Novinky

Recept na česnekové máslo

přidává ve svém příspěvku naše čtenářka s nickem miuka, takže se můžete i něco nového dozvědět. Bylinky používá hlavně v kuchyni, sama si je pěstuje, ale také k léčení drobných neduhů, či nachlazení

mika

Dobrý den, s bylinkami (těmi léčivými) jsem se setkala už na základní škole, kdy jsme je s kamarádkou chodily trhat, sušily a pak odevzdávaly ve škole. V nižších ročnících byla odměnou knížka (na jeden titul si pamatuju, dostala jsem Timura a jeho partu, haha), ve vyšších ročnících už jsme dostávali peníze, takže takový prima přivýdělek. Nejlépe se trhalo listí z pampelišek, nejhorší byla hluchavka, která po uschnutí nevážila téměř nic, takže to chtělo hodně jejích kvítků, byla totiž dobře finančně ohodnocena :-)

Po opuštění základky jsem se s bylinkami na dlouho rozloučila a vrátila se k nim až když nastal jejich boom, ale tentokrát k těm používaným v kuchyni. Na záhonku nebo v květináčích máme pažitku, petržel, libeček, oregano, bazalku, šajvěj, tymián, meduňku, mátu, rozmarýn a už ani nevím, co dalšího. Používáme je v kuchyni celou sezónu, na zimu si je usušíme, protože nemám ráda ty kupované kořenící směsi, které obsahují moc soli, některé zamrazíme. Dát si v létě mozzarellu s rajčaty a čerstvou bazalkou  nebo domácí mojito, to je přece ideální osvěžení. Nebo máme rádi i česnekové máslo:

200g másla, 6 stroužků česneku, 1 lžíce nasekaného medvědího česneku, 1 lžíce nasekané pažitky, 2 lžičky nasekané bazalky,1 lžička nasekané majoránky, bílý pepř, trocha soli. Máslo utřeme do pěny, přidáme nadrobno nasekané bylinky, dáme do alobalu, vytvarujeme do válečku a šup s tím do ledničky. Samozřejmě bylinky si může každý kombinovat jak má rád.

V letošním roce jsem se vrátila i k bylinkám léčivým. Už se těším, až si v zimě uvařím čaj z lipového květu nebo šípku. Jen ten šípek se tedy musí dlouho sušit, ale rozhodně čaj z něho má silnou chuť. Nedávno jsem si totiž koupila nějaký sáčkový šípkový čaj, bylo to jak voda z nádobí a tak jsem se tedy rozhodla vrátit se k tomu „opravdovému“. Ale samozřejmě, že vše nevyrábíme doma, kupovaný používáme třeba jitrocelový čaj na nachlazení nebo urologický. „Rozumy“ čerpám z různých knížek, někdy i televizních pořadů, občas někdo něco poradí a já zkouším, zda se rada osvědčí či ne. Jen mě občas mrzí, že si kvůli svému zdravotnímu stavu mohu málokterou bylinku natrhat sama...

A nedá se říct, že bych měla některou bylinku nejraději, je to asi podle nálady a momentální chuti.

miuka

Milá miuka, děkujeme za recept, ráda bych ho vyzkoušela, ale nejsem si jistá, jestli vím, jak vypadá medvědí česnek

Text nebyl redakčně upraven

   
31.10.2013 - Čtenářské příspěvky - autor: Dana Haklová

Komentáře:

  1. avatar
    [3] gerda [*]

    Medvědí česnek roste brzo na jaře v lese a je cítit na dálku. Listy má přesně jako konvalinka, ale ta tou dobou teprve vylézá ze země. Navíc se nedá poplést, voní a chutná vyloženě česnekově, konvalinka nijak (její list). Medvědí česnek má listy měkčí, konvalinka tužší. Splést se skutečně nedá.

    superkarma: 0 31.10.2013, 15:48:20
  2. avatar
    [2] bleblemcy [*]

    S tím sběrem bylinek ve škole se mi úplně vybavilo jak jsme chodili povinně na květ černého bezu a po hodině trhání už toho člověk měl plné zuby i nos. Dodnes kvůli tomu bezinku moc nemusím. No až jsem se z té vzpomýnky rozkýchala hepčíík Sml16

    superkarma: 0 31.10.2013, 15:31:40
  3. avatar
    [1] tauferova monika [*]

    Určitě česnekové máslo zkusím....díky za receptSml79

    superkarma: 0 31.10.2013, 15:18:12

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme