Vaření

Recept na tradiční italský smetanový dezert panna cotta s čerstvým ovocem

Jak stručně charakterizovat italskou kuchyni? Výtečná, a při tom tak jednoduchá! A sladké dezerty nejsou výjimkou. Vyzkoušejte jednu z nejoblíbenějších delikates, která se z oblasti Piemonte rozšířila do celé Itálie i daleko za její hranice – dezert panna cotta.

Jak předznamenává název, jde v zásadě o vařenou smetanu, nic složitého. V tradiční formě se podává s čerstvým lesním ovocem, karamelem nebo čokoládou, lze ji ale doplnit prakticky čímkoliv, co máte rádi. Šéfcukrářka vyhlášené pasticcerie v Tržnici Wine Food Market ve Strakonické ulici na Smíchově nabízí i osvědčený recept, včetně zaručeného tipu: „Tento základní recept na panna cottu si můžete ještě podle svého vylepšit. Místo čerstvého ovoce vyzkoušejte např. jablečné pyré se skořicí či jahodovou dřeň. Nebo poté, co smetanu se želatinou dovaříte, do ní opatrně vmíchejte rozpuštěnou čokoládu. A pokud pořádáte večírek, nebojte se do panna cotty předtím, než ji vlijete do formiček, vmíchat alkohol (výborně se mi osvědčilo Amaretto či vodka).“

foto 1

Suroviny (pro 4 porce):
2 lžičky želatiny
500 ml čerstvé 33% smetany
40 g moučkového cukru
1 vanilkový lusk
čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky atp.)

Příprava:
1.
Do mističky dejte 2 lžíce vody a vsypte želatinu. Nechte pět minut stát, aby želatina nabobtnala.
2. Smetanu vlijte do hrnce, přidejte cukr, vanilková semínka i rozkrojený lusk a zahřívejte na středním plamenu. Za občasného promíchání nechte přijít k varu. Přidejte želatinu a minutu až dvě povařte, aby se želatina rozpustila.3. Z hrnce vyndejte lusk a směs vlijte do formiček (skleničky, hrnečky). Dejte na 4–6 hodin do ledničky, aby panna cotta zatuhla.
4. Vyndejte z lednice a podávejte s čerstvým ovocem.

Dobrou chuť.

Zdroj: tisková zpráva

   
26.06.2014 - Recepty s návodem - autor: Markéta Škaldová

Komentáře:

  1. avatar
    [25] LudPa [*]

    secret — #1 kdysi bývaly obří číšeSml30

    superkarma: 0 27.06.2014, 12:52:29
  2. [24] Stendy [*]

    Vypadá překrásně. Mňam.............Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 26.06.2014, 18:28:45
  3. [23] Roland [*]

    ladouch — #4 Já se přidávám.

    superkarma: 0 26.06.2014, 17:45:26
  4. [22] free [*]

    Tak a na víkend zkusím. Sml67

    superkarma: 0 26.06.2014, 16:54:15
  5. avatar
    [21] phoebe24 [*]

    marianaant — #20 Nechtělo dělat? Vždyť je to jen o malinko kuchařsky náročnější než obyč. pudink.

    superkarma: 0 26.06.2014, 15:20:39
  6. avatar
    [20] marianaant [*]

    Vypadá to nádherně, ale nechtělo by se mi s tím dělat.Sml15

    1. na komentář reaguje phoebe24 — #21
    superkarma: 0 26.06.2014, 14:30:55
  7. avatar
    [19] Lucipírek [*]

    To vypadá nádherně, určitě vyzkouším Sml67

    superkarma: 0 26.06.2014, 14:01:34
  8. [18] IVECO [*]

    vypadá úžasně Sml22

    superkarma: 0 26.06.2014, 13:39:02
  9. [17] vladka60 [*]

    Vypadá lahodně.

    superkarma: 0 26.06.2014, 13:35:35
  10. [16] violinist [*]

    Ochutnala jsem, není to špatné, ale mám oblíbenější dezerty. Sml16

    superkarma: 0 26.06.2014, 13:31:35
  11. avatar
    [15] gerda [*]

    Nikar — #14 já vím, tak je to asi myšleno v dnešním receptu. Jenomže já si vždycky představím, co s tím může udělat začátečník. Ten potřebuje recept přesněji vyjádřený.

    superkarma: 0 26.06.2014, 13:14:08
  12. [14] Nikar [*]

    Sice se želatina vařit nesmí, ale dvě minuty, než se rozpustí, jí určitě neuškodí, vím, to ze zkušenosti, dělám to taky tak

    1. na komentář reaguje gerda — #15
    superkarma: 0 26.06.2014, 13:01:14
  13. [13] bobulebob [*]

    panna cottu miluju Sml22

    superkarma: 0 26.06.2014, 12:57:44
  14. avatar
    [12] gerda [*]

    pokud vím, želatina se nikdy NESMÍ VAŘIT. Pod bodem varu stáhnout z tepelného zdroje, jinak to dobře nedopadne.

    superkarma: 0 26.06.2014, 12:47:13
  15. [11] Elis19 [*]

    Vypadá to dobře, jako zákusek po obědě ideálníSml22Sml22Sml22

    superkarma: 0 26.06.2014, 12:16:31
  16. [10] ruzka [*]

    znám,je výborná

    superkarma: 0 26.06.2014, 12:10:48
  17. avatar
    [9] Judo [*]

    To je dobrota.Sml67

    superkarma: 0 26.06.2014, 12:01:58
  18. [8] Nikar [*]

    Panna cottu milujiSml16. Občas ji také dělávám, i s čokoládou.

    superkarma: 0 26.06.2014, 11:59:21
  19. avatar
    [7] Věrulinka [*]

    Právě jsem se nacpala ovocnými knedlíky, ale stejně bych si dala toto Sml67Sml30

    superkarma: 0 26.06.2014, 11:48:24
  20. [6] anina4 [*]

    takové chutě mi tady děláte

    superkarma: 0 26.06.2014, 11:41:57
  21. [5] Jiřina Bartošová [*]

    to je ale mňamkaSml20

    superkarma: 0 26.06.2014, 11:38:41
  22. avatar
    [4] ladouch [*]

    secret — #1 Já taky, vypadá moc dobře.Sml30

    1. na komentář reaguje Roland — #23
    superkarma: 0 26.06.2014, 11:37:26
  23. avatar
    [3] helikoptera [*]

    nic nám nebrání udělat si trochu větší porci ;)

    superkarma: 0 26.06.2014, 11:37:22
  24. avatar
    [2] Hanula [*]

    secret — #1 Sml16ijáSml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 26.06.2014, 11:34:30
  25. [1] murat [*]

    takových minipohárků bych sežrala 10 Sml32

    1. na komentář reaguje Hanula — #2
    2. na komentář reaguje ladouch — #4
    3. na komentář reaguje LudPa — #25
    superkarma: 0 26.06.2014, 11:31:36

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme