Vaření

Recepty s bílým jogurtem Danone Selský

Máte rádi jogurt? S jeho pomocí vykouzlíte v kuchyni skvělá jídla. Nevěříte? Inspirujte se našimi recepty s Danone Selský!

Bílý jogurt Danone Selský je vyrobený tradiční metodou zrání v kelímku, má lahodnou, jemně nakyslou chuť a hustou krémovou konzistenci, díky které se dá skvěle využít v teplé i studené kuchyni. Pro inspiraci přinášíme několik receptů, jak Danone Selský využít při přípravě chutných a zajímavých pokrmů.

Nepečený dort z jogurtu Danone Selský

  • 2 velké kelímky bílého jogurtu Danone Selský (2x 375 g)
  • 2 kelímky šlehačky (2x 200 ml)
  • 4 vanilkové cukry
  • 3 lžíce rumu (nemusí být)
  • 2 velké balíčky piškotů
  • 1 velký, nebo 2 malé mandarinkové kompoty

Jogurt Danone Selský smícháme s vanilkovým cukrem a rumem. Opatrně vmícháme našlehanou šlehačku. Dortovou formu vyložíme vrstvou piškotů. Piškoty opatrně pokryjeme jogurtovou směsí, kterou poklademe vrstvou kompotovaných mandarinek. Tyto tři vrstvy střídáme až do zaplnění formy. Poslední vrstvu dortu by měla tvořit dortová směs. Dort necháme alespoň 5 hodin v lednici proležet, před podáváním můžeme posypat kakaovým práškem.

Červená čočková polévka s jogurtem

Danone

  • 500 g červené čočky
  • 1 najemno nasekaná cibule
  • 2 stroužky jemně nasekaného česneku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 cm oloupaného a nastrouhaného zázvoru
  • 1 rajče nakrájené na kostičky
  • 2 středně velké mrkve nakrájené na kolečka
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • čerstvé lístky koriandru na ozdobu
  • 1 bílý jogurt Danone Selský na ozdobu

Na rozehřátém olivovém oleji zpěníme cibulku s česnekem. Přidáme koření: kmín, koriandr, kurkumu a nastrouhaný zázvor a vše restujeme po dobu 1 minuty. Přidáme mrkev, rajčata a čočku a zalijeme dostatečným množstvím vody. Přivedeme k varu, dochutíme solí a pepřem a vaříme, dokud čočka nezměkne. Pokud chceme polévku více krémovou, můžeme zeleninu rozmixovat. Před podáváním ozdobíme polévkovou lžící jogurtu, který chuť polévky krásně zjemní, a lístky čerstvého koriandru. Polévka je velmi sytá, můžeme jí servírovat i jako hlavní chod.

Zeleninové placičky (rösti) s česnekem a jogurtem

Danone

  • 2 velké oloupané, na nudličky nastrouhané brambory
  • 1 oloupaná, na nudličky nastrouhaná mrkev
  • 2 na nudličky nastrouhané cukety
  • 130 g kukuřice
  • 1 najemno nakrájená cibule
  • 2 malé stroužky česneku
  • 30 g mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 malý svazek jemně nasekané petrželky
  • 2 vejce
  • sůl a pepř
  • olivový olej na smažení
  • 100 g bílého jogurtu Danone Selský

Všechny přísady (kromě česneku) důkladně promícháme. V pánvi rozpálíme olivový olej na středně vysokou teplotu a polévkovou lžící do něj klademe malé placičky. Z každé strany smažíme asi 3 minuty. Bílý jogurt Danone Selský smícháme s rozmačkaným česnekem a osolíme dle chuti. Osmažené placičky položíme na kuchyňskou papírovou utěrku, abychom odsáli přebytečný olej. Před servírováním každou placičku ozdobíme lžičkou bílého jogurtu s česnekem.

Jogurtová panna cotta s jahodovým želé

Danone

  • 6 dl smetany na šlehání
  • 200 g cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 8 plátků želatiny
  • 1 dl bílého jogurtu Danone Selský
  • 300 g jahodového pyré

6 želatinových plátků namočíme do studené vody. Svaříme šlehačku se 150 g krystalového cukru a podélně rozříznutým vanilkovým luskem. Jakmile smetana přejde varem, stáhneme ji z ohně a vyjmeme vanilkový lusk. Do šlehačky přidáme namočené želatinové plátky a necháme je rozpustit. Do prochladlého krému vmícháme jogurt a směs vlijeme do malých skleniček nebo mističek. Necháme chladit v ledničce alespoň 4 hodiny. Než se krém vychladí, připravíme si jahodové želé. Zbylé 2 plátky želatiny namočíme do studené vody. Jahodové pyré povaříme na středním ohni s 50 g cukru, stáhneme ze sporáku a vmícháme želatinu. Jahodové želé vlijeme na krém, který už byl v ledničce alespoň 2 hodiny, a na další minimálně 2 hodiny vrátíme chladit do ledničky.

Salát s bulgurem a jogurtovou zálivkou

Danone

Jogurtová zálivka:

  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 125 ml bílého jogurtu Danone Selský
  • 10 lístků bazalky nakrájených na proužky
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce olivového oleje


Salát:

  • 100 g bulguru
  • ½ jemně nasekané středně velké červené cibule
  • 1 červená paprika nakrájená na kostičky
  • 1 středně velké rajče nakrájené na kostičky
  • 50 g rukoly
  • ½ lžičky soli

Bulgur nasypeme do misky, osolíme a zalijeme 3 dl vroucí vody, přikryjeme pokličkou a necháme odstát. Připravíme si ingredience na salát. Jakmile bulgur  absorbuje všechnu vodu, přidáme ho k zelenině. Promícháme vidličkou a před podáváním polijeme jogurtovou zálivkou.

Pečený lilek

Danone

  • 2 velké lilky 
  • 0,5 dl olivového oleje
  • 2 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička sušené majoránky
  • sůl a pepř

Na omáčku potřebujeme:

  • 15 lžic bílého jogurtu Danone Selský
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • sůl a pepř

Troubu předehřejeme na 200°C. Olivový olej smícháme s kořením a necháme 10 minut odstát. Lilek nakrájíme na plátky, osolíme a necháme asi 20 minut „vypotit“. Osušený lilek položíme na plech, zakápneme olivovým olejem a pečeme asi 20 minut. Než se lilek upeče, připravíme si jogurtovou omáčku: jogurt smícháme s česnekem a olivovým olejem, osolíme a opepříme. Upečený lilek polijeme jogurtovou omáčkou a navrch posypeme čerstvým nasekaným rozmarýnem.

   
01.08.2014 - Vaření - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [10] VladkaZabka [*]

    Recepty s bílým jogurtem jsem ještě nezkoušela, mám v oblibě raději maso, taková sekaná z pekáčku je delikatesa.

    superkarma: 0 22.01.2015, 13:20:38
  2. [9] malcovarenata [*]

    tak z těchto receptů bych si asi nevybrala ani jedenSml68

    superkarma: 0 03.08.2014, 21:01:23
  3. [8] MagdaN [*]

    Danone ne, raději jinou značku

    superkarma: 0 01.08.2014, 20:16:51
  4. avatar
    [7] MaartinkaH [*]

    Já také od Danone nic nekupuji.

    superkarma: 0 01.08.2014, 18:50:59
  5. [6] dadma [*]

    Od Danone nekupuji nic a to již hodně dlouho.A po tom ,když nepustili Romana Vaňka do provozu, aby lidem ukázal jak se výrobky Danone vyrábí,tak myslím, že jsem udělala dobře.

    superkarma: 0 01.08.2014, 13:34:29
  6. avatar
    [5] kobližka [*]

    Nebylo tohle stejné náhodou už včera?

    superkarma: 1 01.08.2014, 12:33:45
  7. [4] doginka [*]

    Recepty jsou inspirující Sml67, ale jogurt bych zvolila jiný

    superkarma: 1 01.08.2014, 11:56:57
  8. [3] manislava [*]

    něco asi vyzkouším,ale jogurt si dělám svůj domácí

    superkarma: 0 01.08.2014, 09:11:48
  9. [2] DCOlga [*]

    Pokud mě paměť neplete, tak tyto recepty tady už byly.

    superkarma: 0 01.08.2014, 08:21:48
  10. [1] Helena Svatková [*]

    Už jsem si z receptů vybrala, co vyzkouším. Určitě to bude ten bulgur.Sml22

    superkarma: 0 01.08.2014, 08:06:44

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme