Dnes se mi povedly krásné chlebánky na snídani a ráda bych se podělila o svůj recept: Píše jana 12345678 a my jí moc děkujeme. To je další úžasný nápad, jak zpestřit dnešní vydání. Třeba si upečeme chlebánky k zítřejší snídani

Kvásek

k
20 dkg špaldové mouky (může být celozrnná nebo napůl smíchaná s hladkou moukou)
vlažná voda

Smícháme 10 dkg mouky s vodou na řidší těsto v hrnci. Přikryjeme utěrkou.
Druhý den zamícháme vařečkou a přikryjeme.
Třetí den přidáme vlažnou vodu a 10 dkg mouky, ať máme opět řidší těsto. Přikryjeme.
Čtvrtý den zamícháme a přikryjeme.
Pátý den je krásek připravný k pečení

Kváskové chlebánky

n

10 dkg mouky - špaldové nebo smíchané s hladkou moukou
2 lžíce oleje
1 rovná lžička soli
kmín
vlažná voda
polovina hotového kvásku

Polovinu kvásku přelijeme do mísy. Přidáme kmín, olej, sůl a trochu vody, aby těsto bylo řídké. Přisypeme
mouku a zamícháme těsto chlebové konsistence. Poprášíme troškou mouky a necháme nakynout.
Většinou ráno zadělám, odpoledne peču nebo zadělám těsně před spaním a ráno je nakynuto.

Po nakynutí uděláme 4 chlebánky, které dáme na plech s pečícím papírem. Ty necháme nakynout aspoň
jednu hodinu. Po té pečeme v troubě přibližně 20 minut na 180 stupních.


Druhou polovinu kvásku doplníme vlažnou vodou a přidáme 10 dkg mouky, necháme nakynout a po
nakynutí dáme do lednice, ať můžeme další den péct. Můžeme jej nechat v lednici i pár dní.

jana.12345678

Milá jano12345678 , děkuji nejen za recept, ale za dobrou inspiraci.

Reklama