Novinky

Recept na domácí kečup

Nejen recept na kečup zaslala k dnešnímu tématu čtenářka Sisinapipi. Zajímavé je její zavařování v myčce. Už jste to někdy zkoušely?

Zavařovat se dá i v myčce, píše čtenářka Sisinapipi. A přikládá i recept na domácí kečup.


dýně

Dobrý den Vám všem. Zavařování mám velice ráda, baví mě to a dokážu si s tím pěkně pohrát. Můžu říci, že je to můj koníček.  U nás se zavařeniny jí skoro ke každému obědu. Nikdo nepohrdne , ať už naložená zelenina či kompoty. A co zavařuji? Dýně, hřiby, okurky,  papriky, cherry rajčata, višně, marmelády, domácí kečup, dětské přesnídávky s jablky a nutelou , kapie. Snad vše co se dá. A nejvíc si pochutnávám na malých kukuřicích. Zavařování není složité, jen se musí vědět jak na to. Kupné jsem neměla ani nepamatuji, no uznejte není nad domácí marmeládu nebo nakládané okurky.

hříbky

Používám fantazii a zkouším nové a nové recepty, kombinuji a zkouším.  Pamatuji si , že prababička měla pračku se šnekem kde zavařovala. To mohlo být zajímavé. Já už zkoušela zavařovat i v troubě a musím říct, že na poprvé se zadařilo.

kukurky

kukuřice

Často zavařuji i v myčce. Sklenice si naskládám na spodní část, do horního dávám spíše malé skleničky s přesnídávkami. Zapnu ji na největší stupeň, který umožňuje. Po sterilizaci, tedy zapípání myčky, naskládám sklenky na linku dnem vzhůru. Sami pak pomalu dojdou.  

okurky

Maso zavařuji zřídka, jen když cestujeme pod stan. Při startu mého zavaření už se těším až budu mít krásně  vystlanou spíš naplněnými sklenicemi a pak zjišťuji, že mi schází sklenice, některé suroviny, čas a síly. Ale nenechám se odradit ten naplněný obsah prostě musím mít. Peckovani  nechávám na jiných:)) To jediné mě nebaví a zdržuje. Když se sejdou doma suroviny a to někdy dost, když mají známí, rodina velkou úrodu, tak to přistane u mě.  Pamatuji si ještě své začátky, kdy jsem měla spálený hrnec, který jsem musela nechat odmočit sodou. Letos bych chtěla vyzkoušet něco exotického napadá mě kaki , tak uvidím.

pochoutky

Recept na kečup:

Rajčata rozpůlím , cibuli a jablka neloupaná rozčtvrtím a vařím s kořením (bobkový list, skořice, nové koření, hřebíčky pozvolna téměř celý den. Je potřeba dát do kvalitního hrnce s pevným dnem , aby se to nechytlo a vařit opravdu pomalu a bez poklice. Po asi půlhodinách vždycky zamíchám. Až se asi 1/3 odpaří a je vše krásně voňavé a husté, rozmixuji to ponorným mixerem určitě by byl lepší velký mixer a propasíruji přes síto. Přeliju do čistého hrnce, přidám cukr, ocet, sůl a mletou papriku, už jen lehce provařím a rozliju do čistých kečupových sklenic. Sterilizuji asi 20 minut při vyšší teplotě.

Sisinapipi

Pozn. red.: Text neprošel jazykovou korekturou.

Téma dne 29.7.2013: Zavařování

  • Jak letos zavařujete?
  • Máte bohatou úrodu?
  • Zavařujete v hrnci, v troubě, na sporáku, v pračce nebo nějak docela jinak?
  • Vzpomenete si na svou první zavařeninu – povedla se?
  • Myslíte si, že se dnes vůbec ještě vyplatí dělat domácí marmelády a kompoty?

Své příspěvky zasílejte na e-mailovou adresu redakce (viz níže), a to nejpozději 29.7.2013 do 15.00 hodin. Pokud chcete, aby měl příspěvek větší šanci na uveřejnění, ať je dlouhý alespoň jako tento odstavec textu. Poslat můžete i nějakou tu fotku z vašeho letošního zavařování! Jako dárek za příspěvek od nás jedna ze čtenářek obdrží balíček s knihou Francouzky netloustnou - kuchařka a k ní fruit dessert Extra Jam od Hamé.

francozkye-jam

   
29.07.2013 - Čtenářské příspěvky - autor: Jakub D. Kočí

Komentáře:

  1. [24] Martina59 [*]

    Já hledám recepty na internetu

    superkarma: 0 14.08.2013, 13:08:44
  2. [23] Baa [*]

    misa.35 — #22 Díky - zkusím!

    superkarma: 0 30.07.2013, 15:05:37
  3. avatar
    [22] misa.35 [*]

    Baa — #19 Jakékoliv ovoce je dobré i měkké , velmi zajímavá kombinace je např.jahoda +rebarbora+ máta nebo rakytník +jablko

    1. na komentář reaguje Baa — #23
    superkarma: 0 29.07.2013, 22:08:19
  4. avatar
    [21] Jindriska8 [*]

    Další dobrá hospodyňkaSml67

    superkarma: 0 29.07.2013, 14:21:48
  5. [20] sikosa [*]

    já se taky hlásím o recept na sušená rajčata, sice je jich plný net těch receptů ale já radši od někoho kdo to má už vyzkoušený, mám je hrozně ráda a k masu jsou ňam ňam,děkuji

    superkarma: 0 29.07.2013, 13:34:50
  6. [19] Baa [*]

    Nemáte náhodou někdo recept na sušená rajčata - ale bez sušičky. Jen tak v troubě.

    A ten pečený čaj může být i z meruněk - není to moc měkké ovoce k tomuto účelu?

    Díky za vaše radySml16Sml16Sml16!

    1. na komentář reaguje misa.35 — #22
    superkarma: 0 29.07.2013, 11:48:59
  7. [18] free [*]

    U nás je tak vysoká spotřeba kečupů, sušených, loupaných rajčat a dalších omáček typu Panzani, že sem musela nasadit přes osmdesát roslin.  Nejlepší jsou rajčata typu Marzano,  jsou skvělý a doporučuju.

    superkarma: 0 29.07.2013, 11:31:11
  8. avatar
    [17] Kahomar [*]

    tak na pečený čaj se chystám, dělala jsem jednou loni a řekla bych, že měl úspěch.

    superkarma: 0 29.07.2013, 11:20:47
  9. avatar
    [16] lenig [*]

    další šikulkaSml67Sml59Sml67

    taky jsem dříve dělávala domácí kečup, ale naše současná spotřeba je tak 1-2 kečupy ročně, tak se to nevyplatí, raději bych udělala lečo Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 29.07.2013, 11:16:27
  10. [15] sisinapipi [*]

    2 kg libovolného ovoce (nejlépe drobné, větší je třeba pokrájet), 500-750 g krystalového cukru, koření podle chuti (skořice, hřebíček, badyán), 1-2 omyté citrony, rum (dle chuti a uvážení, není nutný)

    Postup

    Očištěné ovoce odpeckujeme a větší nakrájíme na drobné kousky. Citron oloupeme a pokrájíme na kousky, nebo jen vymačkáme šťávu. Všechno dáme do hlubšího plechu, zasypeme cukrem a přidáme koření. Promícháme a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 170°C 30-40 minut, občas můžeme promíchat. Ihned po vytažení z trouby vmícháme rum. Plníme do skleniček se šroubovacím uzávěrem, položíme je víčkem dolů a necháme vychladnout. Použití: do hrnku či sklenice dáme 3-4 lžičky ovocné směsi a zalijeme vařící vodou.

    superkarma: 0 29.07.2013, 10:52:30
  11. avatar
    [14] misa.35 [*]

    misa.35 — #13 A mmm od doby, kdy děláme pečený čaj máme  najednou nedostatek ovoce :-)))

    superkarma: 0 29.07.2013, 10:43:18
  12. avatar
    [13] misa.35 [*]

    Pečený čaj : 2 kg  ovoce /  u nás rybíz/ ,  může být i směs , skvělý je mix rakytník + jablko / višně/ + 1/2 cukru , 10 hřebíčků /rozlučených/ + 2 lžíce mleté skořice  + 1 skořice / celá zase rozlučená/.

    Vše nalít do pekáče / nejlépe je ten na pečení husy- prostě s vyšším okrajem/ a dat péci do trouby. U nás na 120 stupnů a cca 30 minut. Prostě ovoce musí projít varem a zapéci se. Plníme do lahviček od přesnídavek a na konci každé lahvičky dáme malou stopečku rumu. Zavřeme obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

    V zimě do klasických hrníčků dáme polévkovou lžíci směsi zalijeme horkou vodou a v případě nutnosti přidáme kapku rumu.

    1. na komentář reaguje misa.35 — #14
    superkarma: 0 29.07.2013, 10:40:53
  13. avatar
    [12] enka1 [*]

    Sml67Všem vám tu dnes docela závidím, hlavně tu chuť do toho patláníSml22Sml24

    superkarma: 0 29.07.2013, 10:39:24
  14. [11] V19 [*]

    pečený čaj som nerobila, rada by som vyskúšala- môžem poprosiť o recept?Sml16

    superkarma: 0 29.07.2013, 10:35:36
  15. avatar
    [10] Hanula [*]

    Sml16téda - to koukám....Sml67

    superkarma: 0 29.07.2013, 10:32:11
  16. avatar
    [9] vmarta [*]

    Super Sml67Sml67Sml67Sml67Sml67Sml59

    superkarma: 0 29.07.2013, 10:30:22
  17. [8] DCOlga [*]

    Byly doby, kdy jsem taky dělávala doma kečup, ale teď už bych do toho nešla. Je to spousta práce a doma jsme už jenom 2, tak si ten kečup radši koupím.

    superkarma: 0 29.07.2013, 10:29:19
  18. avatar
    [7] emkop [*]

    no to je parádaSml79

    superkarma: 0 29.07.2013, 10:28:59
  19. avatar
    [6] ladouch [*]

    Smekám a obdivuju, super.Sml59Sml59

    superkarma: 0 29.07.2013, 10:22:32
  20. avatar
    [5] Ivásek [*]

    marde — #3 taky jsem chtěla požádat spíš o recept na pečený čaj, než na kečup Sml58

    superkarma: 0 29.07.2013, 10:15:37
  21. avatar
    [4] Žofie [*]

    Velká paráda Sml59

    superkarma: 0 29.07.2013, 10:14:51
  22. avatar
    [3] marde [*]

    Pečený čaj jsem ještě nezkoušelaSml23Mohla bych dostat receptSml16Děkuji

    1. na komentář reaguje Ivásek — #5
    superkarma: 0 29.07.2013, 10:11:47
  23. [2] ozón [*]

    tak to je dotaženo k úplné dokonalosti !

    superkarma: 0 29.07.2013, 10:09:24
  24. avatar
    [1] Věrulinka [*]

    Sml67

     parádička Sml59Sml67, umíššššššššššššSml67

    superkarma: 0 29.07.2013, 10:06:05

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme