Vaření

Recept na cibulové čatní s pečenými jablky

Využívat sezonní suroviny je velká zábava. Zásoby ve spíži rostou a je skvělé objevovat nové a zajímavé chuti.

čatní

Třeba jablka a cibule. Pro někoho zvláštní kombinace, ale když vyzkoušíte sladko-slano-nakyslé čatní, tak se zamilujete.

Co je to čatní?

Čatní je hustá omáčka z ovoce a zeleniny, která pochází z indické kuchyně. Její chuť je velice výrazná, často ostrá, lehce nasládlá i nakyslá. Mimo různé ovoce a zeleninu se do něj přidává třeba ocet, česnek, hořčice, nejrůznější koření.

Použití je potom všestrané. Výborné je k pečenému masu, při grilování nám nikdy nesmí chybět. Výborné je také k různým studeným mísám. Kombinace chutného sýra a čatní je neodolatelná.

Já čatní připravuji každý rok, vždy různé chuti. Uskladňuji ve skleničkách v lednici, vydrží několik týdnů. Když však chcete čatní uchovat déle, je vhodnější skleničky po naplnění zavařit ještě v hrnci nebo v troubě, jak je kdo zvyklý, stejně jako třeba u džemů nebo kompotů.

Připravit čatní chce svůj čas. Dusí se totiž velice dlouho, aby se jednotlivé chutě a vůně propojily a suroviny rozvařily.
cibulové čatní

Mé dnešní cibulové čatní má jednu zajímavou složku. Jsou to pečená zkaramelizovaná jablka. Spotřebovala jsem tak hromady padaných jablíček ze zahrady svých rodičů. Oloupaná a nakrájená jablka jsem nasypala na plech a dala do vyhřáté trouby. Tam jsem je průběžně míchala a pekla, až byla krásně hnědá a voněla karamelově. Tento základ se dá potom použít na mnoho různých jídel. Třeba právě na čatní.

Cukr v tomto receptu není potřeba. Jen když použijete málo sladká jablka, můžete trochu cukru, podle chuti, přidat. Jinak jsou jablka sladká dost a navíc i cibule, postupným opékáním, vypustí svou sladkou chuť.

Suroviny

  • 10 velkých cibulí
  • 10 jablek
  • červený vinný ocet (asi 1 dcl)
  • růžový pepř
  • sůl
  • kousek másla a troška oleje

Postup

Cibuli si nakrájíme na půlkolečka. Jablka oloupeme, vykrojíme jadřince a nakrájíme na kusy. Kusy jablek nasypeme na vyšší plech nebo do pekáčku a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme a průběžně mícháme, až do lehkého zhnědnutí. Dávejte pozor, ať se vám jablka nepřipálí.

Ve velkém hrnci zahřejeme kousek másla a trochu oleje. Do hrnce nasypeme cibuli a opékáme. Mícháme a opékáme velice dlouho, klidně i více než hodinu. Mezitím se nám pečou jablka. Cibuli nemusíte míchat v jednom kuse, ale často, aby se vám nepřipalovala. Zatím nesolíme ani nepřidáváme jiné suroviny.

Máte pocit, že se cibule hodně připaluje? Uberte teplotu a můžete přilít trochu vody. Hotová cibule na čatní musí být velice měkká, rozvařená.

Do hrnce s cibulí přidáme rozdrcený pepř. Promícháme a zvýšíme teplotu naplno. Cibule začne bublat a my ji zalijeme asi 1 dcl červeného vinného octa. Necháme ještě chvíli odpařit, mícháme a poté teplotu stáhneme zase na nižší. Ochutíme solí.

Teď je čas přidat k cibuli jablka a důkladně promíchat. Ochutnáme a dochutíme pepře, solí nebo klidně špetkou cukru. Prostě tím, co je potřeba.

Vřelé čatní plníme do čistých sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru, jako u džemů. Necháme vychladnout a skladujeme v lednici.

Dobrou chuť přeje Elly.

1Partnerem rubriky je značka Maggi a stránky www.maggi.cz, kde najdete mnoho zajímavých receptů. Chceme vám doporučit i facebookové stránky značky, kde se stále něco děje a každý den zde najdete zajímavé tipy a inspiraci – můžete se stát členem https://www.facebook.com/MaggiCZSK
   
11.09.2014 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. [27] maja2010 [*]

    Pavla_b — #26 "nevykříčníkuj na mě" je hezký výraz Sml58 to si musím pamatovat, to se mi líbí Sml30

    fakt se nehádám o takových blbostech...

    superkarma: 0 16.09.2014, 10:11:18
  2. [26] Pavla_b [*]

    maja2010 — #24 Hele, nevykřičníkuj na mě. Já řeším dnešní úvodní foto...Ty hledáš důvod k hádce.

    1. na komentář reaguje maja2010 — #27
    superkarma: 0 15.09.2014, 08:53:07
  3. avatar
    [25] gerda [*]

    lidi, hádáte se o blbostiSml30 - já jsem Elly nepochválila (spolu s ostatními) první foto s těmi podivnými jakoby červy. Recept mi naopak připadá prima.Sml16 A protože chodím ráda i na stránky jiné, napadlo mi prohlédnout si tamní fotky a zdá se mi to tam ve srovnání s těmi zde trochu zdařilejší, a to i po stránce nápaditosti i nákladnosti receptů. Toť vše. Zadarmo chodím tam i sem, nikomu nepotřebuju pochlebovat a když se mi něco líbí nebo nelíbí, řeknu to rovnou.Sml80 Mám zkrátka jenom názor, který nikomu nenutím.Sml58 Každý si prostě vybere tu kuchařskou knihu, se kterou se mu líp pracuje.Sml24

    superkarma: 0 12.09.2014, 16:12:22
  4. [24] maja2010 [*]

    Pavla_b — #23 Pavlo, gerda píše, že ten blog je lepší hlavně ohledně fotek!!! pokud tedy dobře čtu, tak myslím, že se nebavíme o jedné konkrétní, ale obecně...

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #26
    superkarma: 0 12.09.2014, 14:09:08
  5. [23] Pavla_b [*]

    maja2010 — #22 Srovnáváme úvodní fotku u tohoto receptu, nemluvíme o všech fotkách, které má u receptů Elly.Sml22

    1. na komentář reaguje maja2010 — #24
    superkarma: 0 12.09.2014, 13:02:00
  6. [22] maja2010 [*]

    Pavla_b — #21 myslíš ty fotky jablek na pánvi, jak je na nich kydnutý ten sníh? nebo hned vedle ta fotka, kde je ta hmota daná na plechu na těsto??? No to se mi tedy opravdu hned "sbíhají sliny"Sml23

    Ne vážně..., na té úvodní fotce k článku ta směs opravdu příliš lákavě nevypadá, ale holt i dobré jídlo v některých fázích přípravy vypadá všelijak, jen ne lákavě...Sml58, hlavně aby nakonec dobře vypadal a chutnal výsledný produkt, ne?

    Jen jsem nepochopil, včem Gerda vidí ty fotky, na které dala odkaz, hezčí? Výdyť i Elly veškerá jídla pěkně aranžuje a mě ty Gerdiny fotky přišly stejně hezké, proto mě zajímá v čem vidí ten rozdíl?

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #23
    superkarma: 0 12.09.2014, 11:32:33
  7. [21] Pavla_b [*]

    maja2010 — #20 Co je na nich lepšího? Ve srovnání s tou dnešní úvodní fotkou? No hlavně to vše vypadá chutně a jako jídlo.. určitě nedochází k asociacím s červíky, parazity a podobně, jak tady pár lidí napsaloSml80

    1. na komentář reaguje maja2010 — #22
    superkarma: 0 12.09.2014, 09:58:24
  8. [20] maja2010 [*]

    gerda — #18 co je na těch fotkách lepšího???Sml80

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #21
    superkarma: 0 12.09.2014, 07:00:08
  9. avatar
    [19] kobližka [*]

    gerda — #18 Neomlouvej se,máš pravdu.

    superkarma: 0 11.09.2014, 18:52:01
  10. avatar
    [18] gerda [*]

    Zuza70 — #17když vidím dobrý recept, představím si ho a nad dnešními obrázky radši přivřu oči - skutečně se nedají pochválit. Ale recept se mi líbí. Omlouvám se, že sem dávám odkaz na jiné stránky s recepty. To jen pro představu, co se líbí mně. Tyto stránky pokládám za naprosto špičkové. Co do receptů, jejich podrobného vysvětlování, ale hlavně fotek!

    http://bonvivani.sk/recepty/kysnuty-jablcnik

    1. na komentář reaguje kobližka — #19
    2. na komentář reaguje maja2010 — #20
    superkarma: 0 11.09.2014, 18:20:52
  11. [17] Zuza70 [*]

    Teda,...už podle toho obrázku soudím, že bych to nedala.

    1. na komentář reaguje gerda — #18
    superkarma: 0 11.09.2014, 17:40:16
  12. avatar
    [16] rendvo [*]

    tak tohle asi ze svého jídelníčku vynechámSml22Je fakt že já nemusím žádné jídlo kde se vyskytuje moc cibuleSml16

    superkarma: 0 11.09.2014, 12:26:23
  13. avatar
    [15] paníliška [*]

    Pavla_b — #11 Sml67

    elly — #7 Jde, jen se to musí umět.

    Příprava se mi zdá hodně zdlouhavá a doma bych to nejspíš neměla jak použít, takže se holt bez této lahůdky obejdu. Ale ráda vařím cibulačku, cibuli karamelizuji dlouho a vypadá opravdu líp, než na té fotce.

    superkarma: 0 11.09.2014, 12:14:09
  14. avatar
    [14] kobližka [*]

    Pardon,první obrázek vypadá trochu nechutně Sml68

    superkarma: 2 11.09.2014, 11:29:01
  15. avatar
    [13] gerda [*]

    Musím přestat koukat na nevábné obrázky a uvědomit si, že tento recept mám chuť vyzkoušetSml16. Není tam moc ingrediencí, všecko je teď v sezóně dostupné a ani to nebude těžké udělat. Jako zpestření jídelníčku fajn. Pokud bude pokračovat takto hnusné počasíSml80... stejně člověk doma vymýšlí, co by tak dobrého udělal...

    superkarma: 0 11.09.2014, 10:54:57
  16. avatar
    [12] delfi.na [*]

    Mno jo holky, když se na to podívám líp, tak ta první fotka vypadá jako červíci s jeřabinami Sml30

    superkarma: 2 11.09.2014, 10:02:33
  17. [11] Pavla_b [*]

    elly — #9 jen namátkou na google...

    http://ona.idnes.cz/foto.aspx?r=recepty&c=A100906_163915_recepty_job&foto=VES252b6e_33ONA29b.jpg

    http://scd.marky.cz/chutney-catni/

    1. na komentář reaguje paníliška — #15
    superkarma: 2 11.09.2014, 09:37:07
  18. [10] Pavla_b [*]

    elly — #9 když myslíš...

    superkarma: 0 11.09.2014, 09:34:13
  19. avatar
    [9] elly [*]

    Pavla_b — #8pořád bude ta hromádka cibule vypadat stejně Sml58

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #10
    2. na komentář reaguje Pavla_b — #11
    superkarma: 0 11.09.2014, 09:23:38
  20. [8] Pavla_b [*]

    elly — #7 tak třeba není nutné fotit takový detail, ale skleničku s čatní, nebo čatní na talíři s jiným jídlem jako přílohuSml58

    1. na komentář reaguje elly — #9
    superkarma: 2 11.09.2014, 09:14:13
  21. avatar
    [7] elly [*]

    zkaramelizovaná cibule moc chutně vyfotit nejde ;-)

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #8
    2. na komentář reaguje paníliška — #15
    superkarma: 0 11.09.2014, 08:59:50
  22. [6] Pavla_b [*]

    Ta úvodní fotka opravdu není povedenáSml57

    superkarma: 2 11.09.2014, 08:41:10
  23. avatar
    [5] dasena [*]

    DCOlga — #4 Sml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 11.09.2014, 08:22:50
  24. [4] DCOlga [*]

    Ten první obrázek vypadá jako kdyby to jídlo už bylo jednou použité. To má někoho nalákat?!

    1. na komentář reaguje dasena — #5
    superkarma: 3 11.09.2014, 07:13:33
  25. avatar
    [3] gerda [*]

    No...ještě pouvažuju....teď mi došel mail s nabídkou jablek, tenhle recept je tu jak na zavolanouSml67

    superkarma: 0 11.09.2014, 07:04:39
  26. avatar
    [2] gerda [*]

    Může to být velmi dobré, na mě teda zdlouhavá příprava, ale výsledek bude určitě o to lepší. Jenom - co má proboha znamenat ta první fotka?! Udělalo se mi z ní docela nevolno.Sml15 To opravdu není povedené.Sml23 Vypadá to jak hemžení cizopasníků.

    superkarma: 2 11.09.2014, 07:03:17
  27. [1] manislava [*]

    to by u nás nejedli-bohužel,ale já bych si dalaSml59

    superkarma: 0 11.09.2014, 06:50:04

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme