Vaření

Řecká balzamika – moderní ingredience pro vaše vaření

Balzamikové krémy Kalmáta Papadimitriou jsou vynikající pro dotažení vašich kulinárních výtvorů. Výborně dochutí maso, saláty a dokonce i dezerty.

balsamica

Recepty s využitím této řady výrobků připravil pro sezonu 2014 majitel a šéfkuchař řecké restaurace Kavala, Ioannis Asarlidis. Využil v nich ingredience u nás běžně dostupné – kromě řady Kalamáta Papadimitriou, je to např. sýr feta, jogurt, jehněčí nebo kuřecí maso, kapary, olivy, cukety, lilek, jahody apod. Příprava většiny pokrmů je jednoduchá a rychlá, Ioannis Asarlidis říká: „Mám rád jídla, která se dají připravit jednoduše a rychle. Hlavně v létě chcete být přece raději venku u vody, než trávit hodiny v kuchyni.“ Jak Ioannis vaří tyto recepty se můžete podívat zde.

U nás seženete čtyři řecké balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou – bílý, tmavý, bílý s příchutí citronu a pomeranče, a tmavý s fíkovou příchutí. K dostání jsou praktické v plastové lahvičce o obsahu 250 ml a koupíte je v téměř všech větších supermarketech. Dalším výrobkem této řady je balzamikový ocet.

Tip:

V jedné lžíci balzamikového krému je obsaženo 13 kalorií a žádný tuk, takže ti, co hlídají kalorie se nemusejí bát balzamika využít.

Řecké balzamikové krémy jsou vhodné k přípravě čerstvých salátů, marinování masa, k dochucení omáček, ozvláštnění dezertů, např. zmrzliny, a k dekorativnímu zdobení talířů. Balzamikové krémy představují kvalitní balzamikovou redukci vyrobenou z prvotřídního řeckého balzamikového octa Kalamáta. Krémy mají hustou konzistenci a vyváženou chuť.

Jako tip na využití balzamikových krémů vám přinášíme 2 recepty, které vypadají velice profesionálně, ale doma je snadno zvládnete sami:

Řecký salát s balzamikovým octem a krémem Kalamáta  Papdimitriou

salat

(elliniki salata me balsamiko ke feta marinarismeni se balsamiko)

Ingredience na 1 porci:

  • 2 středně velká rajčata
  • 1/2 středně velké okurky
  • 1/2 malé fialové cibule
  • 6 černých oliv
  • 1/2 středně velké zelené papriky
  • 1 polévková lžíce Balzamikového octa Kalamáta
  • 100ml Fíkového balzamikového krému Kalamáta
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 silný plátek fety o váze 100 g
  • petrželová nať
  • černá a bílá sezamová semínka
  • sůl

Rajčata nakrájíme na čtvrtky, cibule a papriku na proužky, okurku na kolečka a vložíme do mísy. Přidáme olivy, olivový olej, balzamikový ocet a vše promícháme. Posypeme petrželovou natí. Fetu nakrájíme na kostičky. Kostičky namočíme do Fíkového balzamikového krému Kalamata a následně obalíme v sezamu. Obalené kostičky fety položíme na vršek salátu.

Tatarák z lilku s bílým balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou

salat2

(melitsanosalata me balsamiko)

Ingredience na 4 porce:

  • 1000 g lilku
  • ½ zelené papriky nakrájené na kostičky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce bílého jogurtu řeckého typu
  • 1 polévková lžíce najemno nasekané petržele
  • 2 polévkové lžíce Bílého balzamikového krému Kalamáta
  • 1 stroužek najemno nasekaného česneku
  • sůl, pepř podle chuti

Lilek propícháme vidličkou a dáme upéct při 220 °C na 50 min. Vnitřek vyjmeme lžící, nasekáme nožem a necháme asi na 1 hodinu odkapat. Přidáme všechny ingredience a řádně promícháme.

Další recepty a tipy na využití řeckých balzamik najdete na www.papadim.com/cs nebo na  Facebooku. Dobrou chuť!

   
26.05.2014 - Gastronomie - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [2] Helena Svatková [*]

    Chtěla bych si je pořídit do zeleninových salátů, které dělám často.Sml16

    superkarma: 0 27.06.2014, 16:15:23
  2. [1] Klára Křížová [*]

    Tak to bych vyzkoušela, dost balzamikový ocet používáme Sml67

    superkarma: 0 26.05.2014, 08:50:58

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme