Vaření

Recepty Moniky Kopecké: Vaření trochu jinak, zdravěji

Nedávno jste si na našich stránkách mohli přečíst rozhovor s Monikou Kopeckou, koordinátorkou projektu Zdravé svačiny do škol v regionu Praha-západ. Zaujal vás, a tak vám nyní přinášíme konkrétní recepty na zdravé svačiny pro vaše děti...

Čtěte také náš rozhovor:

Monika učí děti i dospělé zdravé svačinky vytvářet, jak to ale vypadá u nich doma? Co snídají, obědvají večeří? A co nám může na základě své zkušenosti se zdravou výživou doporučit? To nám Monika prozradila v dalším povídání:

Já se sice nemůžu vyjadřovat z hlediska zdravé výživy, protože nejsem výživový poradce. To by mi mohl někdo vynadat... Ale můžu vám říct, jak to tedy  vypadá u nás. (smích)
Snídaně: Tradičně se v Čechách snídala teplá polévka. K tomu bych se ráda jednou dopracovala i já, protože to musí být po ránu příjemné. Zatím ale snídáme buď žitný chléb s pomazánkou, ať luštěninovou, nebo zeleninovou, anebo obilnou kaši.
Její příprava je jednoduchá:
Večer si namočím vločky (ovesné, pohankové, quinoové, ječné - případně jejich směs) do vody a nechám přes noc v lednici bobtnat. Ráno pak jen doliji mléko nebo obilný nápoj, nechám přejít varem a za 3 minuty je snídaně hotová. Sladím agávovým nebo švestkovým sirupem, děti mají rády skořici. Pokud mám ale navařené zbylé jáhly nebo ovesná zrna, udělám kaši z nich. Postup je stejný jako u vloček. Je to vážně dobré a po ránu moc příjemné jídlo.

Obědy jsou u nás ve všední den rozdělené. Děti jsou ve škole a já v práci. Takže obědy se vaří jen o víkendu. Teď nastala trochu změna, protože starší syn na gymnáziu odmítl dál chodit na obědy do školní jídelny a já mu to schvaluji, protože tamní jídlo je opravdu víc než příšerné! Dostává oběd s sebou, a mě to inspirovalo k založení fotoalba na facebookovém profilu mého obchodu BiJo jako od maminky „Bio obědy z krabičky“. Myslím, že by to mohlo být přínosné pro jiné rodiče, kteří byli nuceni řešit stejný problém.
A teď k obědům u nás doma. :-) Víkendové obědy jsou ve znamení polévek. Jsme takhle zvyklí odjakživa. Naše polévka představuje kompletní a vydatné jídlo. Je v ní luštěnina, obilovina, tuk i zelenina. Pokud potřebuji opravdu rychlou polévku, dělám tuto:

POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY

(pro 4 osoby)

  • 1 mrkev
  • 1 malý pórek
  • velkou hrst červené čočky
  • velkou hrst pohankových krup
  • 1 lžíce ghí (přepuštěné máslo)
  • 1,5 l vody
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce ume octa
  • sůl

V hrnci si rozpusťte ghí, přidejte mrkev nastrouhanou nahrubo, pórek nakrájený na kolečka a orestujte.
Přihoďte čočku a pohankové kroupy, promíchejte, zalijte vodou a vařte doměkka. Trvá to tak 10 - 15 minut.
Po skončení varu přidejte lahůdkové droždí a ume ocet, případně dosolte.

Večeře jsou doma velké téma, protože vařím každý den. Je to chvíle, kdy se sejdeme u stolu všichni čtyři. Nejčastěji vařím nějakou obilovinu a zeleninu, přesně tak, jak jsem o tom mluvila v našem předešlém rozhovoru. O víkendu, když je víc času, mám možnost se vyřádit. Vaření mě totiž baví. :-) Pak je to třeba:

NEDĚLNÍ ČOČKOVÁ SEKANÁ

sekana

  • 2 hrnky (250 ml) vařené zelené čočky
  • 3/4 hrnku jemných ovesných vloček
  • 1 malý pórek
  • 2-3 lžíce kukuřičné krupice
  • 1/3 hrnku oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky rozmarýnu
  • ume ocet dle chuti
  • vývar z vaření čočky (s mořskou řasou Hijiki)

Čočku nasypte do mísy, přidejte ovesné vločky, najemno nakrájený pórek, koření, ume ocet, olej a důkladně promíchejte. Přidejte vývar z čočky, aby vám vznikla hustší kašovitá hmota. Zaprašte krupicí a znovu pečlivě promíchejte. Výsledná hmota má hustou, ale celistvou konzistenci – zvolte si, zda je potřeba přidat vývar nebo krupici.
Vymažte si olejem formu, vysypte ji krupicí, pečlivě do ní natlačte čočkovou směs, navrchu uhlaďte a zakápněte olejem.
Vložte do vyhřáté trouby na 200 stupňů a pečte asi 40 minut. Po upečení nechte chvilku vychladnout, vyklopte z formy a nakrájejte na plátky.

Příloha je na vaší volbě, ale my si ji rádi dáme s vařeným ovsem a quinoou a s kaparovou omáčkou:

Oves:

  • 1 hrnek bezpluchého ovsa
  • 2 hrnky vody
  • 1/4 hrnku červené quinoi

Oves propláchněte a namočte na 4 hodiny do vody. Vložte do hrnce, přidejte vodu, trochu soli a vařte do měkka. Asi 10 minut před koncem varu přidejte k ovsu quinou, kterou jste spařili vroucí vodou. Nechte odpočívat pod pokličkou až do podávání.

Kaparová omáčka:

  • 250 ml ovesné smetany
  • 2 lžíce nakládaných kaparů
  • 1 lžička rovná kukuřičného škrobu

Přiveďte smetanu k varu, přidejte kapary, chvilku povařte, pak přilijte škrob rozmíchaný v trošce vody a minutu vařte. Hotovo.

Možná to na první pohled vypadá složitě, ale není. :-)

Když se zeptáš na zamilované jídlo, odpovím bez zaváhání: červená řepa. Na všechny způsoby. Pečená, syrová, v polévce, v pomazánce, nemůžu se jí nabažit! Ale ideální je v kombinaci s dalším mým zamilovaným jídlem, což je:

DÝŇOVO-CIZRNOVÁ KAŠE S POHANKOU

kaše

  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce ghí
  • 2 hrnky (250 ml) dýně nakrájené na kostky
  • 2 hrnky uvařené cizrny
  • 1 hrnek uvařené pohanky kroupy
  • mandlová smetana
  • čerstvý nebo sušený medvědí česnek
  • majoránka
  • ume ocet na osolení

Oloupanou cibuli vložte do hluboké pánve (wok), ve které se vám už rozpouští ghí, a do sklovata osmahněte. Přidejte dýni a společně duste do měkka a pak dýni rozmačkejte přímo v pánvi vidličkou.
Cizrnu nařeďte smetanou s vodou a rozmixujte zvlášť na kaši.
Smíchejte s dýní, přidejte uvařenou pohanku, ochuťte ume octem, medvědím česnekem a majoránkou.
Podávejte s:

SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY

  • 1/2 kg řepy
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce olivového (dýňového oleje)
  • 1 lžíce ume octa
  • možno přidat: dijonskou hořčici nebo křen

Červenou řepu uvařte ve slupce do měkka, chladnou pak oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
Připravte si zálivku, promíchejte ji s řepou a můžete hned podávat.
Salát vydrží v lednici určitě 3 dny.

Přejeme všem dobrou chuť!

Čtěte také náš rozhovor:

   
14.04.2014 - Gastronomie - autor: Klaudie Lišková

Komentáře:

  1. avatar
    [11] Dudlajlama [*]

    Suzanne — #10 nojo, tak reknu goji a je to jasneSml16

    superkarma: 0 14.04.2014, 20:02:58
  2. avatar
    [10] Suzanne [*]

    Dudlajlama — #9 Učiněný zázrak Sml22Sml30 Třeba tady se dočteš Sml16 Já to občas ráda jen tak samotné, ale už jsem si to dlouho nedala, synek si to strká do jogurtu.

    1. na komentář reaguje Dudlajlama — #11
    superkarma: 0 14.04.2014, 18:37:35
  3. avatar
    [9] Dudlajlama [*]

    Co je to kustovnice?

    1. na komentář reaguje Suzanne — #10
    superkarma: 0 14.04.2014, 18:27:30
  4. avatar
    [8] gerda [*]

    Lyoness — #5 no jasně, jinak je tvrdá jak šutr. Do hrnku odměřím vločky, posypu pár špetkama kustovnice, zaleju vroucí vodou a než uběhne 10 minut, je to k jídlu oboje.Kustovnice je dvakrát tak velká.

    superkarma: 0 14.04.2014, 13:13:38
  5. avatar
    [7] gerda [*]

    Trefa — #6 pokud jsi na vesnici, pak máš bio doma na zahradě, kam bys jezdila??Sml16

    superkarma: 0 14.04.2014, 13:11:46
  6. [6] Trefa [*]

    Trefa:pekne recepty,ale nektere veci na vsi nemuzeme koupit a do mesta mame daleko.

    1. na komentář reaguje gerda — #7
    superkarma: 0 14.04.2014, 12:56:32
  7. [5] Lyoness [*]

    gerda — #1 tu kustovnici taky zalevas horkou vodou?

    Ja si to koupila, ale do jogurtu to dat, vylamu si na tom zuby Sml15

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    superkarma: 0 14.04.2014, 10:44:30
  8. avatar
    [4] Suzanne [*]

    Tyhle věci mám občas moc ráda, ale nesmím si je dopřávat příliš často, beznadějně mě zabetonují na dva dny. Sml80

    superkarma: 0 14.04.2014, 10:12:34
  9. avatar
    [3] gerda [*]

    pajda — #2 no jo, ale tvrdá!Sml15

    superkarma: 0 14.04.2014, 08:06:35
  10. avatar
    [2] pajda [*]

    Fascinuje mě, jak všichni červenou řepu vaří. Přitom syrová je vynikající, podstatně lepší, než uvařená.

    1. na komentář reaguje gerda — #3
    superkarma: 0 14.04.2014, 08:01:28
  11. avatar
    [1] gerda [*]

    A k tomu plátek masa. Anebo aspoň volské oko. Proti receptům nemám vůbec nic. Vločky není třeba tak dlouho máčet, denně snídám směs vloček s jogurtem a tak, takže vím, že stačí vločky v hrnku zalít vařící vodou a za deset minut jsou k jídlu. Včetně kustovnice, ta je jinak tvrdá.

    1. na komentář reaguje Lyoness — #5
    superkarma: 0 14.04.2014, 06:10:41

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme