Okouzlila vás francouzská kuchyně a chtěla byste ji zkusit doma? Že neznáte žádný recept a bojíte se, že byste to nezvládla? Od toho jsou tu Bujony Maggi a skvělé tipy od Maggi pro všechny kuchařky!

Francouzská houbová polévka

Maggi

Ingredience: 200 g houbové směsi (šiitake, hlíva ústřičná, hříbky, lišky), 100 g másla, 1 lžíce olivového oleje, 125 ml smetany ke šlehání, 2 žloutky, 2 šalotky, petrželová nať, 4 plátky veky na toasty, 300 ml vína Madeira nebo jiného dezertního vína, sůl a pepř dle chuti, 2 kostky MAGGI Zlatého houbového bujónu

Na másle a oleji opečeme jemně nakrájenou šalotku, přidáme na větší kousky nakrájené houby. Opět krátce orestujeme, zalijeme přibližně 1 litrem vody, přidáme kostky MAGGI Zlatého houbového bujónu a povaříme 15 minut. Přilijeme víno a vaříme dalších 5 minut. Na závěr zjemníme smetanou rozšlehanou se dvěma žloutky a necháme krátce povařit. Dochutíme solí, pepřem a zjemníme máslem. Podáváme posypané petrželkou s opečenými plátky veky.

Karpatské roštěnky

Maggi

Ingredience: 600 g hovězího masa z roštěnce, 100 g uzené slaniny, 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 1 kelímek (250 ml) smetany ke šlehání, 100 g čerstvých nebo 10 g sušených hřibovitých hub, 2 zelené papriky, 2 rajčata, 2 větší cibule, 1 feferonka, 1 lžička sladké mleté papriky, sůl a pepř podle chuti, 1 kostka MAGGI Karpatského bujónu

Z masa nakrájíme 4 roštěnky, nařízneme je na okraji a naklepeme. Osolíme, opepříme a na oleji opečeme. Vyjmeme je a udržujeme na teple. Na výpeku opečeme cibuli, slaninu, zelenou papriku, hřiby a vše podusíme. Přidáme mletou papriku, feferonku, rajčata a zalijeme trochou vývaru z MAGGI Karpatského bujónu. Roštěnky vložíme nazpět a ještě po 10 min. dusíme. Před podáváním zjemníme smetanou, prohřejeme, ale už nevaříme.

Kreolská Bujabéza

Maggi

Ingredience: 100 g tresky, 100 g platýze, 100 g žraloka, 100 g plodů moře, 3 lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje, 2 červené cibule, 4 stroužky česneku, 2 pórky, 2 výhonky řapíkatého celeru, 1 čerstvý fenykl, ½ kg rajčat, 1 pomeranč, špetka šafránu, svazek zelené petržele,       1 svazek Bouquet garni – svazek čerstvých bylinek, 1 lžíce Pernodu nebo jiného anýzového likéru, 1 veka na toasty, mletý bílý pepř, sůl, 2 kostky MAGGI Zlatého zeleninového bujónu

V míse připravíme marinádu ze 4 lžic horké vody, šafránu, poloviny nasekaného česneku, soli a oleje. Nakrájené tmavé ryby, světlé ryby a plody moře rozdělíme do misek a zalijeme marinádou. Promícháme a necháme 2 hodiny marinovat.

Cibuli, pórek, oškrábané celerové výhonky a rozpůlený fenykl nakrájíme na plátky a dáme opéct na olivový olej. Po 5 minutách přidáme nakrájená předem spařená a oloupaná rajčata, proužek pomerančové kůry, nasekanou petržel a zbylý česnek. Přidáme svázaný svazek bylinek, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem z MAGGI Zlatého zeleninového bujónu a přivedeme do varu. Vaříme asi 30 min – do zhoustnutí. Poté přidáme nejprve tmavé ryby, po 5 minutách varu přidáme světlé ryby a plody moře. Vaříme dalších 5 minut, ryby, pomerančovou kůru a svazek bylin vyjmeme. Vmícháme Pernod a dochutíme. Horké ryby podáváme odděleně od vývaru, aby si každý mohl nakombinovat ryby podle svojí chuti. Podáváme s toasty.

Krůtí řecké rolky

Maggi

Ingredience: 4 krůtí prsní plátky (600 g), 4 plátky šunky, 4 plátky sýra eidam, 100 g másla, 8 mražených baby karotek, 1 pórek, 1 lžička koření oregano, sůl, tymián a bazalka, 1 kostka MAGGI Zlatého slepičího bujónu

Plátky masa naklepeme, potřeme máslem a bylinkami, osolíme a okořeníme oreganem. Poklademe šunkou a sýrem, vložíme baby karotku, špalíček pórku a zabalíme. Zapékací nádobu vytřeme zbylým máslem, vložíme rolky a za občasného podlévání vývarem z MAGGI Zlatého slepičího bujónu dusíme doměkka.

Norské rybí závitky

Maggi

Ingredience: 4 dlouhé rybí filé z mořské ryby (candát, treska), 150 g uzeného lososa, 2 cibule, 100 g másla, 2 dl suchého bílého vína, malý svazek kopru, 1 lžíce citrónové šťávy, kůra ze 2 citronů, petrželka, sůl a mletý pepř, 1 kostka MAGGI Zlatého zeleninového bujónu

Filé pokapeme citrónovou šťávou, opepříme, posypeme najemno nasekanou cibulí, citrónovou kůrou a poklademe plátky lososa a snítkou kopru. Stočíme do závitků a ty vložíme nastojato do ohnivzdorné, máslem vymazané misky. Závitky podlijeme trochou vývaru z MAGGI Zlatého zeleninového bujónu, přidáme víno a navrch dáme kousek másla, zakryjeme pokličkou a v horké troubě dusíme asi 15 minut. Hotové závitky posypeme sekanou petrželkou.

Sicilská polévka

Maggi

Ingredience: 400 g rajčat, 2 lžíce strouhaného parmazánu (nebo jiný sýr), 1 lžíce olivového oleje, 2 brambory, šálek nakrájené podzimní zeleniny (mrkev, celer, cuketa apod.), 1 cibule,  5 stroužků česneku, 2 lžíce nasekané petrželky, sůl a pepř dle chuti, 100 g těstovin (mušle),   2 kostky MAGGI Zeleninového Bujónu

Na trošce olivového oleje zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme prolisované stroužky česneku, oloupaná a nakrájená rajčata, šálek nakrájené zeleniny a na kostky nakrájené brambory. Zalijeme vodou, přidáme MAGGI Bujón, osolíme, opepříme a zvolna vaříme asi 1/4 hodiny. Pak přidáme nasekanou petrželku, šálek těstovin, podle potřeby ještě dochutíme a povaříme doměkka. Podáváme posypané strouhaným parmazánem nebo jiným sýrem.

Reklama