Cestování

Pupík napnutý k prasknutí!

Madeira je krásný subtropický ostrov kousek na západ od Portugalska. Věrná čtenářka Ženy-in to ví, stejně tak to, že jsem tam s Klárou strávil neuvěřitelně nádherný týden.  V posledním článku jsem slíbil, že napíšu něco o tom, jak si na ostrově orchidejí užít jídlo a pití.

 

Tak tedy, zkuste se vcítit do nálady. Celý den chodíte subtropickým pralesem, tu kousnete do čokoládičky, tam vodopád, napijete se vody, tu tunýlek, kous do tatranky, hned vedle nohy hezká zelená ještěrka, další doušek minerálky, tudle krásný motýlek, řízek od maminky,  tam se pod vámi zjeví mnohasetmetrová propast - dojídáte nakousanou tatranku. Není divu, že po takovém výletě vaše vyhládlé bříško přímo touží po nějaké mňamce. Vrátíte se do hotýlku, omyjete tělesnou schránku, uvedete vzhled svého organismu do koukatelné podoby a vyrazíte za dobrotami.

 

Jste na Madeiře, a to znamená, že jdete na rybu nebo na hovězí. Jako vnitrozemcům bych vám však doporučoval to první a vegetariánům bych tam popřál jen upřímnou soustrast. I když ostrov plný ovoce a zeleniny  a vlastně všeho, co si dokážete představit, že roste, i jim nabízí hody.

 

Národním pokrmem je na první pohled neuvěřitelně odporná ryba. Tak metr dlouhá, hubená, slizce černá,  s obrovským okem nad dlouhou  hubou s tisícem ostrých zubů. Klára ji pro její vzhled šest dnů ze sedmi odmítala konzumovat a nakonec litovala. Podávají ji v každé restauraci a nejčastěji s pečeným banánem v pálivém koření s bramborem a rýží více druhů. Samozřejmě s teplou zeleninovou oblohou. Anglicky se jmenuje Espada. Vedle toho je na místním jídelním lístku velký výběr mořských ryb a potvor.

 

Ve starém centru hlavního města Madeiry Funchalu to hlavně večer prostě krásně voní. Chodíte úzkými koloniálními uličkami, okny nahlížíte tu do kuchyně, tu do malé místnosti se čtyřmi stolky s vázami plnými orchidejí. Mísí se vůně pečených ryb, rýže, moře a pečeného hovězího.

 

K tomu se váže můj největší chuťový zážitek. Celých pět dní jsme s Klárkou chodili okolo útulné malé restaurace. A pokaždé, když jsme do ní chtěli jít, byla úplně obsazená. A co bylo zajímavé, ne kvůli cenám. Ty sice nebyly vysoké, ale ve stejné cenové hladině jich bylo v okolí povícero, a ty rozhodně plno neměly. Až se nám poštěstilo. Stolek pro dva, hned u lítaček do kuchyně byl volný. Milý Portugalec ve starých, mile ošuntělých kalhotách s čistou  zástěrou a kostkovanou košilí nám zapálil svíčku.

 

Objednal jsem "Home wine" domácí ne ve smyslu domácí = levné, ale domácí = kvalitní. A víno bylo skutečně skvělé. Nejsem ochutnávač, ale z viněty jsem poznal, jen že je portugalské a ne Madeirské. Dál jsem si  objednal "Espetada de vaca com milho frito" aneb špíz pouze z hovězího masa na vavřínovém klacku. A nelitoval jsem. Viděl jsme lítačkami do kuchyně na to, jak mi bylo jídlo připravováno.

 

Z kusu hovězího kuchař uřízl tři velké a tlusté kusy hovězího. Napíchl je na klacek (opravdu obyčejný klacek) z Vavřínu, potřel nějakým máslem, položil na rozpálený plech a přikryl pokličkou. Dobrých deset minut z jedné strany, a stejně tak i z druhé. Servírovali mi to s rýží třech druhů, s bramborem, s místní jogurtovou omáčkou připomínající vzdáleně tatarku. Ta chuť se nedá popsat. Bál jsem se, že to bude příliš smrdět po bobkovém listu, ale bylo to tak akorát. Maso bylo neuvěřitelně křehké a jemné a já zažil jednu z největších extází na ostrově. Jak se říká, někdy  méně je více a tady ta jednoduchá chuť udělala své.

 

A ten večer ještě neskončil. Funchal si zachovává mimo centrum ráz normálního západoevropského města s dlouhou historií. Jen v místech většího turistického ruchu je již etablován duch uniformního turismu. Na rozdíl od Kanárských ostrovů se zde na vás na každém kroku nevěší osoby nahánějící vás tu do Pizzerie, tu do salátového baru. Přesto tam jsou.

 

Většina z nich zavírá před půlnocí. Vaří se tak do deseti výjimečně do jedenácti. Ve městě však stejně jako u nás narazíte na hudební kluby a noční podniky.  My jsme si oblíbili jeden hned u autobusového nádraží přes den obyčejná kavárna, večer hudební klub, nad ránem milá hospůdka. Otevřeno do tří, respektive dokud jsme neodešly. Možná i déle, nebyli jsme poslední. 

 

Parta skvělých muzikantů tu dvakrát týdně od deseti večer do tří do rána hrála největší rockové pecky, jaké si dokážete představit. Od starých Nazareth po nové Aerosmith, od Deep Purple po Red Hot Chilly Peppers. Mnou oblíbený fernýtek tam sice ještě nedorazil, ale evropská piva v lahvích byla dobrá. I ostatních nápojů bezpočet. Třeba taková Tullamorka je tam také vynikající a číšníci, když pochopí, že jste přišly na déle než jen na chvilku na vás rozhodně nešetří. 

 

Veselé historky vyprávět nemohu, většina se týká Klárky. Snad jen až budete někdy na letišti burcovat personál, že vám byly zcizeny pasy, opravdu se pořádně prohlédněte, zda je u sebe nemáte - to jsem provedl já :-). Tímto se naší dobré, mnou vystresované delegátce Hance Budilové omlouvám ještě jednou. Stejně tak i letištnímu personálu, místní policii, Klárce na omdlení, jakož i prodavačce v trafice a pasové kontrolorce a dalším.

 

Na cestu do tohoto ráje nás pozvala cestovní kancelář Snail Travel provozující hezky a přehledně udělaný web www.ostrovmadeira.cz. Pokud tam chcete jet, opravdu  mohu tuto cestovní kancelář osobně doporučit.
   
11.06.2004 - Zahraničí - autor: Radek Kříž

Komentáře:

  1. avatar
    [31] elfos [*]

    :-))

    superkarma: 0 09.08.2004, 09:31:10
  2. avatar
    [30] Žížala [*]

    xenie: recept, né porci jídla

    superkarma: 0 14.06.2004, 05:57:40
  3. avatar
    [29] Vivian [*]

    *Kotě*: myslím, že zrovna nápaditost tu nebyla záměrem...

    superkarma: 0 11.06.2004, 22:41:53
  4. [28] xenie [*]

    umsoumia: a jak si budete ten dlabanec s Katchabinkou po netu předávat ?

    superkarma: 0 11.06.2004, 16:03:26
  5. avatar
    [27] Petique [*]

    Katchabinka: nebudete přibírat redaktory

    superkarma: 0 11.06.2004, 15:34:48
  6. avatar
    [25] medved [*]

    ja myslim, ze je super, kdyz si nekdo uzije dovolenou tak, jak je jeho srdci nejblizsi

    superkarma: 0 11.06.2004, 14:25:11
  7. avatar
    [24] Žížala [*]

    Katchabinka: neni v redakci volnej flek ?

    superkarma: 0 11.06.2004, 13:46:46
  8. [23] xenie [*]

    daisy: no já pochopila visení na stromě jako oběšení, takže bych Ti to doma nedoporučovala zkoušet

    superkarma: 0 11.06.2004, 13:46:30
  9. avatar
    [22] *daisy* [*]

    Žížala: viset na strome..ja si to doma zkusim a pak ti povim, jestli je lepsi viset na netu nebo na strome, juu?

    superkarma: 0 11.06.2004, 13:44:55
  10. avatar
    [21] k@tchabinka [*]

    Aja.. redakce zmenila pristup a ted bude vyjizdet jedine za zradlem :)))

    superkarma: 0 11.06.2004, 13:31:32
  11. avatar
    [20] Žížala [*]

    daisy: když dneska je takovej utahanej skoro až depresivní den, že se mi nechce nic dělat, tak se aspoň na netu přetahuju o blbosti. Ostatně lepší viset na internetu nežli na stromě, ne ?

    superkarma: 0 11.06.2004, 11:44:30
  12. avatar
    [19] *daisy* [*]

    Žížala: ja vim Ale ta moje reakce na spatny cteni..to bylo na to, ze je to serial, takze holky asi necetly prvni dil Coz nesouvisiiii
    Jejda, to je krasnyyy, jak se da pretahovat o takovy blbosti

    superkarma: 0 11.06.2004, 11:28:43
  13. avatar
    [18] Žížala [*]

    daisy: mas recht s tou aktualizaci, ale dneska ti to neprojde, moje reakce tam visela uz dobry tri hodiny pred tebou...

    superkarma: 0 11.06.2004, 11:23:01
  14. avatar
    [17] *daisy* [*]

    Žížala: a jen technicka...klidne tam ta tvoje reakce jeste nemusela byt, pokud jsem "nemeziaktualizovala"

    superkarma: 0 11.06.2004, 11:13:39
  15. avatar
    [16] *daisy* [*]

    Žížala: nojo, ja nakonec kus te reakce (kterou tys tam nemela ) umazla, resp. to byla reakce na gramatiku, ale to mastim Treba Krizak zna pravidla lip (nejak se mi nepozdava kombinace "Otevřeno do tří, respektive dokud jsme neodešly. Možná i déle, nebyli jsme poslední." to ly/li Ale nechala jsem to byt

    superkarma: 0 11.06.2004, 11:09:52
  16. avatar
    [15] šája [*]

    houserop: Motáš to xenii:
    tobě - mně
    tebe - mne
    tě - mě

    superkarma: 0 11.06.2004, 10:45:34
  17. avatar
    [14] Žížala [*]

    daisy: presne tohle jsem tady napsala o par radku niz, asi ani ty nectes pozorne

    superkarma: 0 11.06.2004, 10:38:54
  18. avatar
    [13] *daisy* [*]

    Vivian: Gianna: holky, ale vzdyt Krizak psal v dalsim clanku o tech krasach a sliboval tam, ze v dalsim clanecku nam povi taky o lakadlem Madeiry prave pro briska Takze asi nectete pozorne

    superkarma: 0 11.06.2004, 10:25:30
  19. avatar
    [12] houserop [*]

    xenie: Hlavne nad tim pravidlem moc nepremyslej, rekni si Tobe, nebo Tebe a pis to. Ja uz to mam tak zautomatizovane, ze si rikam Tobe, Tebe i kdyz ctu knizku

    superkarma: 0 11.06.2004, 10:11:36
  20. [11] xenie [*]

    houserop: díky, to si někam zapíšu, než to ztratím a souhlas, jen víc takových článků...

    superkarma: 0 11.06.2004, 09:59:58
  21. avatar
    [10] houserop [*]

    xenie: Mně a mě je jednoduche - rekni si, hodi se tam Tobě (mně) nebo Tebe (mě)? A mas jasno, napr.
    mně (tobě) se text libil, ale Tebe (mě) pobavil
    A ja mam rada clanky o jidlech a tim vic narodnich z takove dalky. Takze "jen houst a vetsi kapky" a vice vtipnych clanku o rybickach

    superkarma: 0 11.06.2004, 09:54:27
  22. [8] xenie [*]

    mně se článek líbil, jakožto zatím všechny články Radka Kříže mně pobavily, hl.popis národního pokrmu - (P.S. prosím nekomentovat můj pravopis, v životě nepochopím kdy se píše mně a kdy mě )

    superkarma: 0 11.06.2004, 09:05:58
  23. avatar
    [7] Aja [*]

    A Meryl tam jela taky kvůlivá jídlu...?

    superkarma: 0 11.06.2004, 08:50:28
  24. avatar
    [6] Žížala [*]

    Vivian: podle věty "V posledním článku jsem slíbil, že napíšu něco o tom, jak si na ostrově orchidejí užít jídlo a pití." usuzuju, že Madeira je i o něčem jiným, ale dneska je to prostě opravdu o jídle

    superkarma: 0 11.06.2004, 07:04:18
  25. avatar
    [5] muflonka [*]

    Na Madeiru bych se moc ráda podívala, ale ne kvůli jídla .
    A když už se tady opravuje slohovka tak Radku, ty jsi ženská (...respektive dokud jsme neodešly.... když pochopí, že jste přišly na déle...)

    superkarma: 0 11.06.2004, 06:35:08
  26. avatar
    [4] *Kotě* [*]

    Vivian: Proč by to nemohly bejt Ostrý červený STUDENÝ papričky? Musíš uznat, že ve spojení "hot chilly" je to velmi nápadité

    superkarma: 0 11.06.2004, 02:30:44
  27. avatar
    [3] Gianna [*]

    Dobře najíst se můžu i v leckteré dobré pražské restauraci. Pokud to měl být reklamní textík, tak by mi snad měl vysvětlit, proč jezdit za drahý prachy na Madeiru... kvůli flákotě?
    Tak to se nepovedlo...

    superkarma: 0 11.06.2004, 01:01:27
  28. avatar
    [2] Lucylle [*]

    Hmmm,Madeira.....zni to lakave.....hlavne to hovezi na klacku

    superkarma: 0 11.06.2004, 00:51:19
  29. avatar
    [1] Vivian [*]

    To je celá Madeira jen o žrádle? Nebo Krize nemá na tom světě už jiných světských radostí?

    Jinak slohovka ucházející (možná až na Red Hot ChillY...)

    superkarma: 0 11.06.2004, 00:25:34

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme