Vaření

Pusinky a dukátky

Váhala jsem, jestli vůbec posílat recept na takto notoricky známé cukroví. Každým rokem se setkávám s tím, že všichni toto cukroví znají a zároveň je u většiny lidí  i značně oblíbené, ale přesto jsem ho snad ještě u nikoho jiného kromě své maminky a babičky neměla možnost vidět mezi doma vyrobeným cukrovím.
Já ho peču nejen před Vánocemi, ale i v průběhu roku. Je to ideální pozornost, když jdete k někomu na návštěvu, lepší než chipsy nebo sušenky. :-)

Při pročítání nejrůznějších receptů na internetu jsem si uvědomila, že je tato receptura použitelná i v rodinách, kde se musí dbát na obsah lepku v potravinách, což je samozřejmě značná komplikace nejen při přípravě cukroví.

Nebojte se do toho pustit, není to nic extra složitého.

Začnu s tím lehčím...


Žloutkové dukátky
„Budou chutnat všem, kteří milují rakvičky"
Suroviny: 1 žloutek, 5 dkg moučkového cukru (při větším množství násobíme).
Postup: Žloutky s cukrem asi 5 minut šleháme ručním šlehačem. Po vyšlehání děláme na plech vyložený pečicím papírem malé hromádky, nejlépe pomocí dvou kávových lžiček. Hmota se nám trošku rozleje a vzniknou malé dukátky. Pečeme v troubě při teplotě cca 150-160 °C asi 9-10 minut.
Nelekejte se, že vám dukátky zhruba po 2-3 minutách v troubě začnou uprostřed praskat, to je naprosto v pořádku. :-)
Hotové jsou ve chvíli, když začnou mírně růžovět.
Ideální dávka pro běžnou rodinu je z 6-7 žloutků. Zpracování takového množství vám zabere asi hodinu času, a po té budete mít asi 5 plechů cukroví.

Druhý recept vyžaduje již o trošku víc umu, ale myslím, že i ten je v silách středně zručné hospodyně.

Sněhové pusinky
„Na dukátky žloutky, na pusinky bílky. :-)"
Suroviny: 1 bílek, 7 dkg cukru krupice.
Postup: Bílek s cukrem šleháme ve vodní lázni asi 15 minut. Začneme ve studené vodě a postupně by se nám měla hmota dostatečně prohřát a zhoustnout. Když je sníh našlehaný, odstavíme ho z plotny a vyjmeme z vodní lázně a ještě chvíli šleháme, abychom ho trochu vychladili (kondenzující pára uvnitř sněhu by mohla způsobit jeho řídnutí). Po vychladnutí se můžeme pustit do pusinek.
Pomocí cukrářského sáčku (nejlépe látkového - asi 100 Kč) tvoříme pusinky na pečicím papírem vyložený plech, sušíme v troubě při asi 100 °C, zhruba 1-2 hodiny.
Moc záleží na vyšlehání, ale nevěšte hlavu, když Vám pusinky zůstanou gumové. Jak říkala už moje babička, záleží to na cukru a bílcích, nikdy nevíte, jak to dopadne. :-)
Pusinky jsou hotové, když mají tvrdý suchý povrch.
Skladovat se musí pochopitelně v suchu.
Dávka 6-7 bílků stačí na tři plechy, v tomto případě se hodí horkovzdušná nebo teplovzdušná trouba, kdy můžete péct všechny tři plechy najednou.

...a ještě jeden tip... na sbírání hotového cukroví z plechu je nejlepší, alespoň podle mé zkušenosti, obyčejná zednická špachtle. :-)
nic jiného už pro tuto práci nepoužívám.

Věřím, že se vám dílo podaří.

Přeji všem spoustu předvánoční pohody.

augustyna

Za jednoduché cukroví a fotky posíláme augustyně 1500 bodů do VVS.

   
14.12.2007 - Sezona - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [60] jithule [*]

    edělám

    superkarma: 0 25.12.2012, 19:25:01
  2. avatar
    [59] ivory [*]

    pusinky jsem ještě nezkoušela...dobrý nápad s tou špachtlí Sml59

    superkarma: 0 14.11.2012, 18:32:30
  3. avatar
    [58] hubajda [*]

    sněhové pusinky nam nechutnaj Sml23Sml23Sml23Sml23Sml23Sml23Sml23Sml23Sml23Sml23Sml23

    superkarma: 0 12.11.2012, 23:30:12
  4. [57] MMartinaM [*]

    sněhové pusinky mám ráda, ale nikdy se mi moc nepovedly, určitě letos tento recept zkusím, snad se povede

    superkarma: 0 17.12.2007, 20:48:36
  5. [55] Bohušb [*]

    Ještě jsem nezačala. Bílky vždy zbývají, zkusím sněhové pusinky a nic nezbyde.

    superkarma: 0 16.12.2007, 22:59:29
  6. avatar
    [54] MEK [*]

    už mám napečené,vyzkouším příště

    superkarma: 0 16.12.2007, 22:09:56
  7. avatar
    [53] augustyna [*]

    edith1975: šlehá se poměrně dlouho, asi 15 minut,někdy i déle, tak je dobré prostřídat ten nejvyšší stupeň i s nižšími, pří nejvšším stupni šlehání by se nám mohlo podařit zavařit ruční šlehač, on jak je nad tím teplým hrncem a ještě se zahřívá tím šleháním,tak by to nemusel ve zdraví přežít, zatím se mi ale nic podobného nikdy nestalo

    superkarma: 0 16.12.2007, 22:08:47
  8. [52] Jenka2 [*]

    Jenom k té špatchli - všechno (kromě formiček) peču na pečícím papíře a na přesun používám prastarou kovovou lopatičku s dřevěnou rukojetí.

    superkarma: 0 16.12.2007, 21:25:30
  9. avatar
    [51] edith1975 [*]

    pusinky dělala moje babička a byly úžasné. Zkouším je, ale moc se mi zatím nevedly. Šlehá se asi na nějvyšší stupeň, že?

    superkarma: 0 16.12.2007, 18:39:02
  10. [50] veerac [*]

    Dukátky jsem jěště nikdy nedělala, snad je stihnu ještě letos udělat. Mám už upečeno.

    superkarma: 0 16.12.2007, 18:03:16
  11. avatar
    [49] bagheta [*]

    tak se mi už pečou dukátky,tak jsem zvědavá

    superkarma: 0 16.12.2007, 14:02:49
  12. [48] jackie83 [*]

    Zkoušela jsem vyrobit a vřele doporučuji!

    superkarma: 0 16.12.2007, 13:14:27
  13. avatar
    [47] Leona [*]

    pusinky sice nepeču, ale miluje je můj manžel... když je někdo před něj postaví... tak je všechny sní...

    superkarma: 0 16.12.2007, 00:29:30
  14. [46] pralinka07 [*]

    pusinky z bílků dělám,ale zkusím i ty dukátky ze žloutků

    superkarma: 0 15.12.2007, 23:27:21
  15. [44] marikapachlova [*]

    už ani kousek nebo budu mít po vánocích metrák

    superkarma: 0 15.12.2007, 21:31:38
  16. avatar
    [43] Duppinka [*]

    asi jediné cukroví, co tak ještě můžu

    superkarma: 0 15.12.2007, 20:27:04
  17. [41] VendaZ [*]

    zdá se to jednoduché, vyzkouším

    superkarma: 0 15.12.2007, 14:54:29
  18. [40] Therese [*]

    vyzkoušíme, uvidíme..

    superkarma: 0 15.12.2007, 12:35:19
  19. avatar
    [39] edith1975 [*]

    miluju sněhové pečivo

    superkarma: 0 15.12.2007, 08:41:32
  20. avatar
    [38] blahova.m [*]

    Mnááááámky

    superkarma: 0 15.12.2007, 08:31:09
  21. avatar
    [37] Beatrice [*]

    mně vždycky zbydou žloutky, tak snad je uplatním tady

    superkarma: 0 15.12.2007, 07:54:58
  22. [36] terenniberuska [*]

    že by ještě zkusit není to špatné ok

    superkarma: 0 14.12.2007, 22:38:23
  23. [35] ova9 [*]

    pridavam jiny recept: na Rafaelo kulicky ....1 kondenzovane mleko SALKO smichame s balickem strouhaneho/kupovaneho/kokosu pridame asi 4PL rumu vse promichame ,nechame den odlezet.Pote tvorimez teto smesi kulicky do kterych vlozime mandli/zbavenou hnede slupky/ a kulicku obalime v kokosu

    superkarma: 0 14.12.2007, 22:00:45
  24. avatar
    [34] Ťapina [*]

    Jo, jednoduchý. Ty moje loni skončily v koši

    superkarma: 0 14.12.2007, 21:53:55
  25. [33] bedanek [*]

    Vypadá to výborně.

    superkarma: 0 14.12.2007, 21:33:02

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [32] benji [*]

    Miluji pusinky, děláme je každý rok.

    superkarma: 0 14.12.2007, 20:39:06
  2. [31] elis-67 [*]

    už se mě zbíhaj sliny

    superkarma: 0 14.12.2007, 20:09:37
  3. avatar
    [30] evča2 [*]

    Vyzkouším

    superkarma: 0 14.12.2007, 19:48:13
  4. [29] Esko [*]

    superkarma: 0 14.12.2007, 19:19:43
  5. avatar
    [28] LudPa [*]

    Jednoduchá dobrůtka.

    superkarma: 0 14.12.2007, 19:11:00
  6. avatar
    [27] Norečka [*]

    jak jednoduché

    superkarma: 0 14.12.2007, 18:48:00
  7. [26] Reni [*]

    Je to dobrotka a dost jednoduché.
    Na pohled je to nádherní.

    superkarma: 0 14.12.2007, 18:13:08
  8. avatar
    [25] Věrulinka [*]

    Přesně tak jsem vloni dělala pusinky a nepovedly se mi,proč,nevím.letos ani nezkouším raději.

    superkarma: 0 14.12.2007, 17:47:03
  9. avatar
    [24] paji [*]

    Vypadá to nádherně

    superkarma: 0 14.12.2007, 17:34:49
  10. [23] bejby [*]

    Já těch bilku mám asi 28 tak to mám do rana co dělat

    superkarma: 0 14.12.2007, 16:59:39
  11. avatar
    [22] reditelka [*]

    nabídla bych si.

    superkarma: 0 14.12.2007, 16:46:45
  12. avatar
    [21] augustyna [*]

    majka59: ja pouzivam papir i spachtli dohromady

    superkarma: 0 14.12.2007, 15:55:06
  13. [20] Vyprask [*]

    Mňam

    superkarma: 0 14.12.2007, 15:14:56
  14. [19] Andul [*]

    Díky za nápad.zbylo mi hodně bílků od pečení.hned toho využiju.

    superkarma: 0 14.12.2007, 14:40:41
  15. avatar
    [18] ŽELVA007 [*]

    Určitě vyzkouším,dík za tip.

    superkarma: 0 14.12.2007, 14:06:38
  16. [17] majka59 [*]

    Sněhové pusinky dělám , ale místo špachtle používám papír na pečení. Je to výborná věc proti přilepení na plech.

    superkarma: 0 14.12.2007, 13:50:24
  17. avatar
    [16] H.Eva [*]

    superkarma: 0 14.12.2007, 13:09:23
  18. [15] Jasminek [*]

    jednoduché, a beze zbytku bílků nebo žloutků ...

    superkarma: 0 14.12.2007, 12:57:41
  19. avatar
    [14] tomdajsová [*]

    dobrý

    superkarma: 0 14.12.2007, 12:30:29
  20. [13] Pavla_b [*]

    taky používám špachtli

    superkarma: 0 14.12.2007, 10:37:01
  21. [12] FAXÍK [*]

    moc pěkné a jednoduché

    superkarma: 0 14.12.2007, 10:36:40
  22. avatar
    [11] vlcice [*]

    Kokosové pusinky bude péct moje máma. Já sama bych si do toho netroufla.

    superkarma: 0 14.12.2007, 10:21:22
  23. avatar
    [10] augustyna [*]

    ..a kdyz se Vam nenasleha snih, tak do toho vrazte kokos a trochu strouhanky,lzickou udelejte kopecky na plech, upecte pri 150 stupnich a vyjdou super kokosky

    superkarma: 0 14.12.2007, 09:59:18
  24. avatar
    [9] jochova [*]

    k nakousnutí

    superkarma: 0 14.12.2007, 09:46:53
  25. avatar
    [8] Ajaks [*]

    Určitě udělám dukátky, minulý týden jsem v nějakém časopise našla podobný recept, jenže jsem si přesně nepamatovala poměr žloutků a cukru. A když jsem chtěla péct, tak ho ne a ne najít, prolistovala jsem úplně všechno co mám doma a nic. Takže moc díky

    superkarma: 0 14.12.2007, 09:25:30
  26. avatar
    [7] vagnerova [*]

    úžasné a velmi dobré

    superkarma: 0 14.12.2007, 09:22:24
  27. [6] wendy18 [*]

    Moc dobré věcičky.

    superkarma: 0 14.12.2007, 09:22:17
  28. avatar
    [5] Piskotek007 [*]

    Pusinky jsou nejlepší cukroví,mňam

    superkarma: 0 14.12.2007, 08:55:35
  29. avatar
    [4] tlustoprdka [*]

    Mám ráda ty žloutkový, báječná chuť a když se tak rozpouští v ústech.

    superkarma: 0 14.12.2007, 08:04:47
  30. [3] meme [*]

    takovéto cukroví miluju,ale autorka má pravdu,zatím jsem nenašla odvahu je sama upéct.

    superkarma: 0 14.12.2007, 07:50:34

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme