Bulvár

Ráda bych si objednala...


Mám pocit, že zážitky s číšníky v restauracích musí mít téměř každý. Ani já nejsem výjimkou, a to nevyměňuji obyčejnou domácí stravu za nabídku z rozmanitého menu tak často. Občas však neodolám a s přítelem nebo kamarády vyrazím rozmazlit trochu svůj jazýček.

Asi před rokem do Prahy přijely na víkend moje a přítelova maminka. Užívali jsme si společně slunečný den a po obědě se rozhodli, že si dáme ještě něco sladkého. Vybrali jsme si na první pohled příjemnou a luxusní italskou kavárnu kousek od centra. Hned při vstupu každý z nás obdržel lístek, na který se bude zapisovat naše útrata, a trochu v rozpacích si šli sednout k nejbližšímu stolečku.

Kavárna byla téměř poloprázdná a my čekali minutu, dvě, tři. Pořád nic. Nikdo si nás nevšímal. Nakonec nám nezbývalo nic jiného než zajít k barovému pultu, kde se nás již Italka lámanou češtinou ptala, co si dáme. Objednali jsme si Coca-colu, horkou čokoládu, dvě kávy a zákusky.

Kávu? Tu já ale neumím

Coca-cola byla za chvíli na stole a pak dlouho nic. Asi po pěti minutách se nás paní přišla zeptat, jaký zákusek jsme si to přáli. A tak jsme naše přání opět zopakovali, abychom se po dalších pěti minutách konečně dočkali. Ale pořád chyběla čokoláda a kávy.

Další minuty čekání, během kterých už jsme všichni ztráceli chuť. Vše završila paní, která opět přišla k našemu stolu, aby se nám omluvila, že neumí obsluhovat přístroj, který by připravil nápoje, které jsme si objednali. „My teprve dnes otevřeli. Musím zavolat vedoucího,“ vysvětlovala nešťastně. Za chvíli opravdu přišel mladý muž, který vrhl nejdříve nevraživý pohled na nás a pak začal italsky pokřikovat na nebohou paní, která nejspíš netušila, že šéfové neradi připravují pití. 

Bylo nám jí líto, ale nakonec jsme si opravdu nepochutnali. Dort byl dávno snědený, paní se stále omlouvala a káva a čokoláda se na stole objevily asi po půl hodině od našeho prvního objednání. Zaplatili jsme a já si říkala, že kdybychom si koupili kafe z automatu, k tomu koblížek z nedaleké prodejny a sedli si do parku, bylo by nám možná lépe.

Zbytek peněz si nechám!

Druhý nepříliš příjemný zážitek se opět váže k italské restauraci, tentokrát k pizzerii. Ale proti Italům osobně opravdu nic nemám…

S kamarádkou jsme si zašly na večeři do restaurace, kde už jsme byly několikrát. Pochutnaly jsme si na pizze a všechno bylo bez problémů. Ve chvíli placení nám slečna přinesla desky s účtem, do kterých jsme vložily peníze. Neměly jsme bohužel přesně, a proto jsme očekávaly, že nám desky po chvíli servírka přinese zpět.

Čekaly jsme dlouho. Nenápadně sledovaly, jak servírka obsluhuje hosty kolem nás, ale cestu k našemu stolu pořád neměla. Nechtěly jsme si připustit, že by servírka měla pocit, že jí zbývající peníze necháváme jako spropitné, ale asi po deseti minutách čekání už to bylo více než jasné.

Najednou nešlo o peníze, které si automaticky nechala, ale o princip, že to udělala. Kdyby šlo o pětikorunu, neřešily bychom to, ale měla nám vrátit něco kolem třiceti korun. Když kolem nás procházela, situaci jsme se jí snažily vysvětlit. Trochu zaraženě nám nakonec peníze vrátila, ale při odchodu z restaurace bylo trapně spíše nám než jí. Od té doby jsme tam nebyly. Nějak nás to už neláká…

Co vy a restaurace? Napište Daně na dnešní téma:

Hospody a restaurace

Prozraďte, jaké máte zážitky se servírkami?
Nebo s číšníky?
Vylil vám někdo pití na hlavu?
Špatně spočítal účet?
Nepřinesl, co jste si objednala?


Jak se k vám chovala obsluha?
Vyhověla vašim prosbám?
Nevšímala si vás celou dobu?

Zašla jste si na jídlo a přihodil se vám trapas?
Nebo jste se s někým seznámila?
Pohádala?

Zajdete si na pivo?
Chodí někdo z rodiny?

Čemu dáváte přednost?
Luxusu nebo putykám?

Jaká je obsluha v zahraničních restauracích?
Proč do některé restaurace nebo hospody už nezajdete?

Prozraďte:
redakce@zena-in.cz

   
31.07.2006 - Společnost - autor: Iveta Šafránková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [58] nenunka [*]

    Všechno je to v lidech. O víkendu jsem byla na obědě v Dětenicích. Je to replika středověké hospody, Měli narváno, servírky byly v tom vedru uřícené a přes to byly příjemné a na nic se nemuselo čekat. Ráda se tam někdy vrátím. Všem doporučuju.

    superkarma: 0 02.08.2006, 19:56:49
  2. avatar
    [56] ALISKA [*]

    to je fakt, servírka nebo číšník kteří se celej večer tváří, že jste jim naobtíž a kvůli vám si mohou nohy uběhat by měli platit nám, protože kazí chuť k jídlu

    superkarma: 0 02.08.2006, 02:37:08
  3. [53] markousek [*]

    Drobné nedostatky v chování personálu se většinou v restauracích u nás promíjejí.Jediné co nepromíjím je dlouhé čekání na objednání.Při slavě mých narozenin jsem čekala 45min. na objednání a to tam moc hostů nebylo:pokazilo to večer a už jsem tak od té doby nešla

    superkarma: 0 01.08.2006, 20:49:02
  4. avatar
    [46] Meander [*]

    mirílie: Moje řeč!

    superkarma: 0 01.08.2006, 14:29:08
  5. avatar
    [44] V.Nováková [*]

    kdo to znáte směrem od Olomouce na obchodní centrum Olympia, tak kousek za ní na Vsisko je restaurant " U Facků",výborně vaří...obsluha příjemná, čisto a útulno.Sem rádi jezdíme i s našimi přáteli, vepřový řízek tu mají bezkonkourenční !!!!

    superkarma: 0 01.08.2006, 14:11:09
  6. [43] mirílie [*]

    nejhorší servírka byla na Sněžce,jednotná cena za studené párky a teplé pivo byla 40kč a její výraz nutil k odchodu
    myslím,že je to hodně tím,že dnes pingluje kde kdo,jsem z oboru a měli jsme v učení pořádnej dril,zákazník byl na prvním místě,to dnes není

    superkarma: 0 01.08.2006, 14:08:42
  7. [41] Nezábudka [*]

    V jedné restaraci se mi počas jezení pořád nějak nezdal talíř - prej je nějakej křivej nebo tak - hihňali jsme se se segrou a pak - když už byla pulka pizze v mém břiše jsem na to přišla - pod talířem byla zapomenuta houba na mytí nádobí - na ubruse pod talířem jsem pak měla "hezkej" mokrej kruh, číšník při odnášení dělal, jako že nic nevidí a nakonec mi jsme se cítili trapne, když jsme odcházeli

    superkarma: 0 01.08.2006, 11:11:20
  8. avatar
    [37] paviocko [*]

    Myslím si, že je to hlavně o lidech. Mám oblíbenou hospůdku na Smíchově, někdy je to tam super, jindy jsou tam číšníci na zabití. Ale kuchař naštěstí zůstává :o)) Ale je fakt, že když mě někde v hospodě naštvou, tak už tam většinou nevkročím.
    Jednou jsem se v rest. Pravěk hádala s číšníkem, měla jsem mu platit 70 Kč a měla jsem jen tisícovku. On neměl na zpátek (v pátek večer, plná hospoda lidí) a ať prý si dojdu rozměnit ven. Tak jsem ho zpražila, že v tom případě se už nevrátím. Nakonec jsem platila kartou, ale od té doby bych tam nešla...

    superkarma: 0 31.07.2006, 16:34:36
  9. avatar
    [35] kareta [*]

    pohodarka:nevíš, co je hlad , a dýško bylo.

    superkarma: 0 31.07.2006, 15:30:57
  10. avatar
    [34] pohodarka [*]

    kareta: teda fuj za polovinu snezenou bys uz mela smulu, ale bylo by to fer. jinak doufam, ze jsi tuto sluzbu ocenila dobrym dyskem

    superkarma: 0 31.07.2006, 13:55:03
  11. avatar
    [33] *Kotě* [*]

    ještěrka.ehp: mně už se to stalo hodněkrát. Dokonce je jedna restaurace, kam se s manželem masochisticky vracíme, protože tam opravdu výborně vaří, ovšem aby nám to přinesli zároveň hned napoprvé, to se snad ještě nestalo.

    superkarma: 0 31.07.2006, 13:49:12

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [32] evelyn [*]

    lucis: na dalnici Brno-Praha

    superkarma: 0 31.07.2006, 13:39:13
  2. avatar
    [31] agail [*]

    Jednou jsem si v restauraci dovolila vrátit špinavý příbor. Za trest nám přinesli jídlo asi o půl hodiny později než všem okolo a navíc studené Vrátili jsem i jídlo a bez zaplacení odkráčeli středem. Naštěstí je to ojedinělá zkušenost.
    Asdareel: taky si vybírám i podle personálu, že mně to netrklo hned!

    superkarma: 0 31.07.2006, 12:34:03
  3. [30] Mončí [*]

    S kamarádkama jsme si v teplické Olympii chtěly dát Vídeňskou . Bylo nám řečeno, že jí nedělají, ale kdychom prý chtěly, můžou nám přinést šlehačku na talířku a my si jí pak dát do kávy.
    Nějak nám to mozek nebral. Kávu měli,šlehačku měli,vysoké sklenice taky .
    Prostě šlehačka na talířku...

    superkarma: 0 31.07.2006, 12:29:11
  4. avatar
    [29] lucis [*]

    ještěrka.ehp: Znám pizzerii, kde nosili pizzu na stůl dřív než polévku Tak tam už taky nechodíme

    superkarma: 0 31.07.2006, 12:09:04
  5. avatar
    [28] ještěrka.ehp [*]

    *Kotě*: teda snad nikdy se mi nestalo, že by dvěma lidem přinesli jídlo zvlášť, ještě tak když je nás třeba 5, ale to stejně jenom proto, že to obsluha naráz prostě neunese. Myslím, že tohle je základní pravidlo - jídlo všem vždy ve stejnou dobu

    superkarma: 0 31.07.2006, 12:02:12
  6. avatar
    [27] Kelly [*]

    lucis: ... ale oni chápou, a moc dobře ... jen jim to tak víc vyhovuje

    superkarma: 0 31.07.2006, 11:42:13
  7. [26] Asdareel [*]

    Číšníci a servírky, to je téměř freudovský problém :-) Asi každý má nějaké neblahé zkušenosti s jejich více či méně zakrývanou arogancí. Ovšem pokládám to za dobrou školu nácviku asertivního jednání. Osobně si velmi potrpím na zdvořilé a uctivé jednání obsluhujícího personálu, nejen v restauracích, ale třeba i v soukromých obchodech. Podle toho pak vypadá i výše spropitného, v případě, že nejsem spokojený nemám problém s tím, nedat vůbec žádné spropitné a samozřejmě se podle toho pak rozhoduji, kam příště zajdu či nezajdu.

    superkarma: 0 31.07.2006, 11:41:44
  8. avatar
    [25] lucis [*]

    *Kotě*: Další nešvar českých restaurací, který mě dsně "krká": je nás víc u stolu, a když dojídáme, odnáší nám obsluha talíře postupně a přitom se s těmí talíři natahuje přes ty, co ještě nedojedli. Jednou jsme v pizzerii číšníka vyloženě požádalli, ať nám nádobí odnese, až dojíme všichni, a on nechápal, proč

    superkarma: 0 31.07.2006, 11:37:50
  9. [24] Lindaa [*]

    evelyn:svetluszka: Kde to je? Neznám.Díky

    superkarma: 0 31.07.2006, 11:37:25
  10. avatar
    [23] svetluszka [*]

    evelyn: ..tam je to klasika...

    superkarma: 0 31.07.2006, 11:15:37
  11. avatar
    [22] evelyn [*]

    po ceste do Prahy jsme se stavovali na obed U deviti krizu, muzu vrele doporucit, meli nekolik druhu hotovek (minutek uz jsme meli za ten pobyt az po krk), jidlo vyborne, obsluha rychla

    superkarma: 0 31.07.2006, 11:13:34
  12. avatar
    [21] *Kotě* [*]

    Gabi: ano, zeleninovou "oblohu" ke všem jídlům, ať se na ně hodí nebo ne, skutečně nesnáším. Když budu chtít zelí, objednám si salát!

