Bulvár

Pytlíky do kuchyně nepatří?!


„Půjdeme nakoupit nějaké jídlo.“ Občas se mi zdá, že tuto větu říkáme doma příliš často. Jako by se náš svět točil neustále kolem toho, co budeme jíst. Dáme si něco ke snídani, k obědu, ke svačině, k večeři… Je to jako zlý sen. Stále dokola vymýšlet, co uvařit.

Přiznám se, že nejsem příliš zdatná kuchařka, a proto dokola točím stále ta samá jídla. Nemám sílu přes týden experimentovat. Nechávám si svoje kuchařské učení až na víkend a od počátku se modlím, aby partner po snědení nezezelenal. Stále žije. Stále chválí. A tak se i díky němu stále učím.

 

Od maminky je od maminky

 

Co si budu ale nalhávat. Nejlepší je stejně přijet občas domů a nechat se „obklopit“ nejen rodným hnízdem, ale především maminčinou kuchyní. A co teprve přítelova babička. Hmmm, jen na to pomyslím a už se mi sbíhají sliny nad jejím dobrým tvarohovým štrúdlem. Jen je trochu problém, když se zavede hovor na téma ,,vaření".

 

Zdá se mi, že všechny babičky jsou toho názoru, že nejlépe chutná jídlo, které si celé sama připravíte. „Jen žádné pytlíkované polotovary!“ „Je to hned znát, že je tam něco umělého!“ „Komu by takové věci chutnaly?“ Při těchto větách jen rozpačitě hledím k zemi a vybavím si svoji skříň se zásobami… Zkrátka babičky nerady nic, co spatřilo vnitřek pytlíku.

 

Sáček s těstovinami s boloňskou omáčkou – jen sedm minut stačí. Palačinky v taktéž sáčku – rychle a jednoduše. Knedlíky – jen přidat vodu. Bramborová polévka – jako od maminky.

 

Chvála baččiným kuchyním

 

Babičky jsou nepostradatelné a jejich kuchyně nezapomenutelná. Od nich napečené buchty i uvařená zeleninová polévka chutnají nějak daleko víc. Ale i přesto všechno, jak moc mi chutná, se ve vlastní domácnosti uchyluji k polotovarům. Nepřeháním to, ale občas jim přece jenom neodolám.

 

Také je mi příjemné jednou za čas zajít si na jídlo do restaurace. Vím, že moje babička by tam nikdy nešla. Ale já to považuji skoro za rituál. Stále to pro mě není něco samozřejmého nechat se obsluhovat číšníkem a moci se rozhodnout v nabídce mnoha jídel.

 

S kručícím žaludkem nenápadně pozoruji, jaké dobroty přinášejí k ostatním stolům a poté, co mám před sebou vonící talíř, pouštím se do jídla s chutí. Nepotřebuji mluvit. Jsem tu jen já a jídlo.

 

Ještě že žijeme v Česku

 

Nedávno mě tak napadlo, že být například v Itálii, musela bych si dlouho zvykat na jejich způsob stolování. Dlouhé debatování a přitom jen občasné přikusování mi stále přijde u jídla nepřirozené. A nemohu opomenout ani to naše české: „jestli už nemůžeš, tak se snaž a sněz to“. Hlavně nenechat žádné zbytky, i kdybychom měli prasknout. Asi nás víc baví trpět s bolavým žaludkem, než si říct: „a dost!“

 

Občas se mi ale při pohledu do přeplněných nákupních vozíků zdá, že Češi jídlem doslova žijí. Je pro ně uvolněním i odreagováním a občas jim tak trochu přeteče přes hlavu, tedy spíše přes bříško…

 

Napište mi vlastní zkušenosti na téma:

 

Vaření včera a dnes

Kdo nejlépe vaří, peče a smaží?

Které babiččino jídlo je vaše nejoblíbenější?

Kdo z rodiny umí nejlépe vařit?

 

Využíváte polotovary?

Nesnášíte je?

Proč je občas koupíte?

Co vám chutná nejvíce?

 

Co a proč byste si v sáčku nikdy nekoupila?

Knedlíky? Polévku? Těstoviny?

 

Které jídlo si raději vaříte sama?

Na které si netroufnete?

 

Proč (ne)chodíte ráda do restaurací?

Máte nějaký rituál při jídle?

 

Kolik času denně strávíte u plotny?

Co umí váš manžel lépe než vy?

A vaří vůbec nebo to nechává na vás?

Proč raději manžela vyženete z kuchyně?

 

Pošlete recept na rychlou večeři!

Určitě se nechám ráda inspirovat nejen já! 

Napište na adresu: redakce@zena-in.cz

   
04.05.2006 - Společnost - autor: Iveta Šafránková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [158] pohodova [*]

    Nyotaimori:
    kup si mycku a uvar

    superkarma: 0 09.05.2006, 21:59:56
  2. avatar
    [156] narciska [*]

    Tak vareni a peceni je muj obrovsky konicek. Mam obrovskou sbirku kucharek zalozenou uz v detstvi a stale ji doplnuji Nicmene nemam rada recepty narocne na cas, takze do 30min a dost. Svickovou tak 1x za dva roky Polotovary kupuju v ramci uspory casu (halusky, rajcata, Yofresh, jisku apod.), pytlikovky jen v ramci nouze nejvyssi. At zije gastronomie

    superkarma: 0 05.05.2006, 17:22:34
  3. avatar
    [154] Denča [*]

    tak dnes mám blafy navařeny a můžu vegetit . Prcek si hraje a po o valíme ven!!!!
    Nenávidím pečení! Jednou jsem zkoušela vanilkové rohlíčky a dopadlo to hrozně, ale nasmáli jsme se, to jo Pečení je tráta času a všude binec.
    Mám kámošky, které se schází jednou měsíčně, zadají si recept, který uvaří např. Tiramisu a pak to u ferneta ochutnávají, a ceeeelooouuuu dobu řeší, která to má lepší. Ale jsou š´tastné, já to považuju za vrchol nudy .
    NA druhou stranu, kdo umí péct a baví ho to, proč ne
    Já raději

    superkarma: 0 05.05.2006, 09:55:38
  4. avatar
    [153] Fazol [*]

    Segra žije v Holandsku kde se používají většinou polotovary,a její muž byl velmi překvapen když zjistil že palačinky se dají vyrobit doma.Chleba sestra peče taky doma,protože ten jejich jí nechutná.Vařením doma se proslavila v celé ulici a dívají se na ni jako na exota.Doufám,že to u nás nebude taky takové.Nic proti tomu koho vaři nebaví.Dospělý ať se odbývá jak chce,ale děti by měly mít jídlo bez glutamanu a podobných fujtajblů.

    superkarma: 0 05.05.2006, 09:15:55
  5. avatar
    [152] arvven [*]

    Nevadí mi občas použít třeba rajčatový protlak nebo koupený špenát, ale čerstvé suroviny jsou čerstvé suroviny. No...třeba taky dopadneme jako ženy na západě, jak tu kdosi nadnesl. Ale doufám, že už se toho nedožiju, nerada bych dopadla jako v USA, kde mi byly pod záminkou oběda či večeře předloženy občas pěkné hrůzy z pytlíku či konzervy

    superkarma: 0 04.05.2006, 21:35:27
  6. avatar
    [151] Dášule [*]

    fialinka: Felina: Kupovaná brkaše je opravdu brrrfuj. Mně šlo jen o porovnání způsobu rozmělnění brambor.

    superkarma: 0 04.05.2006, 19:59:50
  7. avatar
    [150] Dášule [*]

    gerda: Tarhoňu mám ráda, ona se dá na Slovensku koupit. Někdy jí také říkají těstovinová rýže. Vypadá buď opravdu jako strouhání, ale správná tarhoňa připomíná spíš dlouhá ovesná zrnka. Jinak nudle zásadně koupené, pokud možno bezvaječné, když byly děti malé, kupovala jsem písmenka a různé tvary, třeba hvězdičky a ony potom nechtěly u babičky domácí nudle.

    superkarma: 0 04.05.2006, 19:56:08
  8. avatar
    [149] Dášule [*]

    Subinka: Brkaši dělám el. šlehačem. Je jemnější, hladká, taková trochu nadýchaná.

    superkarma: 0 04.05.2006, 19:51:35
  9. avatar
    [147] fialinka [*]

    Dasule: jo, souhlasím s Felinou, není nad takovou brkaši...

    superkarma: 0 04.05.2006, 18:03:39
  10. avatar
    [145] Meander [*]

    damanka: Mně je po uheráku blbě

    superkarma: 0 04.05.2006, 16:50:18
  11. avatar
    [143] gwen [*]

    Jsem strašně líná vařit jídla náročná na čas. Někdy se mi vařit ani nechce, v tom případě buď nejíme, nebo se kuchtění ujme .

    superkarma: 0 04.05.2006, 16:40:16
  12. avatar
    [142] svetluszka [*]

    Vivian: přesně tak...ostatně na jiný ani čas nemám...

    superkarma: 0 04.05.2006, 16:35:06

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [141] Vivian [*]

    Ťapina: to, o čem mluvíš, jsou ale dva extrémy... soudě dle svých zkušeností se dá vařit i v rozumném čase, existuje spousta jednoduchých jídel, která se dají za půl hodiny nosit na stůl.

    superkarma: 0 04.05.2006, 16:30:21
  2. avatar
    [137] svetluszka [*]

    nem§žu si pomoct, ale mě sáčkový polívky chutnají... ...hlavně ty jen tak do hrnku na zalití. Něco se ale poslední dobou fakt nedá jíst, a to i už samotný suroviny...pokud teda nechci za oběd pro 4 lidi zaplatit majlant.

    superkarma: 0 04.05.2006, 16:16:09
  3. avatar
    [136] Ťapina [*]

    Co by nepatřily? Radši polívka z pytlíku, oběd z konzervy a celý víkend po venku, než od šesti do dvanácti vařit a od dvanácti do večeře umývat nádobí. A to pro celou rodinu

    superkarma: 0 04.05.2006, 15:56:19
  4. avatar
    [135] Meander [*]

    damanka: Cha! Já se podobně "úspěšně" pokusila udělat bramboráky a brknedlíky z cukety. Hnus filalovej, teda zelenej

    superkarma: 0 04.05.2006, 15:52:04
  5. avatar
    [133] kareta [*]

    korytar: Já dostala jednou pytlíkovou kaši v restauraci- nepozřela jsem ani sousto

    superkarma: 0 04.05.2006, 15:33:27
  6. avatar
    [132] korytar [*]

    Jelikož doma mixér nevedeme musim se stím dřít a šťouchat a šťouchat.....

    superkarma: 0 04.05.2006, 15:26:17
  7. avatar
    [131] kareta [*]

    Jo, a miluji čínské nudlové polévky. Nejraději stříbrnou-pálí jak sviňa

    superkarma: 0 04.05.2006, 15:20:55
  8. avatar
    [130] kareta [*]

    Felina: Br kaši dělám ručním mixérem-je to hned,pak jen umeju metličky.

    superkarma: 0 04.05.2006, 15:18:47
  9. avatar
    [129] Žábina [*]

    Subinka: já teda kaši šlehám ručním mixérem, mačkadlem by z toho byly spíš šťouchaný brambory

    a výborný je do kaše přidat třeba zbytek uvařený brokolice, má pak zelenou barvu a je zdravější

    superkarma: 0 04.05.2006, 15:14:09
  10. avatar
    [128] Žížala [*]

    paviocko: 118 kdyz uz das do hrnce kousek masa, zeleniny a koreni tak to uz je samo o sobe polivka, proc to kazit pytlikovkou ?

    superkarma: 0 04.05.2006, 14:57:57
  11. avatar
    [126] gerda [*]

    Maria28: nudle umím udělat, ale víc dělám z téhož, ale hustšího těsto strouhání. Nic to není - malý hrníček hrubé mouky a jedno vajíčko se zpracuje do tužší hroudy. Hned se nastrouhá na okurkovém struhladle a nechá proschnout. Dá se to uschovat do zásoby. Strouhání se dá dělat taky jako příloha k masu, dělá se na cibulce přesně tak, jako rýže. Této úpravě se říká "tarhoňa" a je to maďarské nebo slovenské jídlo.

    superkarma: 0 04.05.2006, 14:16:35
  12. avatar
    [125] cibulicka [*]

    Rada vařím sama,ale někdy mi dochází inspirace a nevím co dnes k obědu nebo k večeři.Když jdu někdy do obchodu a vidím nějakou novinku,tak ji vyzkouším.Někdy opravdu jen jednou.Ale je pravda,že ráda vzpomínám na maminčiny jídla.Byla přímo fantastická

    superkarma: 0 04.05.2006, 13:56:43
  13. [124] Maria28 [*]

    Ještě se tu neřešily nudle do polévky. Domácí jsou vynikající, ale já je nahrazuji kuskusem. Mají ho ve zdravé výživě a je chuťově výborný. Stačí ho dát málo, protože asi 6x nabude a hlavně se při delším stání v polévce nerozplizne jako nudle kupované.

    superkarma: 0 04.05.2006, 13:53:35
  14. avatar
    [123] Vivian [*]

    Polívky pytlíkovky jsem si "vařila" na svobodárně , ale co mám domácnost a normální kuchyň, tak jsem je nedělala , pro mě to je opravdu jen nouzovka, když se nedá uvařit normálně.
    Občas si vypomůžu masoxem nebo instantní jíškou a podobnýma šidítkama, ale jinak z takových polotovarů nevařím, nechci to odbývat, když už teda musím vařit Vaření ale není žádná moje velká záliba, takže se snažím vařit spíš jednoduchá jídla, takže si ani moc vypomáhat nemusím .

    A český přežírací zlozvyky u nás nepěstujeme a když už nemůžeme, tak prostě nejíme . Snažím se jídlo chystat tak, aby toho bylo jen tolik, co sníme, ale když už něco zbyde a nestačilo by se to sníst, tak to radši vyhodím, než bych si to pod tlakem rvala do žaludku

    superkarma: 0 04.05.2006, 13:53:06
  15. avatar
    [122] Gabi [*]

    damanka: jasně, na sýry jsem zapomněla a třeba luštěniny jsou taky dobré.

    superkarma: 0 04.05.2006, 13:49:42
  16. avatar
    [120] Gabi [*]

    tornado-lou: jíška je opražená mouka (někdy na sucho, někdy s tukem), která se používá nas zahuštění (polévky, omáčky, atd.) Prodává se také instantní.
    Já jsme ji v životě nepoužila - zahušťuji chlebem, škrobem a bejlépe třeba rozmixovanou zeleninou.

    superkarma: 0 04.05.2006, 13:43:24
  17. avatar
    [119] Subinka [*]

    Dášule: a jak bych asi jinak mela delat bramborovou kasi? lopatou?

    superkarma: 0 04.05.2006, 13:37:32
  18. avatar
    [118] paviocko [*]

    Mě vaření baví, ale prostě je strašně málo času... Ráda peču, klíďo kynuté těsto, mám hrozně ráda sladký :o))) Ale k těm pytlíkovým polívkám, to je náhodou super věc. Jako základ hodit pytlíkovou polívku, přidat zeleninu, kus masa nebo uzeniny, koření a navaří se polívky :o))) A jak se drahá polovička oblizuje. A to je zvyklej na festovní domácí jídla.

    superkarma: 0 04.05.2006, 13:33:37
  19. [117] Maria28 [*]

    Tornado-lou: Jíška ti tu omáčku vlastně spojí, ovšem pokud to tví strávníci ocení i bez jíšky,je to zdravější. Já té jíšky dávám minimum.

    superkarma: 0 04.05.2006, 13:18:44
  20. avatar
    [116] Žížala [*]

    tornado-lou: 110 nejen chutove je to jine. Necim omacku asi zahustujes, aby nebyla jak voda

    superkarma: 0 04.05.2006, 13:11:55
  21. avatar
    [114] kareta [*]

    Já vařím proto, že mi některé polotovary nechutnají- polévka ze sáčku , ty jejich omáčky , konzervy (ale plechovka konzervovaných rajčat, fazolí u mě ve špajzu je pořád), pizzy..Zas díky bohu za špercle, zelí(kupovaný u nás v polotovarech je fantastické, nikdy takové neuvařím), mraženou zeleninu...Joo, pokrok. A jak tu někdo říkal, že babičky vařily hodiny-ono zatopit v kamnech, očistit a zpracovat zeleninu a maso, natlouct koření, ohřívat vodu na nádobí...trochu času zabere. Díkybohu za předpřipravenou zeleninu(i když s dusičnany), odblaněné a vykoštěné maso

    superkarma: 0 04.05.2006, 13:06:42
  22. avatar
    [113] marcellina* [*]

    tornado-lou: je to hustsi a fakt to potom vypada jako polivka, do ktere se dava klasicka jiska (kterou ja neumim)

    superkarma: 0 04.05.2006, 13:06:21
  23. avatar
    [111] závislá na čokoládě [*]

    Vaření mně moc neba, ale co se dá dělat, když mám doma malé dítě a manžu, co nechodí na obědy.Kromě klasických polotovarů kupuji jedině bramborové knedlíky plněné makem do Guseppe a ty jsou fakt super .život bez papiňáku a mikro si nedovedu předsatvit.Můj manža nevaří a už ho asi nepředělám, tak co.

    superkarma: 0 04.05.2006, 13:03:39
  24. [110] tornado-lou [*]

    Radka S: Maria28: marcellina*: ale jaky ma vyznam? vylepsuje to jidlo nejak? spenat varim bez jisky, omacky taky...

    superkarma: 0 04.05.2006, 12:56:36
  25. avatar
    [109] marcellina* [*]

    tornado-lou: ja ji prisypavam treba do gulase a nebo do polivky typu: bramboracka nebo cockova

    superkarma: 0 04.05.2006, 12:47:30
  26. [108] Maria28 [*]

    Jíška? No třeba do špenátu, do rajské... Do bramboračky nebo do výpeku na omáčku dávám škrob rozmíchaný ve vodě - službu to udělá stejnou a je to zdravější.

    superkarma: 0 04.05.2006, 12:45:46
  27. [107] Radka JS [*]

    tornado-lou: Já tím zahišťují polévky, štávu na čínu, omáčky (pokud je dělám ), omáčky na těstoviny apod.
    Jé holky, psaly jste o knedlících v mikrovlnce, poraďte mi. Moc díky.

    superkarma: 0 04.05.2006, 12:43:07
  28. avatar
    [106] Pentlička [*]

    Já jsem vaření nenáviděla, dokud to byl užírač času a já jsem chtěla být celý den na výletě s rodinou a podobně. Teď, co jsem sama a děti vyrostly a se mnou už na výlety nechodí, vařím docela ráda. Ale jen o víkendu. Přes týden máme všichni teplé obědy a večeře jsou tedy studené. Maximálně jsem ochotná uvařit krupičnou kaši nebo umíchat vajíčka.

    superkarma: 0 04.05.2006, 12:40:16
  29. [105] tornado-lou [*]

    muzete mi prosim vas nekdo vysvetlit, k cemu je dobra hotova jiska? nebo jiska vubec? ja vubec netusim co bych s ni delala. nikdy sem ji k nicemu nepotrebovala.

    superkarma: 0 04.05.2006, 12:39:36
  30. [104] Radka JS [*]

    Nehodnotila bych ženu dle množství používaných polotovarů, ale myslím, že je třeba se o jídlo trochu postarat.
    Nejde o to trávit v kuchyni hodiny, ale jak už někdo psal, umět si to zorganizovat. Ono vařit pro dva až čytři je brnkačka.
    Všichni máte strach z hotovek, ale ty se právě jen rychle připraví, a pak už jen občas zkontrolují.
    Nevařím často, spíš jen o víkendech. V týdnu většinou připravím salát a pečivo, případně když vařím o víkendu, uvařím něco navíc. Někdy udělám domácí polévku. Většinou mám všechno tak do 30 minut. Takže bych to jako extrémní zátěž nevnímala, ale můj to vždycky ocení a mně dělá dobře, že mu je dobře.

    superkarma: 0 04.05.2006, 12:33:08

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme