Vaření

Recept pro dnešní den: Tříkrálový koláč - Galette des Rois

Dnešní den, kdy v kalendáři a na ulicích najdete Tři krále, pro vás máme tip na francouzskou tradiční pochoutku - tříkrálový koláč.

tříkrálový koláč

Recept na mě vykouknul na facebooku u úžasné Chez Lucie, ale pekla ho také Dagmar Derré, která je na francouzské speciality machr.

Do koláče by se kromě mandlové náplně mělo zapéct ještě překvapení. Lucie doporučuje mandli nebo sušené ovoce, Dagmar malou keramickou figurku. Podle Lucie, kdo si najde koláč s překvapením, tak může celý den nosit papírovou korunu. Kdo najde figurku v koláči od Dagmar, tak příští rok by to měl být právě on, kdo bude péct tříkrálový koláč.

Suroviny

  • 100 g změklého másla
  • 100 g mandlové mouky (nebo jemně mletých mandlí)
  • 100 g cukru krupice
  • špetka soli
  • kůra z půlky pomeranče
  • 2 vejce
  • 2 lžičky rumu

---

  • 450g listového těsta (apeluji na vás, nebuďte lenochodi a udělejte si vlastní)

---

  • celá mandle nebo kousek sušeného ovoce jako překvapení

---

  • 1 žloutek + lžička mléka na potření

---

  • papírová koruna pro krále (přiznávám výrobu z papírové tašky na víno)

Postup

Máslo ušleháme v robotu a přisypeme mandle smíchané s cukrem, solí a kůrou. Pořádně zamícháme a po jednom zapracujeme vejce a také rum. Náplň přikryjeme fólií a necháme vychladit. 
Listové těsto rozdělíme na poloviny, jednu vrátíme do lednice.
Na pomoučněné ploše rozválíme polovinu těsta a vykrojíme z ní kruh o průměru 23 cm. Dobře poslouží dno z dortové formy, ale stačí obyčejný talíř. Kruh těsta dáme na pečící papír a do lednice  asi na půl hodiny. To samé uděláme z druhou polovinou těsta. 
Troubu předehřejeme na 180°C. 
Na plech dáme jeden kruh těsta i s pečícím papírem. Mandlovou náplň rozetřeme na těsto, po krajích necháme asi 3 cm volné. Někam do náplně schováme překvapení - já dala sušenou švestku. 
Volné kraje těsta navlhčíme vodou a navrch dáme druhý kruh z těsta. Důkladně připlácneme, aby nám náplň později nevytekla. 
Tupou stranou nože uděláme po obvodu koláče něco jako „vlnky“ (kuk k Davidovi na fotku, jak na to) a ostrým nožem ozdobíme povrch koláče. 
Žloutek promícháme s mlékem a potřeme celý koláč, boky vynecháme, aby se listové těsto mohlo zvednout a lístkovat. 
Do koláče uděláme navrchu pár děr, aby měla kudy odcházet pára. 
Pečeme asi 30 minut, dozlatova. Necháme vychladnout na mřížce. 
Podáváme teplé nebo v pokojové teplotě, papírovou korunu máme nachystanou.

Líbí se vám zajímavý recept na dnešní dezert? Pustíte se do něj?

   
06.01.2015 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [7] bzanda [*]

    Zkusil to někdo? My jo a půl nádivky vyteklo vrchem kolem koláče při pečení. Udělali jsme někde chybu? Sml15

    superkarma: 0 10.01.2015, 19:29:34
  2. avatar
    [6] kobližka [*]

    Tak nějaký čas po Vánocích sladké nepeču.Chce to trochu oddychu.

    superkarma: 0 06.01.2015, 22:37:55
  3. avatar
    [5] Myskdalen [*]

    Hm, pěkné...

    superkarma: 0 06.01.2015, 22:05:19
  4. [4] Nikar [*]

    Nikar — #3opravuji mně a ne mě

    superkarma: 0 06.01.2015, 11:41:39
  5. [3] Nikar [*]

    A mě se líbí, ale nemám to listové těsto :-( , myslím, že se nic nestane, když to udělám až zítra :-)

    1. na komentář reaguje Nikar — #4
    superkarma: 0 06.01.2015, 11:41:23
  6. [2] IvaKr [*]

    Tak to asi dnes po práci nestihnu, ale vypadá chutněSml59

    superkarma: 0 06.01.2015, 11:22:39
  7. [1] bzanda [*]

    hmm, možná zkusíme

    superkarma: 0 06.01.2015, 10:52:12

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme