Bulvár

Recenze na Texaský masakr motorovou pilou!

Texaský masakr motorovou pilou. Už ten název jasně říká, že půjde o skutečně "elektrizující" filmový zážitek. Sedět dvě hodiny přikovaná k sedačce a sledovat řádění chlapa s motorovou pilou, může asi jen takový masochista jako Máňa-opice. :o) Tady máte mojí recenzi.

Pokud věříte slibům na letácích v kinech, že jde o "zdařilý horor typu Vřískot nebo Tajemství loňského léta", jděte raději na něco jiného. Pokud jste zvědaví na soubor těch nejlacinějších filmových klišé, která se dají v takzvaném hororu použít, rezervujte si co nejdřív lístky! :o)

Film Texaský masakr motorovou pilou, který právě přišel do kin, je už asi pátým pokusem v řadě zfilmovat tragédii, která se stala začátkem sedmdesátých let v jednom texaském okrese. Tam psychopat zavraždil asi 33 lidí (nejen) motorovou pilou.
Jednotlivé verze se od sebe liší v některých detailech: někde jsou vrahovi například přiřknuty sklony ke kanibalismu, jinde lidské maso okusí přímo hlavní hrdinové.

V nejnovějším pokusu o hororový popis vraha s motorovou pilou nic takového není. O tom, zda se tvůrcům snímku právě to - totiž popis hlavního hrdiny - povedl, nechci ani příliš polemizovat. Na plátně se čas od času zjeví obří mužská postava s motorovou pilou v ruce a s rozpáraným fotbalovým míčem na hlavě (tato kožená maska, která má diváka připravit na závěrečné titulky, kde se dozví, že v policejních análech je motorový vrah známý pod krycím jménem Pan kožená hlava, tak totiž skutečně vypadá). Než se však Pan kožená hlava ve filmu objeví poprvé, uběhne několik desítek minut.

Film začíná asi nějak takhle: pětice mladých, krásných, pozitivních, beztarostných lidí (kteří však brzy zažijí velkou bolest a utrpení, varuje vypravěč v úvodu) jede v rozhrkané dodávce na výlet. Do cesty se jim připlete zakrvácená mladá dívka. Ta si po chvíli vytáhne z kalhotek revolver, strčí jej do úst a zastřelí se.
Mladí, krásní, pozitivní výletníci se vydají do nejbližšího města hledat šerifa. Skupina se rozdělí. Hlavní hrdinka Erin se svým přítelem jdou šerifovi zatelefonovat do domu starého invalidního důchodce, zbytek posádky čeká i s mrtvolou jinde. Zatímco Erin telefonuje, její přítel se potuluje po obrovském domě starého beznohého pána. Najednou ho něco stáhne do sklepa. Ano, byl to Pan kožená hlava.
Divák pak má možnost vidět, jak vrah svou oběť likviduje. Stáhne mladíkovi kůži z obličeje, zasedne k šicímu stroji a ušije si "novou" tvář. V této zvrácené posmrtné masce (mimochodem - bravurně vyvedené kotlety, Pan kožená hlava si obličej ušil opravdu zdařile) se pak jednou ve filmu objeví.

Právě likvidací prvního z mladých výletníků začíná celá ta "hrůza". Výletníci mají co dělat, aby vrahovi s motorovou pilou, který je pronásleduje v okruhu asi jednoho kilometru, unikli. Hádáte správně - nepodaří se jim to. Například při honičce po nějaké louce se motorovému vrahovi podaří uříznout jednomu z výletníků nohu. Ten už před ním nemůže dále utíkat. Pan kožená hlava si svůj úlovek naloží na záda a odnese do sklepa. Tam beznohého mladíka nabodne do výšky na hák a odejde si někam po svém (rozuměj: dohnat a zabít další výletníky).

Tento záměr, který prostupuje celým snímkem jako ústřední motiv, vybarvují opravdu zvláštní okolnosti. Například když hlavní hrdinka Erin před vrahem, který ji pronásleduje se zapnutou motorovou pilou uteče z toho podivného domu (měla podezření, že se tam někde ztratil její přítel a možná tam i "někdo" visí na háku a byla tam pátrat) na zahradu, kde visí asi třicet bavlněných prostěradel, mezi kterými se vrah a Erin proplétají. Pokud připustím, že v domě žije beznohý důchodce a Pan kožená hlava, není mi moc jasné, kde se tolik prostěradel vzalo.
Podobné je to i s jednou ze závěrečných scén: zatímco všichni výletníci jsou už pozabíjeni, Erin stále před vrahem utíká a cosi jí brání opustit okolí jeho domu, čímž Panovi kožené hlavě situaci výrazně ulehčuje. Když ji konečně napadne utéct někam dál, schová se v budově místních jatek. Tam ji napadne další spásná myšlenka: vzít mačetu a vrahovi ji zatnout do krku, a tím jej alespoň na chvíli paralyzovat (při tomto obrazu mě napadlo, že kdyby se Erin podařilo vrahovi hlavu useknout, stejně by mu nejspíš narostla druhá).

Filmu Texaský masakr motorovou pilou dávám jednu hvězdičku. To pro to, že může posloužit studentům filmových škol. Stačí, aby profesor přišel do třídy, hodil videokazetu s tímto snímkem významně na stůl a řekl: a dnes si povíme něco o filmovém kýči :o)

       
   
09.02.2004 - Společnost - autor: Herta

Komentáře:

  1. [54] MartinaC [*]

    tak ten mam doba a radeji jsme ho jeste nevidela

    superkarma: 0 09.09.2006, 08:08:47
  2. avatar
    [52] k@tchabinka [*]

    Julie... no ono neni o co stat ... i kdyz :)

    superkarma: 0 10.02.2004, 17:13:01
  3. avatar
    [51] k@tchabinka [*]

    Julie :) no to nerika zadna kritika ale ja, ze je brakovej :)
    ale to je v pohode.. proste ty na nej koukas, ja ne..:)

    superkarma: 0 10.02.2004, 17:12:14
  4. avatar
    [47] Silveig [*]

    katchabinka: to máš pravdu

    Osvícení je super - ale každopádně je knížka lepší

    superkarma: 0 10.02.2004, 12:16:45
  5. avatar
    [46] k@tchabinka [*]

    Královna prokletých je doost brakovej film :)
    neco jako Bones nebo Halloween VI.:)



    superkarma: 0 10.02.2004, 11:30:50
  6. avatar
    [44] k@tchabinka [*]

    http://filmweb.quick.cz/show.aspx?i=2012

    superkarma: 0 10.02.2004, 10:39:50
  7. avatar
    [43] k@tchabinka [*]

    takovy nožoruký Freddy Krueger je pekne intelektualni výpotek :)

    superkarma: 0 10.02.2004, 10:39:35
  8. avatar
    [42] *Kotě* [*]

    Nyotaimori - já jsem viděla ten původní japonský Ring a musím říct, že z nějakého důvodu se mi mnohem víc líbil ten americký remake - zdál se mi propracovanější, víc to tam do sebe zapadalo.

    Meg Ryan mám asi tak ve stejné oblibě jako ty (zvlášť po shlédnutí příšerného slintu Město andělů), takže s nápadem na film vřele souhlasím.

    superkarma: 0 09.02.2004, 22:56:58
  9. avatar
    [41] *Kotě* [*]

    Nyotaimori - já jsem viděla ten původní japonský Ring a musím říct, že z nějakého důvodu se mi mnohem víc líbil ten americký remake - zdál se mi propracovanější, víc to tam do sebe zapadalo.

    Meg Ryan mám asi tak ve stejné oblibě jako ty (zvlášť po shlédnutí příšerného slintu Město andělů), takže s nápadem na film vřele souhlasím.

    superkarma: 0 09.02.2004, 22:56:58
  10. avatar
    [39] Ťapina [*]

    *Kotě*: Já mám taky super zážitek. Přišli jsme z toho kina, hned mezi dveřma lapnul psy a šel s nima ven, já jsem přišla do obýváku, zmáčkla vypínač, a nastala rána a tma, bouchly pojistky. No krve by se ve mně nedořezal a to ještě prý uvažoval, že mě zvenku prozovní telefonem, to bych byla mrtvá

    superkarma: 0 09.02.2004, 20:47:08
  11. avatar
    [38] *Kotě* [*]

    Ťapino, a můj si mě po shlédnutí filmu Ring pěkně dostal, protože druhý den pozdě večer se schoval a rozladil televizi, takže na ní bylo jenom to zrnění, a zhasnul... a já jsem takhle přišla domů...

    superkarma: 0 09.02.2004, 20:35:06
  12. avatar
    [37] Eva_CZ [*]

    Jeste jsem zapomnela na ,,Trhala fialky dynamitem", to je taky moc peknej film... Myslim, ze jsem vydrzela cele 3 minuty....

    superkarma: 0 09.02.2004, 20:32:53
  13. avatar
    [36] Eva_CZ [*]

    Ťapina: *Kotě*:
    A psychothrillery, ale musi bejt spickovy! A tech bohuzel pomalu...

    superkarma: 0 09.02.2004, 20:31:48
  14. avatar
    [35] Ťapina [*]

    *Kotě*: Jé, my bysme si rozuměly. Na tenhle film se nechystám, ale Ring mě taky naprosto dostal (bála jsem ještě týden být doma sama ). Shining (Osvícení) jsem zatím jenom četla, taky super.

    superkarma: 0 09.02.2004, 17:37:57
  15. avatar
    [34] k@tchabinka [*]

    Silve.. ono to opravdu bylo jedno.. Kamenak se da bez zardeni nazvat Cesky masakr motorovou hlavou a Texasky masakr prejmenovat na Motorňák :)

    superkarma: 0 09.02.2004, 17:15:37
  16. avatar
    [33] Silveig [*]

    Texaský masakr motorovou pilou...lepší název už vymyslet nemohli...to přitáhne takovejch diváků
    taky jsem byla v kině a bohužel mi uteklo co jsem vidět chtěla...zbyl masakr a Kameňák 2
    Asi bylo jedno co jsem si vybrala i ten Kameňák byl děsnej

    superkarma: 0 09.02.2004, 16:49:33
  17. avatar
    [32] *daisy* [*]

    *Kotě*: juj, tak tu scenu nepamatuju, ale ono to je fakt dokonaly, proste tim, ze spis nez vidis, tak tusis, dotlaci te do toho, aby sis to predstavila
    Sice horory nemusim, ale kdyz nekdo umi, tak umi. Na hektolitry kecupu se nemusim divat Resp. pokud nemaji svoje misto a jde jen o to ukazat vetsi jatka

    A pro ty, kteri se zeptaji, proc jsem se sla mrknout na tento clanek: proste proto, ze jsem chtela vedet, jestli je to takova kecuparna, jak jsem si myslela

    superkarma: 0 09.02.2004, 16:42:24
  18. avatar
    [31] *Kotě* [*]

    daisy: Přesně! Ale pro mě je bezkonkureční ta scéna, kdy ten černý správce jen leží několik minut na posteli a v očích má nekonečnou hrůzu... panebože já jsem se tak bála a přitom se tam vůbec nic nedělo! Úžasný herecký výkon...

    superkarma: 0 09.02.2004, 16:35:31
  19. avatar
    [30] *daisy* [*]

    *Kotě*: ha, tam me Kubrick malem zabil, kdyz hudbou chystal nejaky sok - o ono nic

    superkarma: 0 09.02.2004, 16:29:51
  20. avatar
    [29] *Kotě* [*]

    Jo, a za naprosto bezkonkurenční, nejlepší horor všech dob považuju "Shining" s Jackem Nicholsonem v hlavní roli. To je panečku horor jak má být!

    superkarma: 0 09.02.2004, 16:18:07
  21. avatar
    [28] *Kotě* [*]

    Já miluju horrory. Je to asi můj nejoblíbenější filmový žánr. Mám ale radši poněkud jiné než je Texaský masakr (což je mimochodem ještě ke všemu remake staršího filmu, který jsem viděla a ten nový už vidět nechci). V poslední době mě například přímo dostal film Ring - super jsem se bála! A pak taky "Ti druzí" s Nicole Kidmanovou - další výborný horror. Takové mám hróóózně ráda!

    superkarma: 0 09.02.2004, 16:16:43
  22. [26] xenie [*]

    recenze skvělá, ale jelikož už dle názvu lze tušit o čem to je, říkala jsem si zda se najde dobrovolník kdo na to půjde... Máńo opice- nebála jsi se v tom kině sama ?

    superkarma: 0 09.02.2004, 15:51:53
  23. avatar
    [23] Kelly [*]

    Tak tohle je přesně to, co nemusím . Mi stačí, co vidím denně v novinách, TV, na silnicích. Toho neštěstí, nemocí a násilí je už i tak dost. Přece nebudu koukat, jak někoho stahují z kůže . A na ty, co jen vymyslí podobné filmy, mám velmi radikální záporný názor.
    Kdepak jen jsou horory od "Hičkoka" .
    Jinak jsem článek přečetla s chutí. Máňo-opice, umíš fajn a s nadsázkou psát .

    superkarma: 0 09.02.2004, 13:48:32
  24. avatar
    [14] Lhasa [*]

    Julie: Protože ta recenze je vtipná.

    superkarma: 0 09.02.2004, 11:15:14
  25. avatar
    [12] Lhasa [*]

    Žábina: Romantická srágora se dá aspoň "použít" jako totální relax... Třeba po velkým nerváku nebo podobně, ale tohle je fakt vyhazování peněz

    superkarma: 0 09.02.2004, 11:04:03
  26. avatar
    [11] Žábina [*]

    Julie: Já teda tyhle romantický filmy taky nějak zvlášť nemusím,ale horory všeho druhu považuju za největší ptákoviny... a ještě nebezpečné, neb nějaký úchyl si z toho klidně může vzít příklad...to snad už raději tu romantiku ...

    superkarma: 0 09.02.2004, 10:58:56
  27. avatar
    [10] klara.kr [*]

    Četla jsem komentář Spáčilový, ta to děsně sepsula. Já na to ani neplánuju jít, tyhle horrory naprosto nesnášim.

    superkarma: 0 09.02.2004, 10:31:24
  28. avatar
    [8] Wiki [*]

    hmm, ja mam horory pomerne rada, ale na tohle by mne nikdo nedostal, ani kdyby mi za to zaplatili

    superkarma: 0 09.02.2004, 10:15:47
  29. avatar
    [5] Lhasa [*]

    Zkopíruju sem, co mi napsala jedna blízká duše minulý týden do mailu
    "Čuměla jsem mj. na Sylvestra Stallone, ze zájmu, co to bude za ptákovinu, ale bylo to tak strašně, šíleně blbý, že se na to nedalo koukat pořád. Totální a velmi vynalézavá katastrofa. A lidské tragédie, avšak i solidarita non plus futurum. Avšak i zbabělci. A superhrdina. Hrdinka je sice permanentně na pokraji smrti utopením, uhořením, podchlazením ap., ale furt promlouvá hlasitě, ba má sílu dosti ječet. Svým způsobem ty holyvůdské tvůrce lituju."

    Z těchhle s*aček si fakt člověk může leda dělat útrpnou srandu

    superkarma: 0 09.02.2004, 10:01:45
  30. avatar
    [2] pohodarka [*]

    jo, myslim, ze po precteni mam taky dost a uz radeji nic nechci videt ani vedet, mozna jen jako student famu

    superkarma: 0 09.02.2004, 08:28:36

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme