sušená rajčata

Nádherné letní počasí můžete využít nejen k opalování, koupání a lenošení venku. Můžete nechat silné slunce, aby vysušilo plátky rajčat, které potom naložíte do oleje, a máte zásoby až do dalšího léta.

Přesně takhle to totiž vloni udělal Josef Drábek, autor Fotokuchařky pro začátečníky i mírně pokročilé. Zpracoval úrodu ze své zahrádky a výsledek neměl chybu. Sušená rajčata v oleji totiž můžete využít do mnoha různých jídel. Výborně se hodí k těstovinám i k masu, k rýži, bramborám, ke grilování. Olej, ve kterém jsou naloženy, získá zajímavou chuť, kterou opět doladíte spoustu jídel.

rajčata

Suroviny

  • 3 kg rajčat (nejlépe ze zahrádky. Myslím, že jejich chuť žádné kupované nenahradí)
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 3 lžičky sušeného rozmarýnu
  • 3 lžičky sušené bazalky
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžička cukru
  • 800ml olivového oleje
  • čerstvé bylinky (bazalku, rozmarýn, tymián, šalvěj...)

Postup

Připravte si suroviny, které budete potřebovat. Dost důležitý je i ostrý nůž. Už v tento moment je fajn začít hledat síto, které používáte na sušení hub. To se vám totiž letos na nic jiného hodit nebude.

rajčata

Rajčata jsem krájel na cca 0,5 cm silné plátky. Ale vám doporučuju, abyste je krájeli na ještě o něco silnější. Klidně 2cm, popřípadě na měsíčky. Hodně, opravdu hodně pak na slunci vyschnou.

sušená rajčata

Nyní přichází na řadu ono síto na houby. To samozřejmě důkladně očistěte. Není žádoucí, aby pak rajčata „voněla“ i po houbách z loňska. Síť jemně pomažte olejem a poklaďte plátky/měsíčky rajčat, která/é posypeme všemi ingrediencemi. Solí, cukrem, rozmarýnem, bazalkou a česnekem. Takto nakrájená rajčata jsem sušil den a půl. Pokud se budete řídit mou radou a nakrájíte silnější plátky/měsíčky, sušte cca 3 dny. Rajčata by měla být kožovitá, taková gumová, ne jako brambůrky. Na noc je dobré je schovávat do místnosti, kde není vlhko, aby nezplesnivěla. 

sušená rajčata

Pokud se budete držet všech rad, půjdou sundat plátky rajčat od síta dobře.

Nyní už jen naplňte rajčaty 0,5l skleničky, do kterých přidejte čerstvé bylinky, případně podle chuti oloupané stroužky česneku, čili papričky a podobně. Zalijte až po okraj olejem. Nic z obsahu nesmí vyčnívat nad hladinu oleje. Pak by se lehce mohlo stát, že vám obsah zplesniví. Dobře uzavřete a uchovávejte nejlépe v lednici. 

sušená rajčata

TIP: Rajčata se skvěle hodí k letnímu grilování, na chlebíčky, do pomazánek, špaget, omáček, k plnění masa... A hlavně, po jejich zkonzumování olej můžete dále použít k dalšímu vaření. Ne, že ho vylijete! :-) 

Dobrou chuť přeje Pepa Drábek.

Rajčata jsou skvělé do mnoha výborných jídel. Inspirujte se na našem magazínu.

gnocchi se sušenými rajčaty

salát

filet z hejka s omáčkou ze sušených rajčat

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková a Josef Drábek

Reklama