Zdraví

Rady pro zdravé grilování

zepterGrilování získává v posledních letech na oblibě. Posezení s rodinou nebo přáteli je pro nás příjemným relaxem a když je venku hezky teplo, tak proč si něco neugrilovat? Spolu s přípravou jídla představuje grilování společenský obřad, zábavu a příjemný prožitek z připraveného pokrmu.

Existuje tolik chutných receptů na grilovaná jídla, které jsou lahodné! Grilovat se dá spousta věcí - maso, ryby, mořské plody, zelenina (rajčata, papriky, lilek, cukety, cibule, česnek), houby a některé druhy ovoce (např. ananas, banány, jablka. Bohužel na druhou stranu víme, že grilování patří z mnoha důvodů mezi nejméně vhodné způsoby tepelné úpravy. Na co si dát pozor a čeho se vyvarovat? Přinášíme vám několik důležitých rad a tipů pro zdravější grilování!

Rady pro zdravé grilování

zepterPři grilování jsou potraviny vystaveny velmi vysokým teplotám a jejich vlivem dochází k nežádoucím změnám v potravinách. Jedná se např. o ztráty esenciálních mastných kyselin, bílkovin a některých vitamínů, zhoršení stravitelnosti a následné zažívací potíže. Vedle toho vzniká celá řada zdraví škodlivých látek, které mají dráždivé, vlastnosti. Pro účely grilování si raději vybírejte maso libové a namísto marinád z oleje využívejte marinády připravené z jogurtu, pomerančového džusu, limetkové šťávy, piva, bylin a koření. Když už chcete použít olej, vyberte si olivový. Snížíte nejen riziko vzniku zmíněných nebezpečných látek, ale také výsledný pokrm bude méně energetický. Samozřejmě je důležité zabránit odkapávání tuku na rozžhavené uhlí. Používejte proto speciální tácky nebo potraviny grilujte v alobalu.
Také dbejte na to, abyste maso dobře propekli. Určitým rizikem při grilování je totiž možnost onemocnění z potravin. Dochází k nim zejména tehdy, pokud grilujeme za vysokých teplot a příliš rychle, takže potravina nemá šanci se důkladně prohřát také uvnitř.

Zdravé dresinky

Ke grilovaným pokrmům neodmyslitelně patří nejrůznější dresinky, marinády, omáčky. Mnohé z nich jsou energetickou bombou, a to hlavně pro vysoký obsah tuku.
Náš tip - yyzkoušejte si připravit doma vlastní dresink s minimem tuku, např. za pomoci multifunkčního mixéru MixSy. Stačí k tomu jogurt, zakysaná smetana (může být i light), hořčice, kečup, cibule (výborná je i s natí), bylinky, křen, koření a fantazie.

Zeleninový salát

Ke grilovanému masu by měl být podáván zeleninový salát, jelikož zelenina obsahuje antioxidační látky a pomáhá proti škodlivinám vznikajícím při grilování. Také, kromě důležitých vitamínů obsahuje vysoký podíl vlákniny a přispívá ke zdravému trávení.

Jak grilovat zdravě? Za použití minima tuku a s maximem zeleniny? Naším tipem je nádobí Zepter!

zepterV Zepter nádobí lze pokrmy připravovat bez přídavku tuku a bez zplodin z hoření. Nižší příjem tuku je výhodný z mnoha hledisek. V první řadě se sníží celková energetická hodnota jídla, takže nepřijímáme zbytečné kilojouly a případné hubnutí jde snadněji. Snížení příjmu tuků (zejména živočišného původu) je také jednou z hlavních cest ke snížení hladin cholesterolu a tuků v krvi, jejichž vysoké hladiny souvisí s nemocemi srdce a cév. Grilování v Zepter nádobí je rychlé, riziko vzniku nebezpečných látek je významně sníženo a chuť připravovaných pokrmů je překvapivě výrazná. Zeleninu ke grilovanému masu můžete připravovat společně s masem nebo v páře. K dochucení postačí pár kapek kvalitního rostlinného oleje a bylinky.

Nebojte se grilovat!

zepterAčkoli pro některé zastánce zdravé výživy představuje grilované maso naprosté tabu, není podle dietoložky Karolíny Hlavaté z pražského Endokrinologického ústavu v principu žádná potravina nebo pokrm zakázaný. V podstatě záleží jen na tom, jak často budeme taková jídla zařazovat do svého jídelníčku. Navíc grilovat nebo smažit se dá zdravěji, a to za použití vhodného nádobí (např. nové grilovací pánve Zepter), vhodného tuku a při dodržování doporučených teplot. Správně jíst tedy neznamená strádat a vařit jen dušenou mrkev. Správně jíst znamená jíst pestře, kvalitně a vhodně jídlo upravovat.

O grilovacích pánvích jsme psali v minulém článku:
Nový vylepšený povrch pánví Zepter

V dalších článcích vám přineseme zajímavé jídelníčky a tipy na skvělý systém VacSy pro uchování potravin!

Více o nádobí Zepter, recepty, tipy a kontakty na prodejce najdete na www.zepterclub.cz. Navštivte reprezentační prodejnu Zepter v Praze v ulici Spálená 55, kde se můžete zúčastnit také ukázky zdravého vaření!

zepter

Hrajte o exkluzivní nádobí Zepter, automobil SEAT Altea XL a další Zepter ceny v celkové hodnotě 1 milion Kč! Více na www.zepterhra.cz.

zepter

 

   
02.09.2011 - Zdravé vaření - autor: Komerční článek

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme