Reklama

K vánočním svátkům patří vůně perníčků. Překvapte rodinu netradičním koláčem, který nejen skvěle vypadá, ale i chutná.

Porce: 16

Hera

Doba na přípravu: 25 min

Doba pečení: 1 hodina 30 minut

Suroviny:

  • 125g  rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 125g třtinového cukru
  • 125g javorového sirupu
  • 125g melasy
  • 100 ml mléka
  • 1 lžička citronového džusu
  • 2 středně velká vejce
  • 275g hladké mouky
  • 1 vrchovatou lžičku jedlé sody
  • 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička perníkového koření

Na zdobení:

  • 200g cukrové polevy
  • Ozdobný cukr na dozdobení (např. ve tvaru sněhových vloček nebo průhledných krystalů)

Příprava:

1.            Předehřejte troubu na 150ºC, 140ºC horkovzduch, plynová trouba stupeň 2.

2.            Vyložte pečícím papírem čtvercovou dortovou formu o průměru 20 cm včetně jejích okrajů.

3.            Všechny přísady dejte do velké mísy a pořádně promíchejte, až se vše hezky spojí.

4.            Směs nalijte do připravené formy. V troubě pečte 1¼ - 1½ hodiny – těsto by mělo být na omak pružné.

Po upečení koláč nechejte ještě 5 min ve formě. Pak opatrně nadzvedněte a odejměte pečící papír a nechejte koláč vychladnout na talíři.

Až bude koláč dostatečně vychladlý, dejte ho ještě do lednice, aby ztuhl.

5.            Pomocí šablony koláč vykrojte do tvaru sněhové vločky.

6.             Cukrovou polevou dozdobte detaily sněhové vločky. Posypte ozdobným cukrem a servírujte.

www.pecenijeradost.cz