Vaření

Pučálka s anglickou slaninou

pučálka

Pučálka patří mezi postní pokrmy, které můžete vylepšit anglickou slaninou a udělat z něj výbornou večeři nebo oběd. Takto připravená se může podávat po celý rok. Stačí, když seženete suchý zelený nepůlený hrách. Co je na pučálce zdravého?

Základ půčalky jsou naklíčené kuličky hrachu. Pro jejich „výrobu“ potřebujete hezký zelený a celý hrách. Ne půlený, ne žlutý. Tradičně toto jídlo patří mezi postní pokrmy, které se připravují v období předjarním. Díky velkému obsahu cenných látek ji však můžete konzumovat celý rok. Především teď, když je počasí velice nestálé a řádí různé nemoci, oceníte vitamíny nabité klíčky.

Jak naklíčit hrách?

Existuje několik způsobů. Můžete si koupit speciální naklíčovací misky. Ale většinou si pomůžete i tím, co máte doma, není nutné zbytečně utrácet peníze.

Ze všeho nejdříve hrách důkladně propláchněte a vyberte jakékoliv vadné kousky a nečistoty. Čistý hrách vsypejte do hrnce a zalijte studenou vodu. Nechejte 24 hodin stát na lince, přikrytý poklicí tak, aby do hrnce šla trocha vzduchu.

Druhý den hrách vsypejte do cedníku a důkladně propláchněte. Vraťte do hrnce, ale už nezalévejte vodou. Opět přikryjte poklicí, trochu „nakřivo“.

Třetí den už uvidíte z hrášku vykukovat malé klíčky. Znovu jej vysypejte do cedníku, propláchněte. V této fázi dělám to, že hrách opět zaliji vodou a nechám dvě hodiny. Scedím a vrátím do hrnce, už bez vody.

Čtvrtý den už mám většinou krásný naklíčený hrách, vhodný na pučálku. Nebo klidně jinou úpravu. Výborně se hodí třeba do různých salátů.

Podobným způsobem doma klíčíme i jiná „zrna“. Zkuste třeba mungo fazolky. Ty jsou naklíčené do dvou dnů a chutnají výborně. Oblíbili jsme si taky naklíčenou čočku, řeřichu a cizrnu. Vyzkoušejte :-)

pučálka

Co s naklíčeným hrachem?

Já jsem se rozhodla experimentovat a k naklíčenému hrachu přidat i mungo fazolky, taktéž s klíčky. Navíc jsem si pohrála s dochucením a pučálku v zapékacích miskách jsem i různě dochutila.

  • sladká paprika
  • česnek
  • chilli
  • zelená petrželka (doporučuji přidat až po upečení a promíchat)
  • tymián
  • hořčice
  • perníkové koření
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • sádlo nebo máslo

Jak na pučálku?

Máte naklíčený hrách? Většina složité a dlouhé práce je za vámi.

Teď můžete hrách opéct dvěma způsoby. Na pánvi na plotně nebo v misce či na plechu v troubě. Vyberte si způsob, který vám bude více vyhovovat. Já preferuji troubu.

Při přípravě na pánvi si rozehřejte tuk. Máslo nebo sádlo. Ty se k pučálce hodí nejlépe. Používám máslo, když dělám pučálku nasladko (cukr, skořice, perníkové koření, karamel) a sádlo, když máme slanou verzi. Ta bývá častěji. K tuku přidejte naklíčený hrách a opékejte asi pět minut. Dochuťte podle toho, co máte rádi.

Když děláte pučálku s anglickou, tak tu si předem dokřupava osmahněte na pánvi a až potom přidejte naklíčený hrách a zpracovávejte spolu.

V troubě opékám pučálku na 230 °C, také asi pět minut.

Na jakou variantu máte chuť vy? Zkusíte si podle nás naklíčit luštěniny?

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

   
10.11.2015 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. [10] Rikina [*]

    elly — #8 Sml2 tady je vaření? Co já tady dělám? Sml30 To bude tím, že do článků chodím z pravého sloupce označeného "dnešní vydání", nikoli podle tématických rubrik. Sml80 Si budu muset dávat lepší pozor, kam to lezu. Sml57

    superkarma: 2 10.11.2015, 16:58:06
  2. avatar
    [9] RenataMor [*]

    to mě neláká

    superkarma: 0 10.11.2015, 10:58:06
  3. avatar
    [8] elly [*]

    Rikina — #6Pochybuji, že články o psích granulích byly ve Vaření Sml79

    1. na komentář reaguje Rikina — #10
    superkarma: 0 10.11.2015, 10:54:28
  4. avatar
    [7] paníliška [*]

    Pučálka je výborné jídlo. Sml67 Ale po konzumaci je nejlepší vzít si dovolenou a nevycházet z domu. Sml30

    superkarma: 0 10.11.2015, 10:50:02
  5. [6] Rikina [*]

    ... a já myslela, že je to zas reklama na tu firmu Pučálka, co tady propagovala svoje psí granule, asi ve třech článcích... není to tak dávno. Sml80 Tak tohle je lepší varianta.

    1. na komentář reaguje elly — #8
    superkarma: 0 10.11.2015, 10:33:31
  6. [5] violinist [*]

    No vida, s tou slaninou by to doma mohlo uspět, díky za tip! Sml67

    superkarma: 0 10.11.2015, 10:11:20
  7. [4] bobani [*]

    i já si vzpomněla na žirafu , ale vyzkouším nějakou luštěninu naklíčit

    superkarma: 0 10.11.2015, 09:22:45
  8. [3] kantor10 [*]

    margot — #2taky mě hned napadla žirafa

    superkarma: 0 10.11.2015, 08:29:29
  9. avatar
    [2] margot [*]

    gerda — #1 nj, a já se tu byla kouknout, jestli Pučálka nevyměnil Aminu za slaninuSml52

    1. na komentář reaguje kantor10 — #3
    superkarma: 0 10.11.2015, 08:08:19
  10. avatar
    [1] gerda [*]

    Příjemné překvapení, staročeskou kuchyni bych tady věru nečekalaSml67 Pučálka patřívala na stůl stejně jako dneska třeba chipsy, musím uznat, že naši předkové byli - ač nevzdělaní - určitě chytřejšíSml30

    1. na komentář reaguje margot — #2
    superkarma: 0 10.11.2015, 06:00:00

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme