Reklama

„Pro Valašsko jsou typické různé varianty jídel se zelím. Nejznámější je kyselice, hustá polévka z kysaného zelí a smetany, obohacená o brambory, a někdy i o klobásy. Obliba všech těchto krajových pokrmů stále roste. Před časem jsme například na léto vyřadili z nabídky kyselici a nahradili ji jinou, lehčí polévkou, ale neprošlo nám to,“ říká Pavel Václavík, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna, který vám přináší recept na pravou valašskou kyselici.

kyselice

Potřebujeme:

  • 400 g uzené křížové kosti
  • 300 g kysaného zelí
  • 250 ml smetany
  • 50 g hladké mouky
  • 1 cibule
  • česnek (podle chuti)
  • olej nebo sádlo
  • celé koření: pepř, nové koření, 1 bobkový list, majoránka
  • sůl

Postup:

Pavel Václavík Uzenou kost zalijeme studenou vodou, přidáme koření a povaříme tak dlouho, dokud nebude maso odpadat od kosti. Vycedíme kost a koření, přidáme překrojené a dle kyselosti přepláchnuté zelí. Smetanu rozmixujeme s hladkou moukou a 10 minut povaříme. Mezitím obereme maso od kosti a nakrájíme jej nadrobno. Opečeme nakrájenou cibuli a maso, přidáme do kyselice a 10 minut povaříme. Nakonec dochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem.

Dobrou chuť!

Tipů na polévky není nikdy dost. Která se vám zalíbí?

Rychlá cuketová polévka

cuketová polévka

Česnečka - rychlá polévka za pár korun

česnečka

Bramborová polévka s pórkem

Bramborová polévka s pórkem

Rychlá bramborová polévka s červenou čočkou

bramborová polévka

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, www. lantera.cz

Uložit

Uložit

Uložit