Bulvár

Rebarbora, nebo dračí vejce?

Když jsem byla malá, ze všeho nejvíc jsem nenáviděla utírání pusy nasliněným kapesníkem, flanelové vánoční dárky a rebarborovou buchtu. To poslední snad ze všeho nejvíc.

Chodila jsem ji po kouscích pohřbívat do divoce rostoucích malin za naší zahradou. Maminka pak potěšena tím, jak rychle zmizela, s radostí upekla ještě jeden plech:( Byť se odmala počítám za asociální živel, v takové chvíli jsem milovala návštěvy, neboť jim prokletý moučník byl nabídnut a alespoň kousek, nikdy ne celý, zmizel. Krom nenáviděné metýnky a odpudivě nakyslé, byť cukrem přesycené šťávy, to na zahradě nebylo k ničemu. I přes můj naprostý bojkot během zalévání vyrostla vždy do obludných rozměrů. To, že si ve stínu jejich obřích listů udělali hrad i velcí lesní mravenci, co koušou tak, že týden vypadáte jak po atace afrického jedovatého pavouka, byla poslední kapka.

Vyrostla jsem, dospěla a už mě nikdo nenutil pozřít metýnku s kyselým morem. Nejraději mám teď kus pěkně propečeného masa. A že jsem pěkně zmlsaná, kečupem ani hořčicí si chutě nekazím. Doma vařím různé majdy a chutney (:čatní), které grilované masíčko správně podtrhnou a doplní. A že už jsem jich vyzkoušela...z broskví, rajčat, hrušek, jablek, švestek. Ale to nejlepší je....no jasně, z rebarbory:)))

v

Nekecám. Mám spotřebu rebarbory takovou, že když tchýni říkám o další kyselé klacky, myslí si, že to hážu za domem do kontejneru, abych ji potěšila, protože jsem jediná široko daleko, kdo má radost, když ta šťavelanová bomba na zahrádce z jara vybuchne. A že je na co koukat. Měla jsem radost jako malé děcko, když jsem o víkendu objevila na zahrádce, že už raší. Napřed totiž vypadá jako jasně rudé kožovité vejce nějakého bájného draka. Roste a zvětšuje se, pak pukne a objeví se sytě zelený mozeček o jedné hemisféře.

Kdo by řekl, že to, co vypadá zpočátku jak žabí autonehoda, promění se za pár týdnů v obří list!

Prostě krása. Blíží se sezona...Hezký denToraToraTora

PS: Pro zájemce přikládám recept na to chutney:

500g červené cibule nasekané na jemno, 50g čerstvého strouhaného zázvoru, 300ml červeného vinného octa, 500g jablek oloupaných a nakrájených,,100g brusinek, 1 lžíce hořčičného semínka, 1 lžíce karí koření, 2 lžíce soli, 400g cukru a 700g rebarbory nakrájené na koulečka asi 1cm silná

-cibuli, zázvor a ocet svaříme 10 minut, pak přidáme ostatní suroviny bez reveně a vaříme dalších deset minut

-nakonec přihodíme rebarboru a vaříme 15-20 minut odkryté

-zatepla plníme do sklenic jako džem

Brou chuť:)

Pozn. red.: Text nebyl redakčně upraven.

Toro, ty koláče z dětství si taky pamatuju. U nás je zase pekla babiččina sousedka. Naštěstí doma nikdo! Vždy mi dala a já je před ní musela spořádat. Fuj, fuj. Ale to dračí vejce je impozantní. Simona

Co už vyrostlo vám, milé čtenářky? Sázíte? Přesazujete? Zaléváte? Jihnete dojetím? Pochlubte se, foťte, čekáme na adrese:

redakce@zena-in.cz

 

 

   
12.04.2010 - Blog redakce - autor: Simona Škodáková

Komentáře:

  1. avatar
    [27] ToraToraTora [*]

    peetrax — #24 Metýnka je taková ta buchta, co naleješ na plech, s kypřícím práškem a nějakou náplní nebo drobenkou. Prostě metýnka. neptej se mě proč, u nás se tomu tak říká Sml54

    superkarma: 0 13.04.2010, 12:12:21
  2. avatar
    [26] ToraToraTora [*]

    German — #25 Já dala sušené, ale asi je to jedno. Podruhé jsem je tam nedala vůbec, bo nebyly a moc se to nepoznalo. Ale poprvé vařím všechno přesně podle receptu, abych věděla, jak to má vypadat...podruhé už vypustím třeba co nemám

    superkarma: 0 13.04.2010, 12:11:20
  3. [25] German [*]

    Ty brusinky do chutney mají být čerstvé nebo stačí zavařenina?

    Dík. Sml16

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #26
    superkarma: 0 12.04.2010, 17:55:08
  4. avatar
    [24] peetrax [*]

    ToraToraTora — #23 co je "metýnka"?

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #27
    superkarma: 0 12.04.2010, 17:43:31
  5. avatar
    [23] ToraToraTora [*]

    jija — #22 Díky:) Já byla také ve školce...

    magdaj — #21 Děkuji, to potěší

    1. na komentář reaguje peetrax — #24
    superkarma: 0 12.04.2010, 15:50:19
  6. [22] jija [*]

    ToraToraTora — #7 Byla jsem pro vnoučka ve školce, už jsem zase tady.

    Angreštové chutney: 1 kg pevných plodů, 2 dl 8% octa,  lžička soli, 500g cukru, 2 stroužky česneku, špetka mletého kmínu, 1/2 lžičky zázvoru, špetka mletého hřebíčku, 1/2 lžičky skořice, pepř, špetka chilli.

    Očištěný angrešt rozvařit, přidat ocet, sůl, cukr, lisovaný česnek a mleté koření dle rozpisu, ještě 20 min povařit. Horké plnit do skleniček, uzavřít, překlopit, vychladit.

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #23
    superkarma: 0 12.04.2010, 15:20:31
  7. [21] magdaj [*]

    Já to čtu a už od začátku vím,kdo to napsal...Máš moc hezkej a vtipnej styl,moc ráda Tě čtuSml22Sml59Sml67Sml79Sml16

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #23
    superkarma: 0 12.04.2010, 14:48:09
  8. avatar
    [20] ToraToraTora [*]

    mio — #19 Jo, to mi povídej Sml54

    superkarma: 0 12.04.2010, 14:01:29
  9. avatar
    [19] mio [*]

    ToraToraTora — #18 je fakt, že tohle někdy (bohužel) funguje i u chlapů..

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #20
    superkarma: 0 12.04.2010, 13:54:24
  10. avatar
    [18] ToraToraTora [*]

    mio — #17 Je to takový plevel, že se také divím, že roste jen na jednom určitém místě. Teď jsem se dočetla, že právě to, že se ořezává ji pomáhá zesílit, aby byla přes rok zase taková obrovská. Takže neřezat, milovat a ona zajde samou láskou:))

    1. na komentář reaguje mio — #19
    superkarma: 0 12.04.2010, 13:50:40
  11. avatar
    [17] mio [*]

    ToraToraTora — #16 se vlastně divím, že se postupem doby z toho maliníku nestala rebarboraSml52

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #18
    superkarma: 0 12.04.2010, 13:32:03
  12. avatar
    [16] ToraToraTora [*]

    mio — #15 Jj, maliník by mohl vyprávětSml52

    1. na komentář reaguje mio — #17
    superkarma: 0 12.04.2010, 13:30:41
  13. avatar
    [15] mio [*]

    žabí autonehoda? Sml52Sml52Sml52Sml67

    Rebarborový koláč neustále pekla maminka mé kamarádky v dětství, nejen že mi ho nabízela, když jsem přišla k nim, ještě ho vždy zabalila kamarádce, když šla ona k nám. Viděly jsme se denně.. a máš pravdu, že maliníkové keře ukryjí VŠESml54

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #16
    superkarma: 0 12.04.2010, 13:18:17
  14. [14] Pálivka [*]

    Jako dítě jsem rebarboru nikdy nejedla, ale začala s ní péci buchty maminka mého manžela a musím říci, že ji měla vždycky móóóc dobrou a vždycky jsem se na ni těšila.

    superkarma: 0 12.04.2010, 13:14:54
  15. avatar
    [13] ToraToraTora [*]

    vladka006 — #11 To se přijídá k masu jako kečup nebo majonéza, ale bývá to sladkokyselé, má základ v indické kuchyni, ale ke grilovanému masu je to mňamka

    superkarma: 0 12.04.2010, 12:46:38
  16. avatar
    [12] vladka006 [*]

    Rebarborový koláč bych si dala hnedka, mňam, mňam

    superkarma: 0 12.04.2010, 12:39:39
  17. avatar
    [11] vladka006 [*]

    ToraToraTora — #10 Takový blbý dotaz Toro,

    to chutney se dává pak na maso? A až na upečené, nebo se to pak peče i s chutney?

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #13
    superkarma: 0 12.04.2010, 12:39:20
  18. avatar
    [10] ToraToraTora [*]

    pajda — #9 Jak nemůže vyrůst?? My většinou máme problém, jak ji zastavit Sml52

    1. na komentář reaguje vladka006 — #11
    superkarma: 0 12.04.2010, 12:24:41
  19. avatar
    [9] pajda [*]

    Ach jo...mě ta potfora ne a ne vyrůst...Sml31Sml31Sml31

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #10
    superkarma: 0 12.04.2010, 12:17:19
  20. avatar
    [8] femme [*]

    miluju rebarborový koláč Sml67 Sml20 

    superkarma: 0 12.04.2010, 11:30:10
  21. avatar
    [7] ToraToraTora [*]

    jija — #6 Angreštové , jo? Tak šup sem s receptem...Sml58

    1. na komentář reaguje jija — #22
    superkarma: 0 12.04.2010, 10:57:46
  22. [6] jija [*]

    Já dělám chutney angreštové, švestkové, rajčatové nebo z paprik, ale rebarborové mě nenapadlo. Toro, díky za tip, určitě vyzkouším!

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #7
    superkarma: 0 12.04.2010, 10:51:38
  23. avatar
    [5] Věrulinka [*]

    Sml30 prvně sleduji růst rebarbory Sml30 nevěřila jsem, jj jako dračí vejce Sml52

    Už se těším na rebarbový koláč Sml59

    superkarma: 0 12.04.2010, 10:32:03
  24. avatar
    [4] ToraToraTora [*]

    enka1 — #3 šmejk Sml52Sml52Sml52

    superkarma: 0 12.04.2010, 10:26:36
  25. avatar
    [3] enka1 [*]

    Mě z Tebe šmejkneSml30.

    Rebarborák jsem poprvé a naposledy jedla od holek Solařů jako něco tajemného a zvláštního. Věřím v Tvou sloní paměť,ty holky, co se týče vaření, byly má noční můra.

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #4
    superkarma: 0 12.04.2010, 10:23:45
  26. [2] hanes24 [*]

    hypsik — #1 Má někdo recept na rebarborový koláč. Děkuji.

    superkarma: 0 12.04.2010, 10:23:04
  27. [1] hypsik [*]

    Rebarborový koláč s tvarohem je lahůdka. Jéé, hned bych si dala.

    1. na komentář reaguje hanes24 — #2
    superkarma: 0 12.04.2010, 10:15:02

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme