Vaření

Recept na lehký dortík se skořicí a jablky

dort

Mlsat se dá i zdravě. Pokud nevěříte, vyzkoušejte recept, ve kterém byste cukr těžko hledali. Ideální pro lednové „hubnoucí období“, kdy jsme ještě všichni odhodlaní s naší váhou něco udělat. Recept pro nás připravila milovnice zdravého životního stylu Valerie Mirić.

  • 200 g ovesných vloček
  • 250 ml domácího mandlového ,,mléka“ (možno nahradit kupovaným ovesným nápojem)
  • 4 jablka
  • 1 vejce
  • 3 lžíce mletých vlašských ořechů
  • 3 lžíce mleté skořice
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • hrst plátků mandlí

Postup

V míse smícháme vločky, mandlové ,,mléko“, vejce, mleté ořechy, lžíci skořice, kakao a mandle a umícháme těsto. Do druhé mísy namixujeme nebo nastrouháme oloupaná jablka a vymačkáme nadbytečnou šťávu. Jablka zaprášíme zbytkem skořice. Do formy vymazané kokosovým olejem a vysypané např. žitnou moukou dáme dospod polovinu vločkového těsta, na to vrstvu jablek a nahoru zbytek těsta. 

Pečeme na 160°C asi 15-20 minut, těsto kontrolujeme špejlí.

DOMÁCÍ MANDLOVÉ ,,MLÉKO“

mleko

  • 100 g neloupaných mandlí
  • 750 ml čisté vody

Mandle v míse zalijeme vařící vodou a necháme minutu odstát. Poté mandle přecedíme a propláchneme ve studené vodě. Slupka z mandlí by díky tomu měla jít snadno sundat tak, že mandli uchopíme mezi palcem a ukazováčkem a zmáčkneme. 

Po oloupání všech mandlí je rozmixujeme či rozemeleme a smícháme se 750 ml studené vody. Necháme louhovat asi 3 hodiny, občas zamícháme. Nakonec ,,mléko“ přecedíme přes síto a vychlazené podáváme.

Pozn. ,,Mléko“ by mělo v lednici vydržet 3 dny, nejlepší je však zpracovat ho co nejrychleji. Pokud někdo nemá čas mandle blanšírovat a loupat, můžeme nahradit kupovanými loupanými mandlemi - já si však ráda poradím sama.


Recept nám poskytla Valerie Mirić, jejíž stránku o Fitness a zdravém životním stylu najdete na facebooku: www.facebook.com/healthyvaleria

   
21.01.2016 - Vaření - autor: Kristina Vodičková

Komentáře:

  1. avatar
    [11] metro84 [*]

    Ráda bych vyzkoušela, ale nemohu lepek. A z bezlepkových ovesných mi přijde škoda péct, nejsou právě nejlevnější. Možná zkusím z povařené pohanky.

    superkarma: 0 24.01.2016, 20:58:40
  2. avatar
    [10] Babca.p [*]

    vytisknuto a předáno dceřiSml59

    superkarma: 0 21.01.2016, 19:22:16
  3. [9] bouzina [*]

    To je super moucnik jak bude prilezitost tak jej vyzkousim

    superkarma: 0 21.01.2016, 11:58:31
  4. avatar
    [8] vladka321 [*]

    Jejda, to vypadá lákavě Sml67

    superkarma: 0 21.01.2016, 11:35:56
  5. avatar
    [7] hubajda [*]

    to bude dobre ukladam si

    superkarma: 0 21.01.2016, 10:56:58
  6. avatar
    [6] AmeA [*]

    ** slintám hmm **

    superkarma: 0 21.01.2016, 10:47:48
  7. [5] bobani [*]

    dala bych si

    superkarma: 0 21.01.2016, 09:31:51
  8. avatar
    [4] Hanula [*]

    Sml16ten vypadá úžasně....Sml67

    superkarma: 0 21.01.2016, 09:27:01
  9. [3] mamkaJa [*]

    z jablek je nejlepší štrůdl

    superkarma: 1 21.01.2016, 07:49:38
  10. avatar
    [2] gerda [*]

    Jojo, jablíčka...ve sklepě už bývají všelijaká, tak se dělají všelijaké dobroty. Já si vzpomněla na nepečený dort. Už strašně dlouho nebyl - to se tak stává, že někdy dřív oblíbené recepty zapadnou a nahradí je nové. Ale tenhle je tak jednoduchý, bez pečení, že jsem ho dělala v týdnu už podruhé. Nic to není.

    NEPEČENÝ JABLEČNÝ DORT

    jablka, piškoty, 2 pudinkové prášky, cukr, šťáva z citronu, hrozinky, ořechy...

    Nastrouhaná jablka - čím víc, tím líp - (jablko ve slupce rozpůlit, vykrojit jaderník a strouhat řeznou plochou ke struhadlu tak, až v ruce zbude jenom slupka-ušetříme loupání) napřed restujeme na pěkném kousku másla. Výrazně to zlepšuje chuť. Pak přilijeme trochu vody, (jen aby byla vidět, neděláme polévku).Přidáme hrozinky (nepovinné), možno i vlašské ořechy, celé, nepomleté. Cukru podle chuti. Mícháme, až je to měkké. Pak tam přilijeme 2 ve studené vodě rozmíchané vanilkové pudinky. Promícháme, až to zhoustne. Na závěr do hotového šťávu z 1 citronu. Kastrol nebo dortovou formu vysteleme potravinovou folií tak, aby přečuhovala přes formu. Na dno vyskládáme kulaté piškoty, na to nandáme část hmoty, opět piškoty, opět hmotu, končíme piškoty a ty můžeme pokapat rumem. Přikryjeme poklicí anebo jen přetáhneme tu folii, aby se na moučník neprášilo. Dáme do chladna (teď je ideální balkon) ztuhnout. Pak nahoru položíme kulatý dortový podnos, překlopíme na něj a stáhneme folii. Můžeme jíst jen tak, anebo se šlehačkou, kysanou smetanou, strouhanou čokoládou.

    Je to moučník za pár minut...

    superkarma: 1 21.01.2016, 06:44:17
  11. [1] manislava [*]

    Sml67

    superkarma: 0 21.01.2016, 04:47:15

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme