Suroviny (na 1 flan o průměru 28 cm)

  • 1 dýně (nejlépe máslová) 600–700 g
  • 75 g třtinového cukru
  • 50 g medu
  • 4 celá vejce
  • 2 bílky
  • 1,5 polévkové lžíce kukuřičného škrobu (maizena)
  • 25 cl rumu
  • kůra z 1/2 menšího pomeranče a 1/2 citronu
  • 0,5 dcl pomerančové šťávy
  • 350 ml smetany na šlehání (30%)
  • máslo na vymazání formy

Postup:

1. V troubě upečte celou dýni (na 150 stupňů, cca 45 minut) a nechte ji vychladnout. Oloupejte ji, odstraňte semínka a nakrájejte ji na větší kostky.

2. Ve velké míse smíchejte vejce, cukr, med, rum, kůru z citrusů a pomerančovou šťávu. Vše vymíchejte metličkou a vmíchejte kukuřičný škrob.

3. Smetanu přiveďte v kastrůlku k varu, přidejte kostičky dýně a rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.

4. Směs smetany a dýně vmíchejte metlou do vaječné směsi v míse.

5. Připravte si formu s vysokým okrajem o průměru (26–28 cm), vymažte ji máslem, naplňte dýňovou směsí a pečte v troubě při teplotě 140 stupňů cca 80 minut.

6. Před vyndáním z formy nechte flan vychladnout a poté uchovávejte v lednici. Takto vydrží asi 3 dny.

Flan podávejte vlažný, tak chutná nejlépe!

Zdroj a foto www.nebespan.cz

Reklama