Reklama

Pstruh v parmezánové krustě

Ryby jsou ideální letní jídlo. Ať už je připravíte na grilu, zamotáte do sushi nebo upečete, podobně jako my. Dnenší recept patří mezi ty rychlé, které vám ušetří čas strávený v kuchyni. A to se v létě vždycky hodí.

Pstruha můžete koupit již vyfiletovaného. Levnější jsou však celé ryby. Není těžké je zbavit kostí, chce to jen trochu cviku. Po několika rybách už budete mistři a rybu vyfiletujete raz dva.

pstruh v krustě

Potřebujeme

  • 4 ks filet z pstruha lososovitého (1/2 ryby = 1 porce)
  • 1 hrnek jemné strouhanky
  • 1 hrnek na jemno nastrouhaného parmezánu
  • 1/2 hrnku zelené petrželové nati, nasekané najemno
  • 6 stroužků česneku
  • necelá lžička soli
  • podle chuti pepř
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla

Postup

Filety ze pstruha zbavte případných menších kostí, omyjte od tekoucí vodou a osušte papírovou utěrkou.

Připravte si větší pekáč nebo zapékací nádobu, do které se vejdou všechny filety vedle sebe. Lehce ji vymažte olejem nebo máslem. Poskládejte vedle sebe filety, kůží dolů.

pstruh lososovitý

V míse smíchejte strouhanku s nastrouhaným parmezánem a nasekanou petrželkou. Přidejte sůl a pepř. Česnek prolisujte a vsypejte do mísy. Nakonec zalijte rozpuštěným máslem. Promíchejte, až se všechny suroviny spojí. Nechejte minutu odstát, ať máslo pěkně vsaje.

krusta

Směs navrstvěte na filety, až je celý povrch zakrytý.

filety ze pstruha

Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, 15 minut.

pstruh v krustě

Nechejte pár minut odstát a podávejte. Ideálně se zeleninovým salátem.

Náš tip: Úplně stejně můžete zpracovat filety z lososa.

pstruh v bylinkové krustě

Dobrou chuť přeje Elly.

Nacvičte si filetování pstruha a pusťte se do vaření...

Úžasné předkrmy z marinovaného pstruha

marinovaný pstruh

Filet ze pstruha s bramborovým salátem

pstruh s podzimní bramborovým salátem

Pstruh s brambory pečenými v alobalu

pstruh s pečenými brambory

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková