Reklama

dort

Mlsat se dá i zdravě. Pokud nevěříte, vyzkoušejte recept, ve kterém byste cukr těžko hledali. Ideální pro lednové „hubnoucí období“, kdy jsme ještě všichni odhodlaní s naší váhou něco udělat. Recept pro nás připravila milovnice zdravého životního stylu Valerie Mirić.

  • 200 g ovesných vloček
  • 250 ml domácího mandlového ,,mléka“ (možno nahradit kupovaným ovesným nápojem)
  • 4 jablka
  • 1 vejce
  • 3 lžíce mletých vlašských ořechů
  • 3 lžíce mleté skořice
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • hrst plátků mandlí

Postup

V míse smícháme vločky, mandlové ,,mléko“, vejce, mleté ořechy, lžíci skořice, kakao a mandle a umícháme těsto. Do druhé mísy namixujeme nebo nastrouháme oloupaná jablka a vymačkáme nadbytečnou šťávu. Jablka zaprášíme zbytkem skořice. Do formy vymazané kokosovým olejem a vysypané např. žitnou moukou dáme dospod polovinu vločkového těsta, na to vrstvu jablek a nahoru zbytek těsta. 

Pečeme na 160°C asi 15-20 minut, těsto kontrolujeme špejlí.

DOMÁCÍ MANDLOVÉ ,,MLÉKO“

mleko

  • 100 g neloupaných mandlí
  • 750 ml čisté vody

Mandle v míse zalijeme vařící vodou a necháme minutu odstát. Poté mandle přecedíme a propláchneme ve studené vodě. Slupka z mandlí by díky tomu měla jít snadno sundat tak, že mandli uchopíme mezi palcem a ukazováčkem a zmáčkneme. 

Po oloupání všech mandlí je rozmixujeme či rozemeleme a smícháme se 750 ml studené vody. Necháme louhovat asi 3 hodiny, občas zamícháme. Nakonec ,,mléko“ přecedíme přes síto a vychlazené podáváme.

Pozn. ,,Mléko“ by mělo v lednici vydržet 3 dny, nejlepší je však zpracovat ho co nejrychleji. Pokud někdo nemá čas mandle blanšírovat a loupat, můžeme nahradit kupovanými loupanými mandlemi - já si však ráda poradím sama.


Recept nám poskytla Valerie Mirić, jejíž stránku o Fitness a zdravém životním stylu najdete na facebooku: www.facebook.com/healthyvaleria