Reklama

rajčatová polévka

Zapékali jste s námi plněná rajčata? Tak vám určitě zbyla hromada vydlábnutých dužin. Zapékali jste, stejně jako my, zároveň cuketu? Potom tedy máte další surovinu na přípravu výborné pikantní polévky. Kdo má rád úsporné vaření, ten náš dnešní recept velice ocení.

Pro připomenutí, rajčata jsme zapékali TADY. Po velkém zapékání mi zbyla hromádka rajčatových dužin, vydlabaný střed z cukety a trochu náplně z mletého masa. Tak to je přece poklad a parádní základ pro výbornou polévku. Přidala jsem ještě otevřená mixovaná rajčata ve skle, dochutila pikantním kořením.

Já sama jsem použila pomocníka Tefal Easy Soup, do kterého jsem jen suroviny nakrájela a vložila, zapnula tlačítko „krémová polévka“ a za půl hodinky bylo hotovo. Pak už jsem jen v polévce ohřála mleté maso s fazolemi a na talíři ozdobila zakysanou smetanou. Pro vás mám postup v klasickém hrnci.

Suroviny

  • 400 g rajčat (já jsem použila dužiny ze 7 rajčat)
  • 150 g cukety (použila jsem vydlabané vnitřky ze dvou menších cuket)
  • 500 ml rajského protlaku nebo rozmixovaných rajčat ve sklenici
  • 1 cibule
  • trocha olivového oleje
  • sůl
  • pikantní koření (použila jsem garam masala)
  • něco do polévky: krutony, mleté maso, fazole z plechovky, zakysaná smetana

rajčatová polévka

Postup

Rajčata i cukety nakrájejte na kousky. Cibuli nadrobno.

V hrnci rozehřejte olej, na kterém osmahnete cibuli. Jen pár minut, až zesklovatí. Přidejte cukety a rajčata. Zalijte rajčaty ve sklenici. Používám velké sklenice (obsah cca 700 ml) s rajčatovou passatou - rozmixovanými rajčaty. Ještě můžete přidat trochu vody.

Dochuťte solí, pepřem a nějakým exotickým kořením, pokud chcete zajímavou chuť. Chcete-li něco tradičnějšího, tak přidejte jen sůl a pepř. Já jsem použila velice aromatickou a ostrou kořenící směs garam masala.

Po 20 minutách vaření polévku rozmixujte dohladka. Ještě poslední šance dochutit. V této chvíli jsem ještě přidala směs mletého masa (které bylo už hotové) s fazolemi.

Na talíři ozdobte kopečkem zakysané smetany a ihned podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také: