pučálka

Pučálka patří mezi postní pokrmy, které můžete vylepšit anglickou slaninou a udělat z něj výbornou večeři nebo oběd. Takto připravená se může podávat po celý rok. Stačí, když seženete suchý zelený nepůlený hrách. Co je na pučálce zdravého?

Základ půčalky jsou naklíčené kuličky hrachu. Pro jejich „výrobu“ potřebujete hezký zelený a celý hrách. Ne půlený, ne žlutý. Tradičně toto jídlo patří mezi postní pokrmy, které se připravují v období předjarním. Díky velkému obsahu cenných látek ji však můžete konzumovat celý rok. Především teď, když je počasí velice nestálé a řádí různé nemoci, oceníte vitamíny nabité klíčky.

Jak naklíčit hrách?

Existuje několik způsobů. Můžete si koupit speciální naklíčovací misky. Ale většinou si pomůžete i tím, co máte doma, není nutné zbytečně utrácet peníze.

Ze všeho nejdříve hrách důkladně propláchněte a vyberte jakékoliv vadné kousky a nečistoty. Čistý hrách vsypejte do hrnce a zalijte studenou vodu. Nechejte 24 hodin stát na lince, přikrytý poklicí tak, aby do hrnce šla trocha vzduchu.

Druhý den hrách vsypejte do cedníku a důkladně propláchněte. Vraťte do hrnce, ale už nezalévejte vodou. Opět přikryjte poklicí, trochu „nakřivo“.

Třetí den už uvidíte z hrášku vykukovat malé klíčky. Znovu jej vysypejte do cedníku, propláchněte. V této fázi dělám to, že hrách opět zaliji vodou a nechám dvě hodiny. Scedím a vrátím do hrnce, už bez vody.

Čtvrtý den už mám většinou krásný naklíčený hrách, vhodný na pučálku. Nebo klidně jinou úpravu. Výborně se hodí třeba do různých salátů.

Podobným způsobem doma klíčíme i jiná „zrna“. Zkuste třeba mungo fazolky. Ty jsou naklíčené do dvou dnů a chutnají výborně. Oblíbili jsme si taky naklíčenou čočku, řeřichu a cizrnu. Vyzkoušejte :-)

pučálka

Co s naklíčeným hrachem?

Já jsem se rozhodla experimentovat a k naklíčenému hrachu přidat i mungo fazolky, taktéž s klíčky. Navíc jsem si pohrála s dochucením a pučálku v zapékacích miskách jsem i různě dochutila.

  • sladká paprika
  • česnek
  • chilli
  • zelená petrželka (doporučuji přidat až po upečení a promíchat)
  • tymián
  • hořčice
  • perníkové koření
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • sádlo nebo máslo

Jak na pučálku?

Máte naklíčený hrách? Většina složité a dlouhé práce je za vámi.

Teď můžete hrách opéct dvěma způsoby. Na pánvi na plotně nebo v misce či na plechu v troubě. Vyberte si způsob, který vám bude více vyhovovat. Já preferuji troubu.

Při přípravě na pánvi si rozehřejte tuk. Máslo nebo sádlo. Ty se k pučálce hodí nejlépe. Používám máslo, když dělám pučálku nasladko (cukr, skořice, perníkové koření, karamel) a sádlo, když máme slanou verzi. Ta bývá častěji. K tuku přidejte naklíčený hrách a opékejte asi pět minut. Dochuťte podle toho, co máte rádi.

Když děláte pučálku s anglickou, tak tu si předem dokřupava osmahněte na pánvi a až potom přidejte naklíčený hrách a zpracovávejte spolu.

V troubě opékám pučálku na 230 °C, také asi pět minut.

Na jakou variantu máte chuť vy? Zkusíte si podle nás naklíčit luštěniny?

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

Reklama