Nedávno jsem šel po městě a ucítil jsem nezaměnitelnou vůni Lángošů. Šel jsem po čichu, a neodolal jsem a jeden si koupil. Bohužel vůně není vše a dostal jsem tvrdou křupavou placku. Já, který jsem vyrůstal na jižním Slovensku, jsem prostě zvyklý že lángoš je měkoučký  a křupe jen malinko.

A tak jsem se rozhodl, že Vám pošlu jednoduchý recept na Lángoše od mojí maminky. A zaručuji, že takhle mají vypadat pravé lángoše. Čím si je potřete, nebo posypete, zápeží na vaší fantazii. U nás se na ně původně dával pouze roztřený česnek s olejem a vodou.

  • 1Kg hladké mouky

  • 1 kostka čerstvého droždí

  • 1 kávová lžička cukru

  • 1 kávová lžička soli

  •  2 větší vařené brambory (spíše rozvařit a pak rozmačkat do vody)

  • 6-7 dcl vody

Pořádně rozmícháme, těsto necháme vykynout. Rozdělíme na přibližně 12 bochánků roztáhneme rukou a pečeme na rozpáleném oleji nebo sádle. Brambory stačí rozmačkat rukou, nemusí být úplně dohladka.

Když dělám jen tak chuťovku z poloviční dávky, tak těsto dělám v domácí pekárně. Některé ingredience nechávám jako při plné dávce.

  • 500 g hladké mouky

  • ½ kostky čerstvého droždí

  • 1 kávová lžička cukru

  • 1 kávová lžička soli

  • 1 – 2 vařené brambory rozmačkat

  • 3,5 dl vody

do nádoby v pekárně nejdřív tekuté přísady, v nich rozmačkat brambory. Poté mouku, doprostřed dolíček a do dolíčku kvasnice a na ně cukr. do rohu sůl..pokud se těsto lepí, tak přisypávat mouku jako u chleba..samozřejmě program těsto 

krásný den všem

Váš Stonehod

Milý Stonehod, zrovna nedávno jsme se Sašou bavily o tom, že z Prahy stánky s langoši úplně vymizely, takže díky za recept

Co vy na to, milé ženy-in, zkusíte to:

Reklama