Vaření

Rebarbora a jak na ni

Zdá se vám, že reveň, které se říká také rebarbora, je ovoce? Ani náhodou! Je to zelenina, ale připravujeme ji jako ovoce.

rebarbora

V kuchyni používáme pouze zdužnatělé řapíky rebarbory. Mají zelenou až tmavě červenou barvu. Před zpracováním musíme řapíky oloupat. Rebarboru poté zpracujeme tepelně, nikdy ji nejíme syrovou. Stačí ji před konzumací přelít vařící vodou nebo mírně povařit v ocukrované vodě. Použijeme jen okapanou rebarboru, vodu vylijeme.
Obsahuje totiž vysoké množství kyseliny šťavelové, která nám může podráždit žaludek a střeva. Proto bychom také ani tepelně zpracovanou rebarboru neměli konzumovat více jak dvakrát do týdne a neměli by ji konzumovat lidé se žlučníkovými či močovými kameny.

Rebarbora má také svoje pozitivní účinky. Ničí škodlivé mikroorganismy, prospívá krevnímu oběhu a je močopudná. Obsahuje i menší množství vitaminu C, provitamin A a vitamin B, vápník a draslík, hořčík a fosfor.

Co s ní?
Z rebarbory můžeme připravit vynikající kompot. Pro tento účel ji můžeme kombinovat například s malinami, jahodami, kiwi či ananasem. Stejně tak z ní můžeme vyrobit vynikající marmeládu.

Rebarboru můžete použít i do závinu, místo jablek.

Reveňová polévka

Suroviny: 500 g reveně (rebarbory), 150 g staršího bílého chleba bez kůrky, 2 hřebíčky, kousek celé skořice, 100 g cukru, 1 vejce, 1/8 l kysaného mléka nebo smetany, 1 balíček vanilkového cukru.
Postup:
Očištěnou reveň a bílý chléb nakrájíme na kostky, vložíme s kořením do 1 l vroucí vody a uvaříme. Přidáme cukr a necháme ještě jednou přejít varem. Žloutek rozmícháme v kysaném mléce a vmícháme do odstavené polévky. Bílek ušleháme s vanilínovým cukrem na tuhý sníh a lžičkou sázíme na horkou polévku malé nočky.
(ZDROJ)

Hovězí ragú s revení

Suroviny: 500 g hovězího nebo telecího masa nakrájeného na kostky, 500 g očištěné reveně na kousky, 1 sekaná cibule, máslo nebo olej, 1 lžička skořice, 5 dl vody, šťáva z půl citronu, sůl a pepř.
Postup:
V hrnci rozehřejeme olej nebo máslo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Vložíme maso a opečeme pěkně po všech stranách. Přidáme skořici, zalijeme vodou. Ochutíme solí a pepřem. Přikryté dusíme do měkka (asi 1 1/2 hodiny).
Nakrájenou reveň podusíme na másle, přidáme citrónovou šťávu a prohřejeme ještě asi 2 až 3 minuty. Přidáme k masu, krátce podusíme.
Příloha: rýže.
(ZDROJ)

Rychlý reveňový koláč „10, 20, 30“

kolac

Suroviny: 100 g Hery, 200 g cukru moučka, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 5 lžic mléka, 650 g rebarbory, 200 g cukru, 1 lžíce másla, špetka skořice.
Postup:
V misce smícháme tuk, cukr, mouku, prášek do pečiva, 2 celá vejce a mléko. Těsto nalijeme na vymaštěný a hrubou moukou posypaný plech. Na těsto navršíme dušenou rebarboru. Pečeme v mírné troubě 30 minut.
Příprava rebarbory: oloupanou a na kostičky nakrájenou rebarboru (čerstvou nebo mraženou) dáme do kastrolu s máslem, cukrem, skořicí, podlijeme mírně vodou a 5 minut povaříme.
- Koláče můžeme ještě vylepšit nasekanými ořechy.
- Koláč se sněhem připravujeme stejně, s tím rozdílem, že jej před pečením potřeme sněhem ze 4 bílků.
- Slazenou dušenou rebarboru můžeme posypat také žmolenkou.
(ZDROJ)

Rebarborový koláč se sněhem

Suroviny: 250g hladké mouky, 100g cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 2 žloutky, 125 g másla nebo rostlinného tuku. Na náplň: 1,5 kg rebarbory neboli reveně, 0,5 kg cukru (ale dejte raději méně), 100 g jemně strouhaných mandlí, 2 bílky
Postup:
Z uvedených přísad zpracujeme těsto, které necháme odpočinout cca 30 minut v chladu. Těsto tence rozválíme a dáme na vymazaný plech a v dobře předehřáté troubě pečeme 5 minut. Pak těsto vyjmeme a zasypeme drobně nakrájenou revení. Zasypeme 2/3 cukru a 20 minut pečeme.
Z bílků a zbylého cukru ušleháme tuhý sníh, vmícháme do něj mandle a potřeme koláč.
Posypeme mandlemi.
Pečeme ještě cca 5-8 minut, až sníh zezlátne a zpevní.
(www.labuznik.com)

Spoustu dalších receptů na zpracování rebarbory najdete ZDE

Máte svůj oblíbený recept na zpracování rebarbory?

Pozn. red.: Článek byl obnoven z archivu magazínu Žena-in.cz.

   
03.06.2015 - Sezona - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [44] bobani [*]

    z rebarbory jsem naposledy jedla koláč v pravěku ...

    superkarma: 0 16.06.2015, 21:15:45
  2. avatar
    [43] Myskdalen [*]

    Crumble...

    superkarma: 0 10.06.2015, 14:46:15
  3. avatar
    [42] renda4141 [*]

    Miluju rebarborovej koláč Sml22

    superkarma: 0 03.06.2015, 17:32:11
  4. avatar
    [41] gerda [*]

    a já si říkala, proč tolik reakcí - archiv. Aspoň si připomenu, co jsem před mnoha lety psala. Jojo, už je to 10 let, to to letí....Sml26

    superkarma: 0 03.06.2015, 15:42:25
  5. avatar
    [40] hyenka [*]

    Včera jsem dělala rebarborové muffiny. Už nejsou, byly moc dobré.

    superkarma: 0 03.06.2015, 14:55:57
  6. [39] manislava [*]

    Sml59Sml22

    superkarma: 0 03.06.2015, 11:42:19

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [38] Klára Křížová [*]

    Děláme koláč

    superkarma: 0 03.06.2015, 11:15:10
  2. [37] alenabl [*]

    ZdenaZ — #34to samý já tak dělámSml67Sml67Sml67Sml67Sml67

    superkarma: 0 03.06.2015, 10:53:06
  3. avatar
    [36] Jandywoman [*]

    Dělám jen koláč, výborný! Marmeládu ani nic jiného jsem nikdy nezkoušela.

    superkarma: 0 03.06.2015, 10:25:06
  4. avatar
    [35] delfi.na [*]

    ta polévka zní dobře

    superkarma: 0 03.06.2015, 10:01:53
  5. [34] ZdenaZ [*]

    dělám klasiku-kynutý se žmolenkou a vynikající je marmeláda kombinace rebarbora a jahodySml59

    1. na komentář reaguje alenabl — #37
    superkarma: 0 03.06.2015, 09:40:40
  6. [33] jithule [*]

    saruz — #32

    dělám klasiku kynutý se žmolenkou 

    superkarma: 0 24.12.2012, 23:18:15
  7. avatar
    [32] saruz [*]

    rebarborový koláč je výborný Sml67

    1. na komentář reaguje jithule — #33
    superkarma: 0 28.11.2012, 11:19:55
  8. avatar
    [31] ivory [*]

    moc dobrá je rebarborová buchta...

    superkarma: 0 14.11.2012, 13:17:01
  9. avatar
    [30] hubajda [*]

    muz a dcera to nechce

    superkarma: 0 07.11.2012, 23:57:21
  10. [29] lucsej [*]

    rebarborový koláč je skvělej, akorát je lepší si ji vypěstovat na zahradě, protože je dost drahá..

    superkarma: 0 18.07.2009, 22:09:52
  11. avatar
    [21] Oři [*]

    My máme doma hodně rebarbory, takže jí vždycky nakrájím, rozdělím do sáčků a zmrazim. Pak děláme v zimě koláče a je to fakt výborný, jako kdyby byla čerstvá. Mohu jen doporučit.

    superkarma: 0 12.06.2005, 12:05:09
  12. avatar
    [20] šája [*]

    no tak já ji právě nesmím - právě kvůli těm močovým kamenům. A přitom jsem ji nikdy ani moc nejedla, no možná párkrát.....tak fakt nevím, z čeho byly

    superkarma: 0 12.06.2005, 10:55:46
  13. avatar
    [19] Simba [*]

    tak jsem včera koláč 10-20-30 zkusila, moooc velká dobrota, dík za recept

    superkarma: 0 12.06.2005, 09:28:36
  14. avatar
    [18] papajjja [*]

    miluju rebarboru

    superkarma: 0 11.06.2005, 11:50:16
  15. avatar
    [17] sara.l [*]

    jako malá holka jsem pořád běhala s rebarborou v puse..rostlo to jako plevel..koláče už nemůžu ani vidět a rebarborku samotnou taky nee,protože se dělala pořád..dokud rostla..takže na stará kolena...ji nejím ..ale dělám ten bezový sirup a nádherně voní

    superkarma: 0 10.06.2005, 17:43:43
  16. [15] petra2804 [*]

    Moje babička dělávala rebarborový koláč úžasný.

    superkarma: 0 10.06.2005, 14:00:41
  17. avatar
    [14] sunnynka [*]

    gerda: nápodobně...úplně vidím, jak jsem to baštila a šklebila se u toho jak to bylo kyselý

    superkarma: 0 10.06.2005, 13:36:51
  18. avatar
    [13] gerda [*]

    sunnynka: jasně, to je trvalka, takže to pak v rohu zahrady vydrží navěky. je to pochoutka mého dětství, sama nevím, jak jsme to mohli s děckama s takovou chutí syrové jíst?

    superkarma: 0 10.06.2005, 13:33:13
  19. avatar
    [12] sunnynka [*]

    gerda: já vím....chci si ji taky nasadit, až z toho staveniště kolem domu uděláme zahradu....ale já jsem na koláč dala asi 600 g, tak to není taková hrůza....

    superkarma: 0 10.06.2005, 13:25:10
  20. avatar
    [11] gerda [*]

    sunnynka: sakra, to je drahé, na zahradě to teď všude roste jako tráva - lepší je mít někoho známého, kdo se jí potřebuje zbavit:) Rebarbora je vzácná tím, že jde o vlastně první čerstvé "ovoce" na moučníky. Pak už to jde ráz na ráz - teď přicházejí na řadu jahody. V ledničce mám od včerejška piškotovou roládu s jahodama a kysanou smetanou

    superkarma: 0 10.06.2005, 13:04:34
  21. avatar
    [10] sunnynka [*]

    Májík: Zuzyk: kupovala jsem ji asi před týdnem, v hypernově, 1 kg za 24 kč

    superkarma: 0 10.06.2005, 12:45:42
  22. avatar
    [9] Májík [*]

    Zuzyk: tak to o dost přicházíš, zrovna teď jí mají skoro všude, pokud jí nemáte někde na zahrádce

    superkarma: 0 10.06.2005, 10:07:32
  23. avatar
    [8] Zuzyk [*]

    Věříte mi, že jsem ji nikdy nejeda? Ale asi to zkusím...

    superkarma: 0 10.06.2005, 09:59:25
  24. avatar
    [7] Winnie the Pooh [*]

    Rebarbora je výborná i jako náplň do ovocných knedlíků. Jen to pak chce trošku víc přisladit, ale je to pikantní ňamka.

    superkarma: 0 10.06.2005, 09:36:20
  25. avatar
    [6] Fripa [*]

    gerda: taky to tak praktikuju. A marmeláda je z ní skvělá....

    superkarma: 0 10.06.2005, 08:18:40
  26. avatar
    [5] gerda [*]

    já dělávám rebarborové buchty z litého kynutého těsta. ale pod rebarboru na syrové těsto vždycky natřu šlehaný oslazený tvaroh. Rebarbora by se měla vždycky doplnit tvarohem, protože ten mírní její škodlivé účinky - šťavelany.

    superkarma: 0 10.06.2005, 08:13:36
  27. avatar
    [4] sunnynka [*]

    Já si taky pamatuju rebarboru z dětství, kdy nám rostla na zahrádce a já jsem ji křoupala syrovou a dělali jsme z ní výborný koláč a kompot Pak mi zmizela ze života a teď, když už mám svou domácnost se k ní zase vracím. Třeba ten koláč na posledním obrázku (10,20,30) je rychlý a výborný Sice jsem to přehnala s dušením té rebarbory a úplně jsem ji rozvařila ale na chuti koláče to nepokazilo nic

    superkarma: 0 10.06.2005, 07:51:06
  28. avatar
    [3] Májík [*]

    Rebarboru miluju, pamatuju si, že když jsem byla malá, máti jí zavařovala jako kompot a já se po něm mohla utlouct.

    superkarma: 0 10.06.2005, 07:23:29
  29. avatar
    [2] sharonka [*]

    Zrovna včera jsem dělala žemlovku s rebarborou, jako malá jsem měla moc ráda závin, co s ní dělala babička, tak jsem si myslela, že to bude dětem chutnat. rebarboru pečlivě odstranila a povrtala se v tom, co jí zbylo a to nejedl vůbec. A to byla fakt dobrá.

    superkarma: 0 10.06.2005, 07:14:08
  30. avatar
    [1] evita_ij [*]

    Syrová rebarbora se má žvýkat (a pak vyplivnout) při paradentóze. Prý to má účinek na dásna.A mně to i chutná

    superkarma: 0 10.06.2005, 01:27:00

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme