Vyzkoušejte quiche, typický francouzský slaný koláč - tentokrát s hutnou „zimní“ náplní. Příprava je rychlá, ale jak radí v pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie, tajemství křehkého vláčného těsta spočívá v době odležení: těsto má odpočívat alespoň hodinu, ale klidně i celý den. Jen tak se suroviny dokonale spojí. Upěčte si tuto specialitu ze země galského kohouta.

koláč

Na těsto budete potřebovat:

  • 165 g másla
  • 8 lžic vody
  • 280 g hladké mouky
  • Sůl

Všechny suroviny zpracujeme do hladkého těsta a necháme alespoň 1 hodinu odležet v lednici. Potom těsto vyválíme asi 0.5 cm a vložíme do formy na quiche vymazané máslem. Je lepší formu dat znovu do lednice odležet cca na 1 hodinu.

Na náplň pak:

  • Cibule 500 g
  • Slanina 200 g
  • Creme fraiche 250 g
  • Tvrdý sýr  (Gouda)150 g
  • Žloutky 2x
  • Olej 50 g
  • Sůl
  • Pepř
  • provensálské bylinky

Na náplň do quiche si dáme na olej orestovat cibulku společně se slaninou. Dále scedime přebytečný tuk a necháme prochladnout. V misce si smícháme creme fraiche a žloutky a touto směsí přelijeme slaninu s cibulí, které jsou rozprostřené po celé formě. Nakonec vše zasypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175'C asi 45 minut.

Pokud se vám do přípravy nechce, můžete se na výborné quiche stavit přímo v Petite France Boulangerie & Patisserie, Myslíkova 22, Praha 2, otevřeno denně 8-20 hodin, e-mail: obchod petite-france.cz, tel. 702 146 966,  www.petite-france.cz.

Reklama