    Další nešvar, který srdečně nesnáším, je, když sedíme v restauraci ve dvou a číšník nám nepřinese jídlo zároveň. Člověk buď musí čekat a jídlo mu úplně vystydne, nebo jí a ten druhý ho hladově pozoruje. Děs! Ovšem s manželem už jsme drsoni (zvláště tedy on): jakmile nepřinesou talíře zároveň, okamžitě žádáme číšníka, aby přinesený talíř pěkně zase odnesl a přinesl ho až s tím druhým jídlem. Pochopitelně že takovou restauraci navštívíme pouze jednou.

    superkarma: 0 31.07.2006, 10:54:19
  13. avatar
    [20] Amálie [*]

    slonbidlo: nejsem

    superkarma: 0 31.07.2006, 10:21:10
  14. avatar
    [19] luneta [*]

    sigi: díky

    superkarma: 0 31.07.2006, 10:18:05
  15. avatar
    [18] sigi [*]

    My jsme byli někdy na jaře v hospodě, která má z lokálu prosklené dveře na zahrádku. Byla ještě dost zima a děsně tam profukovalo, číšník nějak neragoval na naše drkotající zuby, tak jsem se zvedla a ty dveře zavřela. Jenomže panáček to nějak nezaregistroval a jak nesl plný tác s nápoji na tu zahrádku, tak se zastavil až o to sklo a všechno bylo na zemi. Všichni pak dělali, že mě neznají

    superkarma: 0 31.07.2006, 10:15:51
  16. avatar
    [17] sigi [*]

    Luneta: Já dělám brokolici zásadně v páře. Rozeberu ji na růžičky a stačí tak dvacet minut až půl hodiny a je krásně měkoučká a uchová si svěží barvu

    superkarma: 0 31.07.2006, 10:12:12
  17. avatar
    [15] man-mimo [*]

    Amálie: fakt jsou všechny ty nezvyklé překlepy jen klávesnicí?

    superkarma: 0 31.07.2006, 09:28:24
  18. avatar
    [14] luneta [*]

    Potřebovala bychporadit.Mám recept,kde mám uvařit a rozmačkat brokolici.Jak dlouho ji mám vařit?

    superkarma: 0 31.07.2006, 09:25:22
  19. avatar
    [13] Amálie [*]

    samozřejmě stravě

    superkarma: 0 31.07.2006, 09:21:58
  20. avatar
    [12] Amálie [*]

    mělo tam být "já mam zážitky"

    Omluva, mam novou klávesnici


    Jinak teď jsem našla chlupy i v domácí straně - z mého

    superkarma: 0 31.07.2006, 09:21:08
  21. avatar
    [11] Amálie [*]

    Gabi: já a zážitky taky veskrze pozitivní, buď nepoživatelnou součástku prostě vyndam nebo požádam o výměnu a vždy je mi ochotně vyměněno Nejsem prudič "za každou cenu" a v drtivé většině se všude domluvíme v klidu a s úsměvem

    superkarma: 0 31.07.2006, 09:17:42
  22. [10] Radka JS [*]

    Chodím do restaurací poměrně často. Musím souhlasit, že dobře se najíst je hodně složité. A opravdu to není otázka peněz. Chodím do oblíbených restaurací a moc neexperimentuji. Pokud jsem v jiném městě, dám na první pohled v restauraci a na personál. To většinou vypoví hodně. Ale stejně se nejradši najím doma!

    superkarma: 0 31.07.2006, 09:17:30
  23. avatar
    [9] Beruška1 [*]

    opravuji: my ostatní

    superkarma: 0 31.07.2006, 09:13:09
  24. avatar
    [8] Beruška1 [*]

    svetluszka: tak přímo sem napiš, která to byla restaurace, to abychom se jí mi ostatní mohli vyhnout.
    Já mám různé zkušenosti, a to i třeba v jedné hospodě, kde se jede na dvě směny, prostě je to hodně i o lidech. Jo a je fakt, že je potřeba si u oblíbených hospůdek dávat pozor na změnu kuchaře, to se nám stalo, vařili tam báječně, ale neuměli si pořádně zaplatit dobrého kuchaře, odešel, ten další snad ani neuměl uvařit vodu, přestali jsme tam chodit nejenom my, ale mnoho dalších lidí.

    superkarma: 0 31.07.2006, 09:12:44
  25. avatar
    [6] Linde [*]

    Gabi: tak zrovna obloha z červeného a bílého zelí je pro mně pochoutka, zvláště, když umějí tak dobrou zálivku na to .

    superkarma: 0 31.07.2006, 08:38:42
  26. avatar
    [5] Heduš [*]

    Přesně! Taky rádi navštěvujeme "své" osvěčené restaurace a když náhodou chceme změnu a navštívíme jinou... máme to už s čím srovnat a hlavně co nejdřív spěcháme do "své".

    superkarma: 0 31.07.2006, 08:36:41
  27. avatar
    [4] Gabi [*]

    Amálie: taky se v restauracích vyskytuji docela často, ale mám zážitky na 90% pozitivní. Co se týká kvaliy pokrmů, chce to mít "svoje" restaurace a dávat pozor, zda nevyměnili kuchaře. Zdá se, že v Praze je nepřeberné množství restaurací, ale dobře se najíst není tak jednoduché - a není to otázka peněz. Co mě nejvíce štve, jak se "české restaurace" chovají k zelenině. Kdy už proboha přestanou strkat ke všemu oblohu z červeného a bílého zelí!

    superkarma: 0 31.07.2006, 07:56:06
  28. avatar
    [3] kareta [*]

    Nechodím ráda do hospod, jsem mlsná a nemám ráda pivní řeči. Uvedené se mi nestalo nikdy, ale mám zážitek z řecka, tam pracují naháněči a tahají lidi do kaváren... Jeden (pán středního věku) mě lákal a já vtipně odpověděla, že nechci sedět u WC (měli plno), načež někde vytáhl stůl a postavil ho dopředu, abych prý měla výhled ..
    Vyhledávám restaurace, kde dělají tatarák a když musím někde jíst, dávám si hotovky, minutky , jsou . Jo jednou mi přinešli pizzu a já měla takový hlad, že jsem polovinu snědla než jsem si všimla, že je jiná, než jsem si objednala. Bez řečí a s omluvou mi ji vyměnili .

    superkarma: 0 31.07.2006, 07:21:30
  29. avatar
    [2] svetluszka [*]

    ...v "hospodách" jíme s rodinou docela často, a nejsem rozhodně prudič, co se mu nikdo nezavděčí, ale posledně už jsem to nezvládla a udělala v restauraci bububu .....skoro půl hodinový čekání na lístek..s prckem vedle sebe ....pak konečně objednávka....Začalo to "hovezím vývarem"...mimo hovězí maso tam bylo asi jako bonus i kus kuřete a dva druhy nudlí... ....maso bylo evidentně přihřívaný a okoralý, a našla jsem v rýži asi centimetrovej rezavej šroubek... ...a nakonec holka měla na talíři zeleninovou "oblohu" obarvenou od červenýho zelí... ...a to už nebylo...a tři druhy hranolek, každá jinýho stáří...

    Už mě tam nikdy nikdo nedostane a pomluvím je, kde jen to bude možný.... <sml32

    superkarma: 0 31.07.2006, 07:03:41
  30. avatar
    [1] Amálie [*]

    Známá pracovala na letní zahrádce na brigádě, práce prima, s personálem si potykali a když si přišla po skončení pro peníze, začali jí vykat, že jí neznaji a co po nich chce Dopadlo to dobře, ale jesti se takhle chovají Italové na více místech, neni divu, že si pak musí stoupnout za bar sami

    ad restaurace: když si dáme v rest file, jediná tam zaručeně budu mít kosti, izolepa či kus igeliťáku v rýži, vlasy, šroubek, kost v polévce či řízku... už mě ani nemůžou překvapit, jsem magnet na tyhle věci Taky to asi bude tim, že se v rest vyskytuju často

    A včerejší zážitek: po bruslích jsme si sedli do hospůdky na terasu, brácha si objednal hranolky, na které jsme ovšem čekali přes půl hodiny - slečna z obsluhy měla návštěvu a šíleně se ož*ala Nakonec doběhli známí pro majitele na beach volejbal a kšefty se zas hnuly

    superkarma: 0 31.07.2006, 06:47:04

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme