Vaření

Recepty na klasické vánoční menu a jejich obměna

kapr

Chcete si „uvařit“ klasické Vánoce? Nebo tentokrát vyzkoušíte něco nápaditějšího? Zkuste to s našimi recepty...

Předkrm
Kapří polévka s krutóny a podmáslím

2 polévkové lžíce (pl) másla, 2 pl nakrájené šalotky, 0,1 l bílého vína, 2 pl hladké mouky, 1 l rybího vývaru, 0,1 l smetany, muškátový oříšek, sůl, pepř, 0,2 kg kořenové zeleniny (očištěné a nakrájené), rybí maso

Na másle zpěníme šalotku, zalijeme vínem a necháme svařit. Zasypeme moukou orestujeme a zalijeme vývarem. Necháme provařit přibližně 20 minut. Důkladně rozmixujeme a zjemníme smetanou, přidáme zeleninu a necháme převařit. Dochutíme a servírujeme.

Hlavní chod
Smažený kapr s bramborovým salátem

600 g kapřích filetů, sůl, pepř, citrónová šťáva,
vejce, mouka, strouhanka na obalení

0,5 kg vařených brambor nakrájených na kostky, 0,2 kg vařené kořenové zeleniny nakrájené na kostky, 2 vařená a nakrájená vejce, 1 cibulka a 2 okurky nakrájené na jemno, 4 pl majonézy, sůl a pepř.
Kapra obalíme a usmažíme. Bramborový salát zamícháme a dochutíme.

Nápadité vánoční menu

Předkrm
Čočkový salát s uzeným kaprem a křenovou pěnou

300 g červené čočky, 1 l kuřecího vývaru na vaření čočky, 3 šalotky, olivový olej, 1/2 bulvy celeru,
olivový olej, vinný ocet

0,6 kg filetů z kapra na kůži vyudíme na 100 g dubových pilin

Na olivovém oleji necháme změknout šalotku, přidáme čočku krátce orestujem a zlijeme vývarem. Necháme uvařit. Ke konci varu přidáme kostičky nakrájeného celeru a vše dochutíme.

Hlavní chod
Filety z kapra s růžičkovou kapustou, pivní omáčkou a bramborové gnocchi

0,6 kg filetů z kapra, olivový olej, sůl a pepř
Na rozpálené pánvi orestujeme kapra a dopečeme v troubě při 180 C° 10 min.

1 pl másla, 1 pl šalotky, miska listů z růžičkové kapusty, rajčata nakrájená na kostky, cibulka, sůl a pepř
Na másle zesklovatíme šalotku, přidáme cibulku, kapustu a rajčata. Dochutíme solí a pepřem

0,2 kg kořenové zeleniny nakrájené na kostky, 2 pl slunečnicového oleje, 2 pl nakrájené šalotky, 1 pl hladké mouky, 1 pl rajčatového protlaku, 0,1 l černého piva, med 1 kl, rybí vývar
Zeleninu restujeme do tmava, přidáme šalotku, mouku, rajčatový protlak, černé pivo a zalijeme rybím vývarem. Vše necháme provařit a dochutíme. Promixujeme a přecedíme.

1 kg vařených studených pomletých brambor, 100 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, 1 vejce, špetka soli a muškátového oříšku
Vše smícháme a tvarujeme gnocchi které ihned vhazujeme do vroucí vody.

   
21.12.2010 - Sezona - autor: (red)

Komentáře:

  1. avatar
    [5] hubajda [*]

    zustanu u sveho menu

    superkarma: 0 16.11.2012, 13:54:43
  2. avatar
    [4] daddyska [*]

    dávám přednost mořským rybám Sml67 kapr mi vždycky chutnal jako bahno Sml80

    superkarma: 0 05.02.2011, 20:42:51
  3. [3] hellen138 [*]

    Já dávám pokaždé do bramborového salátu ještě malinké bílé fazole, předem namočené a uvařené.

    Salát je pak obzvlášť chutný.

    Na slavnostním stole salát  pak nahoře ozdobím  vějířkem z vařených vajec a mezi ně dám proužky čerstvých červených paprik nebo čtvrtky rajčat. Působí to pestře.

    superkarma: 0 21.12.2010, 16:33:59
  4. avatar
    [2] BastMetztli [*]

    Já kapustu miluju, ale ostatní by mi ji asi naházeli na hlavuSml80

    superkarma: 0 21.12.2010, 15:19:00
  5. avatar
    [1] SNÍŽEK [*]

    máme své tradiční vyzkoušené jídla.Sml80

    superkarma: 0 21.12.2010, 12:57:13

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme