vaječný likér

Už jste si připravili vaječný koňak? Je ten nejvyšší čas. Musí se pořádně rozležet, zhoustnout a zjemnit. Podle našeho receptu se vám zaručeně povede. Ale pozor! Připravte alespoň tři lahve. Protože budete upíjet a všechny vám do Vánoc určitě nevydrží.

Receptů na vaječný likér nebo koňak, jak chcete, koluje mezi lidmi nepočítaně. Každý má ten svůj zaručený a vyzkoušený. Nebo ještě nemáte? Tak se inspirujte u nás. Je prověřený mými kamarádkami Lenkou a Ladou. Obě ho připravují už několik let.

Suroviny

  • 4 žloutky (samozřejmě čerstvé z prověřeného chovu, nejlépe od tchýně - teda jako od jejích slepic)
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 1/4 lžičky mleté vanilky (koupíte v čajovnách Oxalis, nebo třeba u mého oblíbeného Antonína) Můžete použít i vanilkový cukr
  • 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka (Salko)
  • 1 konzerva (jako ta od Salka) plnotučného, nebo i polotučného krabicového mléka
  • 250 ml rumu

Postup

Nejdřív vyšleháme žloutky a cukr. Pak přidáme Salko a do plechovky od něj odměříme trvanlivé mléko. Nakonec přimícháme rum.

Zavřeme do lahví a necháme na chladném temném místě. Likér nám do Vánoc krásně zhoustne. Pokud ho tedy nevypijeme.

Zajímavou obměnou je nechat Salko zkaramelizovat. Uzavřenou plechovku uvařte ponořenou ve vodě. Vařte dvě hodiny. Potom nechejte vychladnout a otevřete. Vznikne vám karamelová sladká hmota. A dále postupujte podle receptu.

Tradáááá. Karamelový likér.

Krásné Vánoce přeje Lenka

Čtěte také

Reklama