardinky z Kalloni jsou natolik proslulé, že se zde koná i speciální festival, který je oslavuje.

lesbos

Atény

Pokud by návštěvník chtěl zkusit něco ostřejšího, měl by vyrazit do srdce Řecka – do samotných Atén. V nejstarší evropské metropoli totiž může člověk ochutnat brandy a další likéry v Brettosu, druhé nejstarší palírně v Evropě! „Bar Brettos, který nese tentýž název, byl otevřený v roce 1909 a od té doby se téměř nezměnil,“ popisuje Barry Vera jedno z míst lákajících k návštěvě. Okouzlující a podmanivá atmosféra baru přináší návštěvníkovi jedinečný zážitek, jako by se objevil na místě, kde se zastavil čas. Ohromná zeď, na které jsou vystavené láhve destilátu v nejrůznějších barvách, se stala nezaměnitelnou součástí a chloubou celého baru. Kromě exkluzívního brandy se zakladatel baru Michael Brettos zaměřil i na výrobu ouza, řeckého národního nápoje. „Jde o anýzovou alkoholickou specialitu, do které se často přidávají i semena fenyklu, koriandr, lékořice, máta, skořice, lískové ořechy, hřebíček či citrusové květy,“ doplňuje Barry.

at

Chios

Pokud byste chtěli vidět světový unikát, vydejte se na ostrov Chios ležící jižně od ostrova Lesbos. Na Chiosu se nachází vzácná odrůda pistácie lentišku, přezdívaná plačící strom. Z navrtané a nařezané kůry totiž strom roní vonnou pryskyřici, která záhy ztuhne v průsvitné žluté slzy – mastix. Mastix se zhruba od roku 50 n. l. vyrábí téměř výlučně na ostrově Chios a patří k nejvzácnějším a nejceněnějším přírodním produktům s širokým využitím. Ve starověku jej využívali lékaři při onemocnění artritidy, žaludečních a ledvinových potížích nebo i průjmu. Vyrábělo se z něj i kadidlo a byl nepostrádatelnou součástí při mumifikaci. Dnes se používá zejména při výrobě lepidel, laků chránící olejomalby, dále do malířských barev a díky své příjemné vůní se hojně používá i do mýdel a kosmetických přípravků. Celý ostrov uzpůsobil svoji činnost právě pěstování pistácie lentišku a následné výrobě mastixu, není tedy překvapující, že se zde nachází i mastixové vesnice, které měly za úkol uchovávat pryskyřici. Vesnice Města na jihu Chiosu patří k těm nejzachovalejším. Je dokonce opevněna silnými zdmi, které měly chránit město a její zásoby mastixu před nájezdy pirátů.   

ch

foto ilustrační

Řecké hody

Čeká vás fascinující devítidílná cesta po Řecku, zemi s úctyhodně dlouhou historií a kolébce celé naší kultury. Dramatické hory, magické ostrovy a tmavomodré moře. Řecko je země, kterou si každý hned napoprvé zamiluje a touží se do ní vrátit. Po dvou úspěšných seriálech, věnovaných gastronomické Indii a kuchyni některých islámských zemí, se mistr kuchař Barry Véra vydává na pouť Řeckem, aby měl zážitky spojené s tamější kulturou, tradicemi, kuchyní a lidmi z první ruky.
Pořad vysílá TV Paprika od 17. července.

tisková zpáva

Reklama