Vaření

Rajčatová polévka s cuketou

rajčatová polévka

Zapékali jste s námi plněná rajčata? Tak vám určitě zbyla hromada vydlábnutých dužin. Zapékali jste, stejně jako my, zároveň cuketu? Potom tedy máte další surovinu na přípravu výborné pikantní polévky. Kdo má rád úsporné vaření, ten náš dnešní recept velice ocení.

Pro připomenutí, rajčata jsme zapékali TADY. Po velkém zapékání mi zbyla hromádka rajčatových dužin, vydlabaný střed z cukety a trochu náplně z mletého masa. Tak to je přece poklad a parádní základ pro výbornou polévku. Přidala jsem ještě otevřená mixovaná rajčata ve skle, dochutila pikantním kořením.

Já sama jsem použila pomocníka Tefal Easy Soup, do kterého jsem jen suroviny nakrájela a vložila, zapnula tlačítko „krémová polévka“ a za půl hodinky bylo hotovo. Pak už jsem jen v polévce ohřála mleté maso s fazolemi a na talíři ozdobila zakysanou smetanou. Pro vás mám postup v klasickém hrnci.

Suroviny

  • 400 g rajčat (já jsem použila dužiny ze 7 rajčat)
  • 150 g cukety (použila jsem vydlabané vnitřky ze dvou menších cuket)
  • 500 ml rajského protlaku nebo rozmixovaných rajčat ve sklenici
  • 1 cibule
  • trocha olivového oleje
  • sůl
  • pikantní koření (použila jsem garam masala)
  • něco do polévky: krutony, mleté maso, fazole z plechovky, zakysaná smetana

rajčatová polévka

Postup

Rajčata i cukety nakrájejte na kousky. Cibuli nadrobno.

V hrnci rozehřejte olej, na kterém osmahnete cibuli. Jen pár minut, až zesklovatí. Přidejte cukety a rajčata. Zalijte rajčaty ve sklenici. Používám velké sklenice (obsah cca 700 ml) s rajčatovou passatou - rozmixovanými rajčaty. Ještě můžete přidat trochu vody.

Dochuťte solí, pepřem a nějakým exotickým kořením, pokud chcete zajímavou chuť. Chcete-li něco tradičnějšího, tak přidejte jen sůl a pepř. Já jsem použila velice aromatickou a ostrou kořenící směs garam masala.

Po 20 minutách vaření polévku rozmixujte dohladka. Ještě poslední šance dochutit. V této chvíli jsem ještě přidala směs mletého masa (které bylo už hotové) s fazolemi.

Na talíři ozdobte kopečkem zakysané smetany a ihned podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také:

   
25.01.2016 - Zelenina - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [31] medulka [*]

    rajčatovou polévku mám moc ráda Sml73 s cuketou jsem jí ještě nezkoušela, nemusí to být vůbec špatné...až budou na zahradě čerstvé cukety a rajčata, tak to prubnu Sml16

    superkarma: 0 26.01.2016, 16:55:50

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] vladka321 [*]

    V polévce vyloženě nemám ráda mleté maso Sml68

    superkarma: 0 25.01.2016, 19:59:23
  2. [29] Karo Líná [*]

    A ta verze téhle polévky s mletým a fazolemi už spíš připomíná chilli con carne, bez fazolí jen s mletým zas gulášovku Sml16

    superkarma: 0 25.01.2016, 19:05:55
  3. [28] Karo Líná [*]

    Jo jo, tohle si dělám často Sml67 A chutná mi to. I kdyby nechutnalo, musela bych si zvyknout, mám nařízenou celkem přísnou dietu a v diskuzi zmíněnou jitrnici nebo chleba se škvarkama si prostě dát nemůžu, tak co mi zbývá. On si člověk zvykne na ledacos a zdraví je holt přednější. Naštěstí se i tyhle zdravé a dietní věci dají připravit chutně a já na zeleninu byla vždycky, tak zas tak moc nestrádám. Právě jsem povečeřela brokolicový krém - jenom domácí vývar, brokolice a koření. Ani tu smetanu na zjemnění do toho teď nesmím Sml15

    (Ale jestli se na příštím vyšetření ukáže, že mi to nepomáhá a nic se nezlepšilo, i tu jitrnici si občas dám a na tuhle přísnost se vykašlu. Musí to mít výsledky, jinak je to k ničemu.)

    superkarma: 0 25.01.2016, 19:02:13
  4. avatar
    [27] paníliška [*]

    gerda — #26 No jo, máš svoje zkušenosti, to je pak jasné. Ona ta brokolicová nebo pórková tím umixováním získá lepší chuť, takovou pikantnější. Ale nemá smysl Ti to vysvětlovat, když k tomu máš odpor. Prostě každý jsme nějaký. Sml33

    superkarma: 0 25.01.2016, 18:20:13
  5. avatar
    [26] gerda [*]

    paníliška — #25Špenátovou nedělávám, rajskou jo, ta je teda hladkáSml22... ale ty druhé mívám vždycky vcelkuSml80 Proč se stydět za brokolici anebo kolečka pórku? Sml80Já prostě jaksi nesnáším krémové polévky,Sml15 v tom to je. Moc mi připomínají špitál a šetřící dietu.

    1. na komentář reaguje paníliška — #27
    superkarma: 0 25.01.2016, 17:33:09
  6. avatar
    [25] paníliška [*]

    gerda — #24 I Ty jedna Sml30. Vždyť rajská polévka, špenátová, pórková, brokolicová taky nejsou "vcelku" a jak jsou dobré. Sml30

    1. na komentář reaguje gerda — #26
    superkarma: 0 25.01.2016, 17:16:36
  7. avatar
    [24] gerda [*]

    Suzanne — #23Však počkej, až budeš mít nějakou (ne, že bych ti to přála) nařízenou kašovitou dietu. O křupavých topinkách a zeleninové polévce "vcelku" se ti bude zdávat každou noc a až se z toho dostaneš, tyhle šlichty nebudeš moct ani vidětSml57.

    1. na komentář reaguje paníliška — #25
    superkarma: 0 25.01.2016, 15:48:16
  8. avatar
    [23] Suzanne [*]

    gerda — #21 Sml30

    My měli s mužem jedinou vádu ohledně jídla - on chtěl do bramboračky zeleninu, mně kusy zeleniny v polívce vysloveně vadí. Už má rád tu moji, samozřejmě DOBROVOLNĚ A RÁD Sml31Sml32Sml30 Ale na oplátku mu strkám zeleninu do jiných. Sama miluju krémové polévky všeho druhu. A na kousání nezapomínám, pak si dám flákotu Sml22Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #24
    superkarma: 0 25.01.2016, 14:38:26
  9. avatar
    [22] paníliška [*]

    gerda — #21 Sml52Sml52Sml52

    superkarma: 0 25.01.2016, 14:26:48
  10. avatar
    [21] gerda [*]

    Suzanne — #20My máme taky zeleninovou, hustou tak, že v ní stojí lžíce.. Brambory, cibule, mrkvička, růžičková kapusta, česnek, majoránka, saturejka - jen tak, na sádle orestované a na závěr zahuštěné pohankou. Ale nemixované. Ono to pak na talířku vypadá mnohem vábnějiSml33. Nemůžu si pomoct, ale na fotce to vypadá jako rajská, nad kterou se proletěl pták a už to neudrželSml57Sml52

    1. na komentář reaguje paníliška — #22
    2. na komentář reaguje Suzanne — #23
    superkarma: 1 25.01.2016, 13:17:43
  11. avatar
    [20] Suzanne [*]

    elly — #16 Pikantní u nás bude mít úspěch. Sml22

    Já zeleninu strašně ráda Sml22 Teplá hustá zeleninová polévka je pro mě teď v zimě něco úžasného. Zrovna jsem si před chvílí jednu dala na obědě.

    1. na komentář reaguje gerda — #21
    superkarma: 0 25.01.2016, 12:32:24
  12. avatar
    [19] Suzanne [*]

    gerda — #15 A to jsem si vždycky myslela, že jsem tuctová Sml30

    superkarma: 0 25.01.2016, 12:20:04
  13. [18] gazdina [*]

    Vyzerá fajn....

    superkarma: 0 25.01.2016, 12:16:53
  14. [17] Ferdicek [*]

    Vypadá velice dobře.

    superkarma: 0 25.01.2016, 12:11:46
  15. avatar
    [16] elly [*]

    Suzanne — #9není zač :-) Tohle je trochu pikantní verze klasické rajské. Nám tam moc chutnalo to maso a fazole. Takové mexiko trochu Sml16

    1. na komentář reaguje Suzanne — #20
    superkarma: 0 25.01.2016, 12:09:13
  16. avatar
    [15] gerda [*]

    Suzanne — #9však ty jdeš vždycky proti prouduSml16

    1. na komentář reaguje Suzanne — #19
    superkarma: 0 25.01.2016, 11:08:37
  17. avatar
    [14] gerda [*]

    janavys — #7já zrovna škvařím sádlo, už se těším na škvarečky s chlebem a okurkou.Sml20

    superkarma: 0 25.01.2016, 11:06:05
  18. [13] bobani [*]

    rajčatovou miluju s kapáním

    superkarma: 0 25.01.2016, 11:03:02
  19. [12] Rikina [*]

    No... je to takový Balkán... být někde na dovolené v cizí zemi, kde by mi to podstrčili místní jakožto tamní specialitu, a řekli, že se urazí, když to nesním, tak bych se přemluvila. A příště bych si dala velký pozor, aby mi to nedali podruhé. Sml57

    superkarma: 0 25.01.2016, 10:35:55
  20. [11] judi [*]

    Sml67Sml59

    superkarma: 0 25.01.2016, 10:32:28
  21. [10] iřka [*]

    Sml23Sml68

    superkarma: 0 25.01.2016, 10:16:09
  22. avatar
    [9] Suzanne [*]

    A to mně se to líbí Sml22 Rajskou polévku jsem zrovna před pár dny měla v pizzerii, mám koupený protlak a chystám se na ni i doma. Rajskou zbožňuju od malička. A když mě honí mlsná, ohřeju si rajskou šťávu a nastrouhám do ní sýr. Tohle vyzkouším zítra - to bude čas. Díky, elly Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #15
    2. na komentář reaguje elly — #16
    superkarma: 0 25.01.2016, 09:17:38
  23. [8] Boros [*]

    bouzina — #2 pro mne taky ne

    superkarma: 0 25.01.2016, 09:12:08
  24. [7] janavys [*]

    gerda — #3 Sml22 Právě jsem dostala chuť na jitrnici.Sml22

    1. na komentář reaguje gerda — #14
    superkarma: 0 25.01.2016, 08:43:44
  25. [6] Pavla_b [*]

    Vypadá to trošku nevábně..Sml80

    superkarma: 0 25.01.2016, 08:33:34
  26. avatar
    [5] Jandywoman [*]

    Šmarja..., tak tohle nikdy Sml23, a to opravdu nejsem mlsná.

    superkarma: 0 25.01.2016, 07:19:49
  27. [4] manislava [*]

    Sml67

    superkarma: 0 25.01.2016, 06:18:48
  28. avatar
    [3] gerda [*]

    Ach ne...možná v sezóně, když je všude kolem fůra zeleniny a člověk už hledá něco, co tu ještě nebylo...v zimě je spíš chuť na jitrnici a bůček se zelím.Sml30

    1. na komentář reaguje janavys — #7
    superkarma: 3 25.01.2016, 05:44:10
  29. [2] bouzina [*]

    Nic pro me

    1. na komentář reaguje Boros — #8
    superkarma: 0 25.01.2016, 00:44:52
  30. avatar
    [1] kobližka [*]

    Tak to nikdy Sml23

    superkarma: 1 25.01.2016, 00:05:16

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme