V první řadě bychom si měly říci to nejdůležitější: naším cílem by mělo být zdravé a šťastné tělo. A toho dosáhneme jedině tak, že o sebe budeme dbát z dlouhodobějšího hlediska. Tedy tím, že budeme dodržovat zdravý životní styl, budeme se vyhýbat chemicky zpracovaným a nekvalitním potravinám, zamilujeme si sport, protože ve zdravém těle, zdravý duch, že?

Pro poloviční vegetariány

Kdo je poloviční vegetarián? Flexitarián! Člověk, který si zvolil tzv. střední cestu a rozhodl se být vegetariánem, který jí občas maso. Že to zní jako nesmysl? Ani ne. Jedná se totiž o přístup, k němuž se postupně přiklonili i ti největší odmítači masa, jakými byli Gwyneth Paltrow, Cameron Diaz nebo třeba Paul McCartney.
Pro koho je flexitariánství to pravé ořechové? Pro ty, které láká vegetariánská strava, přesto si nejste jisté, zdali tak úplně chcete vzdát všech masových dobrot.
Jak se flexitariané stravují? Jednoduše. Přestavte si vlastně takové benevolentnější vegetariánství.

  • Základ jídelníčku by měla tvořit zelenina, ovoce, různé obilniny a luštěniny.
  • Maso se konzumuje maximálně dvakrát týdně. Má se tím na mysli skutečně maso, nikoli uzeniny. A bílé maso je vždy lepší cestou než červené.
  • Ryby se za maso nepokládají, konzumovat se mohou v neomezeném množství.
  • Je třeba hlídat si dostatek železa, vitamínu B12 a mastných kyselin omega-3 v těle.

Pro zodpovědné „dietářky“

Ketonová dieta pracuje se stavem ketózy, ke které dochází při výrazném omezení příjmu sacharidů a tuků, tedy v momentě, kdy si tělo začne energii vyrábět samo. Při nízké hladině cukru v krvi se v těle začnou z mastných kyselin vytvářet tzv. ketony, které jsou pak pro něj zdrojem energie. Spalují se tedy tuky a tělo nepřichází o svalovou hmotu. Tomuto typu stravování se také říká nízkosacharidové.

Komu ketonovou dietu doporučit?
Těm, kteří mají pevnou vůli a nebojí se dát sbohem sacharidům a dalším potravinovým neřestem.

Jak se „ketonáři“ stravují?
Vyznavači této stravy se musí vyhýbat jednoduchým cukrům, tedy sladkostem, sladkým nápojům, ovoci...

  • Zakázány jsou i složené sacharidy – pečivo, rýže, těstoviny, brambory, luštěniny...
  • Potraviny, které ale mají zelenou, jsou: zelenina, maso, mléčné výrobky nebo třeba vejce.

Pro „tlakaře“

Trápí-li vás vysoký krevní tlak, DASH dieta je pro vás jako stvořená! Pod anglickou zkratkou slova DASH se ukrývá Dietay Approaches to Stop Hypartension a její autorkou je nutriční specialistka Marla Heller. Toto stravování se doporučuje kromě jiného jako podpůrná dieta při léčbě vysokého krevního tlaku nebo vyšší hladiny cholesterolu. DASH dieta ve skutečnosti nevyžaduje žádný drastický režim a rozhodně při jejím dodržování nebudete hladovět. Metodou DASH diety je navýšení příjmu ovoce, zeleniny, zdravých tuků v podobě ořechů a rostlinných olejů, celozrnných potravin, a naopak omezení potravin s vysokým obsahem soli, (špatných) tuků a rafinovaných cukrů.

Pro koho je dieta vhodná?
Všem, co mají vysoký krevní tlak, chtějí zhubnout nebo jen přejít na lehčí a zdravější jídelníček.

Jak se stravovat?
Této formě stravování se také říká Low sodium diet, což jinými slovy znamená, že je obsahuje minimum soli ve stravě. Prvním krokem bývá omezení příjmu sacharidů, což nastartuje organismus na rychlejší spalování. Vynechejte bílé pečivo, cukr a všechny nezdravé potraviny. Jíst by se měla „nemoučená“ zelenina (tou se rozumí brambory, dýně, hrášek a kukuřice). Vařit byste měly z libového masa, luštěnin, zeleniny nebo z celozrnné mouky.

DASH dieta klade důraz na:

  • omezení konzumace nasycených tuků, cholesterolu a obecně tuků.
  • omezení příjmu množství sodíku, a to podle dvou hladin do 2,3 g a do 1,5 g sodíku za den (pozn. tradiční strava dosahuje denně až na úroveň 3,5 g nebo i více.) Sodík má vliv na vysoký tlak, diabetes, onemocnění ledvin, cév a srdce.

Také si přečtěte:

Uložit

Reklama