Vaření

Quiche

Recept na svůj první quiche jsem našla na oblíbených stránkách „olivové kuchařky“. Řídila jsem se tentokrát receptem do posledního puntíku a dobře jsem udělala. V případě toho snad nejjednoduššího slaného koláče by byly experimenty jen na škodu. Protože někdy je prostě pravdou, že v jednoduchosti je krása (a chuť). U dalšího quiche už jsem se nechala unést fantazií a obsahem lednice a také jsem udělala dobře.

quiche

Suroviny

1 listové těsto
4 vejce
250 ml smetany
200 g anglické slaniny
100 g nastrouhaného sýra
1 lžíce hořčice (v původním receptu je dijonská, já jsem použila plnotučnou)
sůl, pepř, muškátový oříšek.

Postup

Listové těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Okraje zvedneme, aby nám nevytékala náplň.
Smícháme smetanu, vejce, anglickou nakrájenou na kostičky, sýr, hořčici a dochutíme solí a kořením. Okraje těsta můžeme potřít žloutkem, náplň posypat nastrouhaným sýrem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180-200 °C, asi 30-35 minut.
Koláč se může jíst teplý, vlažný i studený. Pořád chutná dobře. Náš první jsme jedli téměř horký... ta vůně se nedala ignorovat a chuť byla opravdu božská.

quiche

Quiche co lednice dala :-)

Suroviny

1 listové těsto
250 ml smetany
3 vejce
100 g nivy
100 g ementálu
2 jarní cibulky
hrst vlašských ořechů
sůl, pepř a muškátový oříšek

Postup

Postup je stejný jako u předchozího quiche. Nivu a ementál můžeme postrouhat nebo nakrájet na kostičky, ořechy nahrubo posekáme.

Jako přílohu jsme podávali zeleninový salát.

Dobrou chuť přeje elly, inspirována Olivovou kuchařkou.

 

   
28.07.2010 - Slané pečení - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [16] hubajda [*]

    to musi byt dobry jdu ulozit

    superkarma: 0 15.11.2012, 23:20:51
  2. [15] Chefi [*]

    tak a mám nápad na dnešní večeři:)

    superkarma: 0 24.09.2010, 13:07:13
  3. avatar
    [14] elly [*]

    co k tomu napsala Dagmar Derré:

    Ve Francii je naprosto běžné použití listového těsta na slané koláče.

    Ano,

    používá se ale i těsto křehké. I já ho někdy použiji a vyrobím si ho

    takto:

    250 g hl.mouky-125... g másla-sůl-trochu studené vody (cca 5.cl)

    Do

    toho těsta se může přidat i žloutek, celé vejce ne.

    Ale nám vyhovuje

    bez žloutku.

    Obyvatel Lotrinska, by asi řekl, že listové těsto do

    pravého lotrinského koláče NENE. Ale ty samé diskuze se vedou i ve

    Francii, jestli do quiche lorraine přijde sýr nebo ne ;-)

    Také u mého

    receptu nepíši, že jde o quiche lorraine. Tak ať si to každý přebere.

    Hlavní je, že jsou naše recepty vyzkoušené a fungující, voilá ;-)

    superkarma: 0 29.07.2010, 14:38:26
  4. avatar
    [13] elly [*]

    Při hledání receptu jsem se nechala inspirovat člověkem, kterého považuji za odborníka co se francouzské kuchyně týče a to Dagmar Derré. Takže pokud peče quiche z listového těsta ona, nevidím v tom žádný prohřešek.

    Kláro a myslím, že ani Pohlreich by až tak nenamítal. V září jdu k němu na kurz, zkusím se ho zeptat Sml52 Ale o listovém těstě jsem ho nehezky mluvit neslyšela. A o tom, že tenhle recept je na "pravý" a "francouzský" nepadlo ani slovo Sml80

    superkarma: 0 29.07.2010, 11:26:38
  5. avatar
    [12] Klára Wimmerová [*]

    ToraToraTora — #5 Abych se přiznala, taky mě zarazilo to listové těsto... Pohlereich by se asi nestačil divit, z čeho se dá udělat "pravý francouzský quiche". Sml57

    superkarma: 0 28.07.2010, 15:40:27
  6. avatar
    [11] maje [*]

    ToraToraTora — #5 jaké mouky, kolik vajec, máslo při pokojové teplotě nebo rozehřáté? definuj přesně. ba ne, ráda bych ho zkusila, jak píšeš ty, tak abych věděla.

    superkarma: 0 28.07.2010, 14:48:27
  7. avatar
    [10] alena ambrozova [*]

    já dělám mrkvový, španátový s čím mě napadne je výborný za studenaSml67

    superkarma: 0 28.07.2010, 14:07:18
  8. avatar
    [9] enka1 [*]

    ToraToraTora — #8 dík

    superkarma: 0 28.07.2010, 12:56:21
  9. avatar
    [8] ToraToraTora [*]

    enka1 — #6 ono si to hlavně musíš vyzkoušet, osahat. nikdy to nedělám přesně podle receptu. předpékám spíš méně. navíc tyhle koláče jsou výborné i studené nebo druhý den rozleželé

    1. na komentář reaguje enka1 — #9
    superkarma: 0 28.07.2010, 12:55:36
  10. avatar
    [7] ToraToraTora [*]

    enka1 — #6 Stačí tak patnáct minut, ale mírně, protože jak se upeče hodně, tak se potom spálí

    superkarma: 0 28.07.2010, 12:53:40
  11. avatar
    [6] enka1 [*]

    ToraToraTora — #5 jak dlouho se předpéká?

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #7
    2. na komentář reaguje ToraToraTora — #8
    superkarma: 0 28.07.2010, 12:39:34
  12. avatar
    [5] ToraToraTora [*]

    Jestli si chceš vychutnat skutečný francouzský Quiche, tak na listové těsto zapomeň, Pravý francopuzský koláč se dělá zhruba z 200g mouky, 100g másla, vajíčka, lžíce tvarohu. Zapneš trochu bicepsy a vyválíš pěkné tuhé těstíčko....až si oddychne v lednici a ty též, rozválíš ho  a ve formě předpečeš, pak teprve přijde náplň a znovu péct. například cibulový je božský. jednou ochutnáš a nebudeš chtít jiný.

    1. na komentář reaguje enka1 — #6
    2. na komentář reaguje maje — #11
    3. na komentář reaguje Klára Milošová — #12
    superkarma: 0 28.07.2010, 12:27:44
  13. avatar
    [4] Florencie [*]

    Slint Sml52 Asi už vím co upeču na sobotní oslavu Sml59

    superkarma: 0 28.07.2010, 08:51:17
  14. avatar
    [3] femme [*]

    anglickou je lepší nejdřív opéct do křupava Sml58

    superkarma: 0 28.07.2010, 08:16:05
  15. avatar
    [2] femme [*]

    Myškomedvídek — #1  je to moc dobré Sml58 Sml67

    superkarma: 0 28.07.2010, 08:14:29
  16. avatar
    [1] Myškomedvídek [*]

    může to být dobréSml59

    1. na komentář reaguje femme — #2
    superkarma: 0 28.07.2010, 00:24:17

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme