Nedávno jste si na našich stránkách mohli přečíst rozhovor s Monikou Kopeckou, koordinátorkou projektu Zdravé svačiny do škol v regionu Praha-západ. Zaujal vás, a tak vám nyní přinášíme konkrétní recepty na zdravé svačiny pro vaše děti...

Čtěte také náš rozhovor:

Monika učí děti i dospělé zdravé svačinky vytvářet, jak to ale vypadá u nich doma? Co snídají, obědvají večeří? A co nám může na základě své zkušenosti se zdravou výživou doporučit? To nám Monika prozradila v dalším povídání:

Já se sice nemůžu vyjadřovat z hlediska zdravé výživy, protože nejsem výživový poradce. To by mi mohl někdo vynadat... Ale můžu vám říct, jak to tedy  vypadá u nás. (smích)
Snídaně: Tradičně se v Čechách snídala teplá polévka. K tomu bych se ráda jednou dopracovala i já, protože to musí být po ránu příjemné. Zatím ale snídáme buď žitný chléb s pomazánkou, ať luštěninovou, nebo zeleninovou, anebo obilnou kaši.
Její příprava je jednoduchá:
Večer si namočím vločky (ovesné, pohankové, quinoové, ječné - případně jejich směs) do vody a nechám přes noc v lednici bobtnat. Ráno pak jen doliji mléko nebo obilný nápoj, nechám přejít varem a za 3 minuty je snídaně hotová. Sladím agávovým nebo švestkovým sirupem, děti mají rády skořici. Pokud mám ale navařené zbylé jáhly nebo ovesná zrna, udělám kaši z nich. Postup je stejný jako u vloček. Je to vážně dobré a po ránu moc příjemné jídlo.

Obědy jsou u nás ve všední den rozdělené. Děti jsou ve škole a já v práci. Takže obědy se vaří jen o víkendu. Teď nastala trochu změna, protože starší syn na gymnáziu odmítl dál chodit na obědy do školní jídelny a já mu to schvaluji, protože tamní jídlo je opravdu víc než příšerné! Dostává oběd s sebou, a mě to inspirovalo k založení fotoalba na facebookovém profilu mého obchodu BiJo jako od maminky „Bio obědy z krabičky“. Myslím, že by to mohlo být přínosné pro jiné rodiče, kteří byli nuceni řešit stejný problém.
A teď k obědům u nás doma. :-) Víkendové obědy jsou ve znamení polévek. Jsme takhle zvyklí odjakživa. Naše polévka představuje kompletní a vydatné jídlo. Je v ní luštěnina, obilovina, tuk i zelenina. Pokud potřebuji opravdu rychlou polévku, dělám tuto:

POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY

(pro 4 osoby)

  • 1 mrkev
  • 1 malý pórek
  • velkou hrst červené čočky
  • velkou hrst pohankových krup
  • 1 lžíce ghí (přepuštěné máslo)
  • 1,5 l vody
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce ume octa
  • sůl

V hrnci si rozpusťte ghí, přidejte mrkev nastrouhanou nahrubo, pórek nakrájený na kolečka a orestujte.
Přihoďte čočku a pohankové kroupy, promíchejte, zalijte vodou a vařte doměkka. Trvá to tak 10 - 15 minut.
Po skončení varu přidejte lahůdkové droždí a ume ocet, případně dosolte.

Večeře jsou doma velké téma, protože vařím každý den. Je to chvíle, kdy se sejdeme u stolu všichni čtyři. Nejčastěji vařím nějakou obilovinu a zeleninu, přesně tak, jak jsem o tom mluvila v našem předešlém rozhovoru. O víkendu, když je víc času, mám možnost se vyřádit. Vaření mě totiž baví. :-) Pak je to třeba:

NEDĚLNÍ ČOČKOVÁ SEKANÁ

sekana

  • 2 hrnky (250 ml) vařené zelené čočky
  • 3/4 hrnku jemných ovesných vloček
  • 1 malý pórek
  • 2-3 lžíce kukuřičné krupice
  • 1/3 hrnku oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky rozmarýnu
  • ume ocet dle chuti
  • vývar z vaření čočky (s mořskou řasou Hijiki)

Čočku nasypte do mísy, přidejte ovesné vločky, najemno nakrájený pórek, koření, ume ocet, olej a důkladně promíchejte. Přidejte vývar z čočky, aby vám vznikla hustší kašovitá hmota. Zaprašte krupicí a znovu pečlivě promíchejte. Výsledná hmota má hustou, ale celistvou konzistenci – zvolte si, zda je potřeba přidat vývar nebo krupici.
Vymažte si olejem formu, vysypte ji krupicí, pečlivě do ní natlačte čočkovou směs, navrchu uhlaďte a zakápněte olejem.
Vložte do vyhřáté trouby na 200 stupňů a pečte asi 40 minut. Po upečení nechte chvilku vychladnout, vyklopte z formy a nakrájejte na plátky.

Příloha je na vaší volbě, ale my si ji rádi dáme s vařeným ovsem a quinoou a s kaparovou omáčkou:

Oves:

  • 1 hrnek bezpluchého ovsa
  • 2 hrnky vody
  • 1/4 hrnku červené quinoi

Oves propláchněte a namočte na 4 hodiny do vody. Vložte do hrnce, přidejte vodu, trochu soli a vařte do měkka. Asi 10 minut před koncem varu přidejte k ovsu quinou, kterou jste spařili vroucí vodou. Nechte odpočívat pod pokličkou až do podávání.

Kaparová omáčka:

  • 250 ml ovesné smetany
  • 2 lžíce nakládaných kaparů
  • 1 lžička rovná kukuřičného škrobu

Přiveďte smetanu k varu, přidejte kapary, chvilku povařte, pak přilijte škrob rozmíchaný v trošce vody a minutu vařte. Hotovo.

Možná to na první pohled vypadá složitě, ale není. :-)

Když se zeptáš na zamilované jídlo, odpovím bez zaváhání: červená řepa. Na všechny způsoby. Pečená, syrová, v polévce, v pomazánce, nemůžu se jí nabažit! Ale ideální je v kombinaci s dalším mým zamilovaným jídlem, což je:

DÝŇOVO-CIZRNOVÁ KAŠE S POHANKOU

kaše

  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce ghí
  • 2 hrnky (250 ml) dýně nakrájené na kostky
  • 2 hrnky uvařené cizrny
  • 1 hrnek uvařené pohanky kroupy
  • mandlová smetana
  • čerstvý nebo sušený medvědí česnek
  • majoránka
  • ume ocet na osolení

Oloupanou cibuli vložte do hluboké pánve (wok), ve které se vám už rozpouští ghí, a do sklovata osmahněte. Přidejte dýni a společně duste do měkka a pak dýni rozmačkejte přímo v pánvi vidličkou.
Cizrnu nařeďte smetanou s vodou a rozmixujte zvlášť na kaši.
Smíchejte s dýní, přidejte uvařenou pohanku, ochuťte ume octem, medvědím česnekem a majoránkou.
Podávejte s:

SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY

  • 1/2 kg řepy
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce olivového (dýňového oleje)
  • 1 lžíce ume octa
  • možno přidat: dijonskou hořčici nebo křen

Červenou řepu uvařte ve slupce do měkka, chladnou pak oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
Připravte si zálivku, promíchejte ji s řepou a můžete hned podávat.
Salát vydrží v lednici určitě 3 dny.

Přejeme všem dobrou chuť!

Čtěte také náš rozhovor:

Reklama