Domácnost

Rady do kuchyně: Jak uvařit rýži


Rozvařená kaše nebo slepené hrudky. Jak docílit na talíři perfektní sypké hmoty na kterou se sbíhají sliny?

Existují čtyři metody, jak správně rýži připravit.

Tato obilnina – původem z tropické Afriky a Asie –se dá připravit různými způsoby.

Doporučíme vám, jak postupovat při úpravě toho či onoho druhu, aby přitom rýže nejen neztratila, ale naopak ještě zvýraznila svou typickou chuť, vůni a v neposlední řadě také vzhled.

♦ Způsob „rizoto“ – Kulatá zrnka rýže, která se hodí zejména na rizoto, budou obzvlášť krémová zvenku a pevná zevnitř, když rýži nejprve prudce osmažíme na másle, podlijeme vývarem a přibližně dvacet minut povaříme.

♦ Vodní metoda – Dlouhozrnnou rýži vaříme ve čtyřnásobném množství osolené vody asi 18 minut. To je optimální doba, aby si zachovala svou vůni. Když ji slijeme, přidáme lžičku másla a promíchíme obsah, aby se zrnka neslepila.

♦ Sáčková metoda – Pytlíky předvařené rýže nejprve propláchneme pod tekoucí studenou vodou, a pak je teprve dáme vařit do většího množství slané vody. Jen tak se nepřichytí ke dnu.

♦ Klasický způsob – V přírodní a divoké rýži zůstanou obsaženy všechny výživné látky, když tyto suroviny uvaříme v dvojnásobném množství osolené vody.

Dobu vaření uspíšíme na 18 až 20 minut, když rýži přes noc namočíme do studené neochucené vody. Tu pak před vařením slijeme.

Extra tip: Rýže bude perfektní, když ji uvaříme v mikrovlnce. Musí být však ponořená v dostatečném množství osolené vody společně s cibulí, do které jsme napíchali několik hřebíčků.

Máte nějaký mimořádně chutný tip na úpravu a ochucení rýže?

Čtěte také: Hubneme s rýží

   
06.03.2009 - Dům a byt - autor: Marie Šrámková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [118] dasena [*]

    Já ji dělám nejradši v troubě, nebo mám rýžovač

    superkarma: 0 06.11.2013, 08:59:44
  2. avatar
    [117] trdlo [*]

    S rejžovarem je pokaždý úplně perfektní výsledek, i v případě, že u sporáku omdlím, nebo mě na 3 hodiny unesou Ufóni. Spotřebič jako takovej vypadá celkem esteticky, a je to líp využitý místo v komoře, než friťáky nebo fontány na čokoládu.

    superkarma: 0 08.03.2009, 18:53:00
  3. avatar
    [116] Eva_CZ [*]

    Ťapina:

    superkarma: 0 08.03.2009, 15:10:03
  4. avatar
    [115] Ťapina [*]

    Suzanne: Fákt?

    superkarma: 0 08.03.2009, 11:51:34
  5. avatar
    [114] Aja [*]

    stasha: V balírnách se připlete leccos

    superkarma: 0 08.03.2009, 09:46:33
  6. avatar
    [113] stasha [*]

    Aja: V rýži jsme písek ještě nikdy neměla. Co to kupuješ?

    superkarma: 0 07.03.2009, 23:34:03
  7. avatar
    [112] stasha [*]

    Rýži někdy proplachuji, někdy ne. Podle nálady. Rýžovar mi přijde jako zbytečnost. úplně stejně poslouží k vaření v páře dvojitý hrnec s jedním perforovaným dnem nebo bambusové sítko. Nejsem příznivec desítek spotřebičů v kuchyni.
    Jasmínovou rýži jsem ještě nezkoušela.

    superkarma: 0 07.03.2009, 23:31:32
  8. avatar
    [111] Suzanne [*]

    Ťapina: a to už asi nebude pravda Evi, co pekárna???

    superkarma: 0 07.03.2009, 22:33:08
  9. avatar
    [110] Ťapina [*]

    Eva_Fl: Ovšem že se ti vejde rýžovar, když nemáš třeba pekárnu

    superkarma: 0 07.03.2009, 20:35:19
  10. avatar
    [109] Aja [*]

    Eva_Fl: Ani vteřinu jsem o tom nepochybovala

    superkarma: 0 07.03.2009, 19:25:36
  11. avatar
    [108] Eva_CZ [*]

    Jo - a ryzi SAMOZREJME proplachuju a to tak, ze velmi dukladne.
    A mam tak velkou kuchyn, ze se mi do linky vejdou i jiny kramy, nez nejakej ryzovar.

    superkarma: 0 07.03.2009, 19:04:09
  12. [107] 7kraska [*]

    jasne, to jsem napsala blbost, ja taky prece kuskus nevarim...ja ho v misce smicham s olivovym olejem a pak ho jen vmicham do horky vody v hrnci a necham 5 minut dojit pod poklickou...to jsem zazmatkovala ve snaze najit si dalsi duvod pro koupi ryzovaru

    superkarma: 0 07.03.2009, 18:01:35
  13. avatar
    [106] fialinka [*]

    Julča: já se vsadím, že to zkoním i v té mikrovlnce :-)
    gwen: já ji vařila jen jednou, a manžel pořád otvíral okno, že prý smrdí, že jsem ji připálila, a to jsem ji zrovna ani nepřipálila, takže asi reagoval stejně :-)

    superkarma: 0 07.03.2009, 16:01:05
  14. avatar
    [104] tyrkys [*]

    Meander: Nejsou. Já ten smrad (co někomu voní) prostě nesnesu. Vzpomeň si, že ani u vás jsem ji nedala.

    superkarma: 0 07.03.2009, 11:38:47
  15. avatar
    [103] Meander [*]

    gwen: Hm, to jsou ale kecy. Holt to neuměj uvařit.
    Ťapina: Když nepropláchneš rýži, lepí se víc, než je záhodno.

    superkarma: 0 07.03.2009, 11:01:28
  16. avatar
    [102] Ťapina [*]

    a....: A kafe taky proplachuješ?

    superkarma: 0 07.03.2009, 10:37:43
  17. [101] a.... [*]

    7kraska: Kuskus se snad nevaří jen zaleje horkou vodou.
    Jinak rýži samozřejmě proplachuju a kdo to nedělá, je čuně

    superkarma: 0 07.03.2009, 10:01:47

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [100] tyrkys [*]

    7kraska: kuskus se nevaří. Já vezmu kousek zeleninového bujónu (plus případně nějaké koření), rozmíchám v horké vodě, zaliju tím kuskus, zakryju a za pár minut je hotovo. Doporučuji posléze pár kapek citrónu.

    superkarma: 0 07.03.2009, 10:01:45
  2. avatar
    [99] kareta [*]

    7kraska: kus kus vařím dokonce i já- zaleju vařící vodou z konvice a za cca 2 minuty vypnu a nechám dojít pod pokličkou.

    superkarma: 0 07.03.2009, 09:45:41
  3. avatar
    [98] Julča [*]

    fialinka: Dej ji vařit do mikrovlnky a máš po problému

    superkarma: 0 07.03.2009, 09:42:31
  4. avatar
    [97] MEK [*]

    já si rýži ochucuji buď hráškem nebo kukuřicí

    superkarma: 0 07.03.2009, 08:17:54
  5. [96] 7kraska [*]

    bych si koupila ryzovar, ale jednak se bojim, ze to bude velkej kram (a uz mame v komore parkovac, fontanu na cokoladu, toaster na toasty na placato - same nevhodne darky) a jednak by mne zajimnalo, jestli v nem muzu varit i neco jinyho, treba kuskus

    superkarma: 0 07.03.2009, 02:12:27
  6. avatar
    [95] gwen [*]

    Ségra koupila kilo jasmínové rýže, a teď neví co s ní, protože oba s přítelem nemůžou vystát ten smrad. Prej to smrdí jak týden nemytý nohy

    superkarma: 0 06.03.2009, 23:07:11
  7. avatar
    [94] Meander [*]

    Mno, já nemám ráda chuť rýže basmati. Přijde mi taková jalová.

    superkarma: 0 06.03.2009, 21:54:46
  8. avatar
    [93] Canadian [*]

    Taky nemam zrovna vyvinuty rozpoznavaci reflex. Sackovou ne, ale jinak si vybiram podle toho, jaky zrnicka se mi zrovna libi jen tu jasminovou a cernou indianskou obchazim uctivym obloukem...

    superkarma: 0 06.03.2009, 21:49:21
  9. avatar
    [92] fialinka [*]

    Tak já nevím, co dělám špatně, ale mně se prostě dobrá rýže nedaří, buď ji připálím nebo rozvařím... takže když vařím jen pro sebe, uchýlím se k sáčku, a jinak znovu a znovu zkouším a snad se to někdy povede...

    superkarma: 0 06.03.2009, 21:47:47
  10. avatar
    [91] Aja [*]

    kareta: Taky je dobrý dát vařit vajíčka bez pokličky a vykecávat někde z dosahu...

    superkarma: 0 06.03.2009, 21:23:18
  11. avatar
    [90] kareta [*]

    Mě vaření ba do té doby, než je v hrnci. Pak na to radostně zapomenu a jdu odpočívat. Pro mě je rýžovat vysvobození.
    Nechápu, jak si někdo může spést basmati s jinou rýží! Jasmínová mi srdí myšinou a naše- no, to snad ani není rýže

    superkarma: 0 06.03.2009, 21:13:19
  12. avatar
    [89] Aja [*]

    Jejich rýže prý nesmrdí jasmínem, ale myšinou Mám zákaz ji vařit, když jsou chlapi doma

    superkarma: 0 06.03.2009, 21:10:00
  13. avatar
    [88] tyrkys [*]

    Ťapina: Já ten smrad nesnáším . Občas nezvládnu nakoupit u Číňanů, když si ji vzadu vařej.

    superkarma: 0 06.03.2009, 20:46:09
  14. avatar
    [87] Ťapina [*]

    Jasmínovou rýži jsme jednou doma měli, ale drahý pravil, že něco takového by se nemělo opakovat, pakliže bude doma

    superkarma: 0 06.03.2009, 20:42:39
  15. avatar
    [86] Meander [*]

    Juana: Je Ale neměla jsem o tom potuchy, dokud jsme nekoupili ten pytel vietnamské jasmínovky

    superkarma: 0 06.03.2009, 20:41:01
  16. avatar
    [84] Juana [*]

    Meander: pytlíková rejže je pěkně nechutná, fuj

    superkarma: 0 06.03.2009, 20:32:59
  17. avatar
    [83] Canadian [*]

    Nyotaimori: pote, co se to zacne varit vypnu sporak a na hrnec dam viko. To pak muzes "zapomenout" i nekolik hodin

    Hele ale na koleji jsme meli jistou Ruth, uradovala takhle v kuchynce (fakt se tam vesel jeden clovek a dost, navic to byla mistnost bez oken, coz se pri jejim pocinani ukazalo jako zasadni nedostatek), no nekde se zapomnela a za hodinu kolega otevrel dvere te mistnosti. Hele nemit ona nejakej bronzovej kotlik, tak hasime

    superkarma: 0 06.03.2009, 20:26:40
  18. avatar
    [82] Meander [*]

    Od té doby, co kupujeme jasmínovou rýži v sedmikilových pytlích u Vietnamců, pytlíkovka mi nesmí přes práh. A uvařit to je tak snadné!

    superkarma: 0 06.03.2009, 19:57:22
  19. [81] Samík97 [*]

    K masu je dobrá i rýže, kde do vody hodím kus Masoxu.

    superkarma: 0 06.03.2009, 19:50:18
  20. avatar
    [80] Juana [*]

    Rýži kupuju už několik let jedině jasmínovou, v takových těch velkých pětikilových nebo desetilibrových pytlech u Vietnamců. Neproplachuju ji, jen zaleju necelým dvojnásobným množstvím vody, osolím, přiliju trošku oleje bez příchuti (ne oliváč) a přidám pár hřebíčků a dvě tři zrnka nového koření a když nejsem líná, tak přidám i cibuli. Vařím deset minut, pak to vypnu a nechám dojít dalších asi deset minut.
    Někdy ji vařím tak, že osmažím cibuli, na to hodím rýži, osmažím, zaleju vodou a osolím a vařím zas deset minut a pak zas nechám dojít - mám elektrický sporák. Někdy přidávám bujonovou kostku nebo třeba hrášek. Ale to jsem pak schopná jíst samotný, bez masa.

    superkarma: 0 06.03.2009, 19:33:01
  21. avatar
    [78] Ťapina [*]

    Nyotaimori: Kuchyňská minutka je levnější, než časovaný vařič na každou potravinu extra

    superkarma: 0 06.03.2009, 17:41:37
  22. avatar
    [77] OlgaMarie [*]

    Nyotaimori: Nevím. Zmizlo to. V hrnci byla černota a kuchyň plná štiplavého mastného čmoudu.

    superkarma: 0 06.03.2009, 15:51:18
  23. avatar
    [76] kareta [*]

    Tss, maso dám do hrnce s kořením a vším co tam patří i na omáčku a dám do trouby, kterou naprogramuju na 6 hodin a 90st. Nic se nepřipálí a je to dobrý. A já nestojím u sporáku jako pako.

    superkarma: 0 06.03.2009, 15:16:27
  24. avatar
    [74] OlgaMarie [*]

    Nyotaimori: Dej vařit hovězí a jdi si lehnout. To si užiješ. Možná budeš muset i vymalovat. Připálená rýže je .
    lenoška: Nasuš si měsíček lékažský, je to lacinější a efekt je stejný.

    superkarma: 0 06.03.2009, 15:05:47
  25. avatar
    [72] peetrax [*]

    Nyotaimori: já ještě v době, kdy nebývala ta varná konvice.

    superkarma: 0 06.03.2009, 15:00:01
  26. avatar
    [70] peetrax [*]

    Nyotaimori: mně se jednou takhle připálil čaj

    superkarma: 0 06.03.2009, 14:47:45
  27. [68] mindulinka [*]

    Ale jinak rýže nepatří mezi moje oblíbená jídla

    superkarma: 0 06.03.2009, 14:40:52
  28. [67] mindulinka [*]

    Zásadně vařím rýži v sáčku - pohodlný a rychlý.

    superkarma: 0 06.03.2009, 14:39:57
  29. avatar
    [65] peetrax [*]

    dostala jsem chuť na rýži ze sáčku...

    superkarma: 0 06.03.2009, 14:35:49
  30. avatar
    [64] lenoška [*]

    OlgaMarie: na žluto přidám trošku šafránu, a hrozně rádi máme rýži hráškovou

    superkarma: 0 06.03.2009, 14:26:17

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme