rebarborový koláč

Rebarborová sezona pomalu začíná a my pro vás připravujeme další tipy na zajímavá, především sladká, jídla. Koláč, který jsme upekli, je výborný a plný zdravých surovin. Rebarbora, chia semínka, včelí med, tvaroh. Samé dobroty!

Chia semínka, která jsme přidali do dnešního dezertu, jsou hitem poslední doby. Vážou na sebe vodu, kterou potom zásobují váš organismus. Mají v sobě řadu užitečných látek. A kromě toho mají v tomhle dezertu důležitou funkci. V okamžiku, kdy do sebe nasají vlhkost z tvarohu, zvětší svůj objem a pomohou celý dezert zpevnit.

U rebarbory připomeňme především to, že je potřeba ji před použitím důkladně oloupat. Jinak vám budou při jídle vadit vlákna, která tvoří její „slupku“. Rebarbora je kyselá, proto je vhodné ji při tepelné úpravě osladit. Podle chuti.

Suroviny

korpus

  • 125 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • špetka soli
  • kůra z 1 citronu
  • 1 lžíce citronové šťávy

náplň

  • 4 stonky rebarbory
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • voda podle potřeby
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 lžíce chia semínek
  • med podle chuti

Postup

Suroviny na těsto smíchejte a vypracujte nelepivé tuhé těsto. To dejte do mikrotenového sáčku, na hodinu do lednice.

rebarborový koláč

Studené těsto rozválejte na kruh a dejte do koláčové formy o průměru zhruba 25 cm, kterou jste předem vymazali máslem. Ideální je, když ještě na dno dáte kolečko vystřižené z pečícího papíru. Koláč se vám bude lépe krájet.

Těsto musí pokrýt nejen dno, ale i okraje formy. Dno propíchejte vidličkou a položte do formy na těsto kus pečícího papíru zasypaný fazolemi. Ty pomůžou udržet těsto rovné.

Dejte upéct do trouby vyhřáté na 180 °C, na 30 minut. Sejměte pečící papír s fazolemi a ještě 10 minut dopečte odkryté těsto.

Mezitím, co se těsto peče, připravte si náplň do koláče.

rebarborový koláč

Rebarboru důkladně oloupejte a nakrájejte na krátké špalíčky. Dejte je do hrnce, zasypejte třtinovým cukrem a přidejte asi 50 ml vody. Uvařte doměkka. Všechna voda by se měla vyvařit, zůstane měkká rebarbora s karamelovým sirupem. Nechejte ji vychladnout.

Tvaroh ušlehejte s medem. Množství podle chuti, někdo má raději kyselejší, jiný zase sladší. Přidejte chia semínka a zamíchejte.

Korpus na koláč nechejte vychladnout. Potřete ho tvarohovým krémem a nahoru navrstvěte rebarboru.

Nechejte v lednici, nejlépe 24 hodin, aby chia semínka nabyly na objemu.

Dobrou chuť přeje Elly.

Máte rádi rebarboru? Máme pro vás další tipy z našeho magazínu.

jahodový koláč s rebarborou

rebarborový koláč

rebarborová bublanina

Reklama