Rozvařená kaše nebo slepené hrudky. Jak docílit na talíři perfektní sypké hmoty na kterou se sbíhají sliny?

Existují čtyři metody, jak správně rýži připravit.

Tato obilnina – původem z tropické Afriky a Asie –se dá připravit různými způsoby.

Doporučíme vám, jak postupovat při úpravě toho či onoho druhu, aby přitom rýže nejen neztratila, ale naopak ještě zvýraznila svou typickou chuť, vůni a v neposlední řadě také vzhled.

♦ Způsob „rizoto“ – Kulatá zrnka rýže, která se hodí zejména na rizoto, budou obzvlášť krémová zvenku a pevná zevnitř, když rýži nejprve prudce osmažíme na másle, podlijeme vývarem a přibližně dvacet minut povaříme.

♦ Vodní metoda – Dlouhozrnnou rýži vaříme ve čtyřnásobném množství osolené vody asi 18 minut. To je optimální doba, aby si zachovala svou vůni. Když ji slijeme, přidáme lžičku másla a promíchíme obsah, aby se zrnka neslepila.

♦ Sáčková metoda – Pytlíky předvařené rýže nejprve propláchneme pod tekoucí studenou vodou, a pak je teprve dáme vařit do většího množství slané vody. Jen tak se nepřichytí ke dnu.

♦ Klasický způsob – V přírodní a divoké rýži zůstanou obsaženy všechny výživné látky, když tyto suroviny uvaříme v dvojnásobném množství osolené vody.

Dobu vaření uspíšíme na 18 až 20 minut, když rýži přes noc namočíme do studené neochucené vody. Tu pak před vařením slijeme.

Extra tip: Rýže bude perfektní, když ji uvaříme v mikrovlnce. Musí být však ponořená v dostatečném množství osolené vody společně s cibulí, do které jsme napíchali několik hřebíčků.

Máte nějaký mimořádně chutný tip na úpravu a ochucení rýže?

Čtěte také: Hubneme s rýží

Reklama