Vaření

Recept na skvělé tiramisu

Italské tiramisu je dezert, který nemá konkurenci. Dokonale jemné a sladěné chuti, a přitom jen trocha práce. Zázrak!

pravé italské tiramisu

Velice vtipná mi přišla exkurze do dob dávných na našem magazínu. Tiramisu tady bylo hodně diskutované, protože v té době frčelo „české tiramisu“ - z pomazánkového másla. Krásně vidím vývoj ve svém vlastním vaření, kdy i já sama jsem byla ochotná spokojit se s touto náhražkou a s klidem jsem odmítala používat mascarpone. Jen se pokochejte, jak jsme vařili v roce 2005. :-)

Dnes, potom, co hltám kuchařky a kurzy kuchařských mistrů, už nejsem ochotná se o žádných náhražkách bavit. Kdo chce tiramisu, musí koupit mascarpone. Dezert z pomazánkového másla, smetany a piškotů je výborný, ale není to tiramisu.

Já jsem se tedy přehoupnula do období, kdy jsem dělala tiramisu podle „Itala v kuchyni“ - Emanuele Ridi. Recept taky najdete na našem magazínu pod názvem Tiramisu podle Itala. Takto jsme ho podávali návštěvám několik let. Až do doby, kdy mě přestalo bavit kupovat italské piškoty. A tak jsem upekla piškotový základ doma, začala vynechávat vajíčka a k mascarpone přidala smetanu.

Dnes vám tedy nabízím další verzi italského dezertu tiramisu.

Suroviny

piškot

  • 5 vajec
  • 250 g krupicového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 80 - 100 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce slunečnicového oleje

krém

  • 500 g mascarpone
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • cukr podle chuti

na dokončení

  • 500 ml silné kávy
  • cukr podle chuti
  • italský likér Amaretto
  • kvalitní kakao

Postup

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, přisypeme a přimícháme po částech mouku, kterou jsme předtím promíchali s práškem do pečiva. Vlijeme i mléko (nejdříve méně, pak podle potřeby a hustoty přidáme) a oleje. Nakonec opatrně vmícháme z bílků ušlehaný tuhý sníh.

Připravíme si formu na pečení, kterou vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, 40 minut. Povrch piškotu bude krásně zlatavý. Necháme úplně vychladnout, vyklopíme a překrojíme podélně na půl nebo klidně i na tři díly, které budeme promazávat krémem.

Uvařenou a vychlazenou silnou kávu ochutíme cukrem a přimícháme asi čtyři lžíce Amaretta.

Smetanu vyšleháme šlehačem, ochutíme cukrem a přidáme i mascarpone. Ušleháme hladký lehce sladký krém.

Do formy, ve které jsme piškot pekli, vložíme první z nařezaných plátů. Ten pokropíme směsí kávy a likéru a pomažeme částí krému. Opět vrstva piškotu, kterou pokropíme kávovou směsí, opět krém. Končíme vrstvou krému.

Necháme v lednici několik hodin nebo přes noc. Před podáváním posypeme hustě kvalitním kakaem.

Dobrou chuť přeje Elly.

   
07.08.2014 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [30] Akdar [*]

    Už jsem vyzkoušela, sice bez likéru, ale bylo to moc dobré. Sml66Sml67

    superkarma: 0 08.08.2015, 15:42:48
  2. [29] Maruska_B [*]

    Hmm, vyzkousim! A pro nekavove nadsence, tehotne zeny, kojici maminky ci deti lze misto kavy pouzit Caro :) Taky vyborna varianta tiramisu, mam ozkouseno! :)

    superkarma: 0 08.08.2014, 14:13:46
  3. [28] digi46 [*]

    Tiramisu dělám, ale bez vajec.

    superkarma: 0 07.08.2014, 21:42:44
  4. [27] Trefa [*]

    Trefa:tiramisu delame s piskoty a maskarpone.

    superkarma: 0 07.08.2014, 21:06:53
  5. [26] dudikovam [*]

    tiramisu miluji mooc Sml58

    superkarma: 0 07.08.2014, 19:05:21
  6. avatar
    [25] Rychnovska [*]

    Zajímavé...vypadá i dobře.Sml16 Hned bych si dala...

    superkarma: 1 07.08.2014, 17:20:25
  7. avatar
    [24] elly [*]

    Kadla — #21 a moji zbylou smetanu vyžahne syn :-)))

    superkarma: 0 07.08.2014, 16:48:29
  8. [23] MagdaN [*]

    vyzkouším

    superkarma: 0 07.08.2014, 16:19:14
  9. avatar
    [22] rendvo [*]

    tiramisu občas udělám, ale já osobně mám raději např. větrníky

    superkarma: 0 07.08.2014, 14:49:53
  10. avatar
    [21] Kadla [*]

    gerda — #19 Moji zbylou smetanu by se dalo mých pět koček a to kafe by k tomu ani nepotřebovaly Sml52

    1. na komentář reaguje elly — #24
    superkarma: 0 07.08.2014, 13:52:25
  11. [20] Nikar [*]

    Tak já ho podle Ridiho dělávám také a chutná nám úplně nejvíc. U známých jsem jedla i z pomazánkového másla, nebylo špatné, ale tužší. Klasický recept z mascarpone a vajec mi přijde lehčí (nemyslím kaloricky) a více mi chutná.

    superkarma: 0 07.08.2014, 13:20:38
  12. avatar
    [19] gerda [*]

    tetička25 — #14 zbylou smetanu si nalej do kafe.Sml58

    1. na komentář reaguje Kadla — #21
    superkarma: 0 07.08.2014, 13:10:39
  13. avatar
    [18] kobližka [*]

    Nejvíc mě dokáže nadzdvihnout ze židle,že pod názvem tiramisu dokáží v cukrárnách prodávat cokoliv! Sml31Sml31Sml31

    superkarma: 0 07.08.2014, 12:47:33
  14. [17] Zuza70 [*]

    Vypadá to dobře, ale nic pro mě Sml23

    superkarma: 0 07.08.2014, 12:37:15
  15. avatar
    [16] elly [*]

    tetička25 — #14 smetana se prodává třeba i v litrovém balení :-) Zbytek smetany si nechejte na něco jiného ;-)

    superkarma: 0 07.08.2014, 12:23:13
  16. avatar
    [15] elly [*]

    tetička25 — #14 vajíčka vynechávám v receptu na tiramisu, ne na piškot, ale na ten krém...

    superkarma: 0 07.08.2014, 12:22:24
  17. [14] tetička25 [*]

    Nějak nerozumím větě - A tak jsem upekla piškotový základ doma, začala vynechávat vajíčka když v receptu na piškot je 5 vajec. Jak se peče piškotový základ bez vajec? 

    V jakém balení se prodává smetana - 300 ml asi ne, spíš 200 ml a co pak s tou půlkou druhé smetany? Nebo je i balení 150 ml?

    1. na komentář reaguje elly — #15
    2. na komentář reaguje elly — #16
    3. na komentář reaguje gerda — #19
    superkarma: 0 07.08.2014, 11:59:03
  18. avatar
    [13] luneta [*]

    secret — #12 ten miluju,ale místo pomazánkovýho dávám zakysanou smetanu

    superkarma: 0 07.08.2014, 11:38:46
  19. [12] murat [*]

    mě to "pravé" tiramisu taky moc nejede, ale mýho pomazánkáče s jahodama a piškotama si klidně jednou za čas dám. Sml58

    1. na komentář reaguje luneta — #13
    superkarma: 0 07.08.2014, 10:52:22
  20. avatar
    [11] gerda [*]

    gerda — #6 tak jsem to vytáhla z trouby, ještě zahorka ochutnala ořezané kraje, a až to vychladne, bude to dobrý. A efektní na řezu. Do tvarohu jsem přimíchala ananasový pudink.

    superkarma: 0 07.08.2014, 10:17:43
  21. [10] pohadka [*]

    luneta — #8 Ani mně tiramisu nechutná.

    superkarma: 0 07.08.2014, 09:23:33
  22. avatar
    [9] Lucipírek [*]

    To vypadá úžasně Sml67

    superkarma: 0 07.08.2014, 09:10:35
  23. avatar
    [8] luneta [*]

    gerda — #1 mě nechutná

    1. na komentář reaguje pohadka — #10
    superkarma: 0 07.08.2014, 09:10:24
  24. [7] Helena Svatková [*]

    Vypadá krásně, ale já sladké nejím, ani nepeču, ale určitě je to výborná mňamka.Sml59

    superkarma: 0 07.08.2014, 08:57:33
  25. avatar
    [6] gerda [*]

    no, já mám rebarboru ze zahrádky (zajímavé, na jaře ani ň, a teď tu jeSml30) - nechce se mi dělat obvyklou kynutou buchtu. V ledničce mám v hrnku bílky (díky za připomenutí, Kadlo!), tak udělám dvoubarevné řezy. Spodní z křehkého kakaového těsta, na to nahňácám tvarohovou směs s blanšírovanou rebarborou uvnitř a navrch natřu těsto žluté piškotové. Ještě jsem to nedělala, snad to nezvrznu, když jsem to vymyslila.

    1. na komentář reaguje gerda — #11
    superkarma: 0 07.08.2014, 08:20:53
  26. avatar
    [5] Kadla [*]

    Dělám ho jinak, tuto variantu neznám, ale to moje je taky výborné... Na pečení piškotu tedy já osobně kašlu (moc práce :-D), kupuju kavlitní cukrářské piškoty a jsou v tom fakt dobré.. Ale zásadní rozdíl je, že místo smetany tam dávám našlehaný sníh z bílků, jo a tu kávu nesladím...  Je to taky vynikající, dělávám to z 6 krabiček mascarpone a vždycky je to okamžitě pryč...

    superkarma: 0 07.08.2014, 08:06:18
  27. [4] Maca001 [*]

    HMMM, MŇAM

    superkarma: 0 07.08.2014, 07:06:00
  28. [3] manislava [*]

    dělala jsem ho návštěvě při příležitosti narozenin-a jen se po něm zaprášilo,ani jsem neochutnalaSml15

    superkarma: 0 07.08.2014, 06:47:04
  29. avatar
    [2] glady [*]

    sbíhají se mi sliny....mňam...Sml58

    ale sladkému se vyhýbám, takže si nechám zajít chuťSml80

    superkarma: 0 07.08.2014, 06:00:23
  30. avatar
    [1] gerda [*]

    tomu se vyhýbám na hony, protože bych neskončila u jednoho řezuSml30 - výborný zákusek. Neznám člověka, kterému by nechutnal.

    1. na komentář reaguje luneta — #8
    superkarma: 0 07.08.2014, 05:50:01

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení

Náš tip

Doporučujeme