ratatouille

Tradiční francouzský pokrm pochází z města Nice. Podává se většinou jako příloha k masu, ale může se jíst i samostatně, s pečivem.

Základem, který by nikdy neměl chybět, jsou rajčata, cibule, česnek, lilek a paprika, doplněné kořením - tymiánem, bazalkou, kvalitním olivovým olejem a solí. Podle některých receptů se zelenina pouze smíchá a upeče, podle jiných se dusí na plotně.

Výborné je přidat cuketu, kousky brokolice či květáku, jarní cibulku, kousky dýně.

Suroviny

200 g rajčat
200 g žlutých, červených a zelených paprik
1 lilek nebo menší cuketa
2 - 3 stroužky česneku
3 velké cibule
jarní cibulka
sůl a pepř
čerstvý tymián
čerstvá bazalka
kvalitní olivový olej

Postup

Zeleninu důkladně omyjeme a nakrájíme na přibližně stejné kostičky. Nasypeme do velkého pekáče, osolíme a opepříme. Přidáme olej a čerstvé koření. Důkladně promícháme a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C, asi půl hodinky.

Dobu můžeme prodloužit nebo zkrátit, podle toho jestli máme zeleninu rádi měkčí nebo spíše křupavou.

Můžeme také dusit v hrnci, přikrytém pokličkou, asi dvacet minut.

Podáváme ke grilovanému masu nebo pouze s pečivem.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama