Vaření

Recept na báječný vaječný likér

vaječný likér

Už jste si připravili vaječný koňak? Je ten nejvyšší čas. Musí se pořádně rozležet, zhoustnout a zjemnit. Podle našeho receptu se vám zaručeně povede. Ale pozor! Připravte alespoň tři lahve. Protože budete upíjet a všechny vám do Vánoc určitě nevydrží.

Receptů na vaječný likér nebo koňak, jak chcete, koluje mezi lidmi nepočítaně. Každý má ten svůj zaručený a vyzkoušený. Nebo ještě nemáte? Tak se inspirujte u nás. Je prověřený mými kamarádkami Lenkou a Ladou. Obě ho připravují už několik let.

Suroviny

  • 4 žloutky (samozřejmě čerstvé z prověřeného chovu, nejlépe od tchýně - teda jako od jejích slepic)
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 1/4 lžičky mleté vanilky (koupíte v čajovnách Oxalis, nebo třeba u mého oblíbeného Antonína) Můžete použít i vanilkový cukr
  • 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka (Salko)
  • 1 konzerva (jako ta od Salka) plnotučného, nebo i polotučného krabicového mléka
  • 250 ml rumu

Postup

Nejdřív vyšleháme žloutky a cukr. Pak přidáme Salko a do plechovky od něj odměříme trvanlivé mléko. Nakonec přimícháme rum.

Zavřeme do lahví a necháme na chladném temném místě. Likér nám do Vánoc krásně zhoustne. Pokud ho tedy nevypijeme.

Zajímavou obměnou je nechat Salko zkaramelizovat. Uzavřenou plechovku uvařte ponořenou ve vodě. Vařte dvě hodiny. Potom nechejte vychladnout a otevřete. Vznikne vám karamelová sladká hmota. A dále postupujte podle receptu.

Tradáááá. Karamelový likér.

Krásné Vánoce přeje Lenka

Čtěte také

   
03.12.2015 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [20] Ferdas [*]

    Sml67

    superkarma: 0 05.12.2015, 21:40:05
  2. avatar
    [19] kobližka [*]

    denkas — #18 Jasně,je rychlý a jednoduchý,možná zítra udělám Sml16

    superkarma: 0 03.12.2015, 21:12:42
  3. avatar
    [18] denkas [*]

    Tento taky dělám Sml22Jeto rychlý a je dobrý Sml59 markéta5 — #16 slivovici nee, Sml57 delfi.na — #7 Tak to taky musí být dobrý Sml59 Ja někdy dám místo salka pikao,taky dobrý.

    1. na komentář reaguje kobližka — #19
    superkarma: 0 03.12.2015, 20:53:56
  4. avatar
    [17] gerda [*]

    Jen to čtu, mám o pět kilo vícSml52

    superkarma: 0 03.12.2015, 19:21:27
  5. avatar
    [16] markéta5 [*]

    No a moje maminka dělá se se slivovicí,rum se tam přidá jen na ovonění.Nám tak chutná víc,je jemnější.

    1. na komentář reaguje denkas — #18
    superkarma: 0 03.12.2015, 17:08:20
  6. [15] agent007 [*]

    právě jsem dodělala a mám ho 2 l.Sml16

    superkarma: 0 03.12.2015, 16:26:48
  7. avatar
    [14] SNÍŽEK [*]

    karamelový likér mi chutná víc,ale dělat ho nebudu,protože bych ho pila sama.

    superkarma: 0 03.12.2015, 16:20:35
  8. [13] slávenka [*]

    Dřív jsem vaječný likér hodně dělávala, bylo to doma takové naše "babské pití." Teď na něj nějak zapomínám, ale recept někde bude.

    superkarma: 0 03.12.2015, 14:40:32
  9. [12] Kejtynka [*]

    Ale co my co nemáme ""úplně bezva žloutky??????

    proto já ve vodní lázni trochu žloutky s mlékem mírně probublám!A ostatní přídám pak a přecedím do lahví!

    superkarma: 0 03.12.2015, 14:25:00
  10. avatar
    [11] Kadla [*]

    Dneska už není třeba vařit Salko, aby zkaramelizovalo. Škoda práce :-) Já už minimálně 2 roky kupuju v Tescu hotové zkaramelizované Salko.

    superkarma: 1 03.12.2015, 14:21:58
  11. avatar
    [10] chanahd [*]

    My dělali doma bez alkoholu, abych ho mohla i já. Ale letos vynecháme.

    superkarma: 0 03.12.2015, 13:47:25
  12. avatar
    [9] jiti [*]

    Já tam dávám ještě povařit hvězdičku badyánu. Celé to vařím ve vodní lázni - dva kastroly v sobě.

    superkarma: 0 03.12.2015, 09:51:38
  13. avatar
    [8] cherinka [*]

    Já dělám takový:

    4 žloutky

    1 Salko

    200 ml mléka

    vanilkový cukr

    Dáme do vodní lázně - při občasném míchání necháme zhoustnout, pak přecedíme, vychladíme a dolijeme rumem (tuzemákem Sml57) dle chuti.

    Jedna dávka obvykle u nás nestačí.

    Ten šlehaný mi nechutná.Sml80

    superkarma: 0 03.12.2015, 09:27:31
  14. avatar
    [7] delfi.na [*]

    Já dělávám Bailys: 250 ml šlehačky,1 SALKO,3 ledové kaštany,4 kostičky hořké čokolády,1/2 l rumu.

    Šlehačku vylijeme do hrnce a přidáme čokoládu a nalámané tyčinky ledových kaštanů. Za stálého míchání povaříme-necháme chvíli probublat. Poté sejmeme z plotny, necháme vychladnout a vlijeme SALKO a nakonec rum. Řádně promícháme, aby bylo hladké a lijeme do lahví.

    1. na komentář reaguje denkas — #18
    superkarma: 0 03.12.2015, 09:18:17
  15. avatar
    [6] elly [*]

    A už ho máte letos hotový? U nás to fakt dopadá tak, že když se připraví dopředu, tak se postupně vypije Sml52 Takže musíme rovnou udělat více flašek Sml24

    superkarma: 0 03.12.2015, 09:09:40
  16. avatar
    [5] rendvo [*]

    taky děláme a moc nám to chutnáSml59

    superkarma: 0 03.12.2015, 08:09:58
  17. [4] bobani [*]

    takto jsem ho také dělávala Sml22

    superkarma: 0 03.12.2015, 07:32:12
  18. [3] V19 [*]

    Boros — #2 Sml22 aj moja

    superkarma: 0 03.12.2015, 07:12:20
  19. [2] Boros [*]

    Přesně takhle ho dělávala moje maminka už před 45 lety.

    1. na komentář reaguje V19 — #3
    superkarma: 0 03.12.2015, 06:20:35
  20. avatar
    [1] renda4141 [*]

    Sml59

    superkarma: 0 03.12.2015, 06:19:10

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme