Reklama

kapr

Chcete si „uvařit“ klasické Vánoce? Nebo tentokrát vyzkoušíte něco nápaditějšího? Zkuste to s našimi recepty...

Předkrm
Kapří polévka s krutóny a podmáslím

2 polévkové lžíce (pl) másla, 2 pl nakrájené šalotky, 0,1 l bílého vína, 2 pl hladké mouky, 1 l rybího vývaru, 0,1 l smetany, muškátový oříšek, sůl, pepř, 0,2 kg kořenové zeleniny (očištěné a nakrájené), rybí maso

Na másle zpěníme šalotku, zalijeme vínem a necháme svařit. Zasypeme moukou orestujeme a zalijeme vývarem. Necháme provařit přibližně 20 minut. Důkladně rozmixujeme a zjemníme smetanou, přidáme zeleninu a necháme převařit. Dochutíme a servírujeme.

Hlavní chod
Smažený kapr s bramborovým salátem

600 g kapřích filetů, sůl, pepř, citrónová šťáva,
vejce, mouka, strouhanka na obalení

0,5 kg vařených brambor nakrájených na kostky, 0,2 kg vařené kořenové zeleniny nakrájené na kostky, 2 vařená a nakrájená vejce, 1 cibulka a 2 okurky nakrájené na jemno, 4 pl majonézy, sůl a pepř.
Kapra obalíme a usmažíme. Bramborový salát zamícháme a dochutíme.

Nápadité vánoční menu

Předkrm
Čočkový salát s uzeným kaprem a křenovou pěnou

300 g červené čočky, 1 l kuřecího vývaru na vaření čočky, 3 šalotky, olivový olej, 1/2 bulvy celeru,
olivový olej, vinný ocet

0,6 kg filetů z kapra na kůži vyudíme na 100 g dubových pilin

Na olivovém oleji necháme změknout šalotku, přidáme čočku krátce orestujem a zlijeme vývarem. Necháme uvařit. Ke konci varu přidáme kostičky nakrájeného celeru a vše dochutíme.

Hlavní chod
Filety z kapra s růžičkovou kapustou, pivní omáčkou a bramborové gnocchi

0,6 kg filetů z kapra, olivový olej, sůl a pepř
Na rozpálené pánvi orestujeme kapra a dopečeme v troubě při 180 C° 10 min.

1 pl másla, 1 pl šalotky, miska listů z růžičkové kapusty, rajčata nakrájená na kostky, cibulka, sůl a pepř
Na másle zesklovatíme šalotku, přidáme cibulku, kapustu a rajčata. Dochutíme solí a pepřem

0,2 kg kořenové zeleniny nakrájené na kostky, 2 pl slunečnicového oleje, 2 pl nakrájené šalotky, 1 pl hladké mouky, 1 pl rajčatového protlaku, 0,1 l černého piva, med 1 kl, rybí vývar
Zeleninu restujeme do tmava, přidáme šalotku, mouku, rajčatový protlak, černé pivo a zalijeme rybím vývarem. Vše necháme provařit a dochutíme. Promixujeme a přecedíme.

1 kg vařených studených pomletých brambor, 100 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, 1 vejce, špetka soli a muškátového oříšku
Vše smícháme a tvarujeme gnocchi které ihned vhazujeme do vroucí vody.