DSC_0016.jpg (87 KB)

Červená čočka je výborná surovina nejen jako příloha, ale také jako hlavní jídlo.  Díky tomu, že jde o bílkovinu, může se hlavní jídlo v klidu obejít bez masa. Když však k čočce přidáte kousek ryby, vůbec nic tím nepokazíte. 

Proč červenou čočku zařadit do jídelníčků?

  • nemusí se namáčet, je uvařená poměrně rychle
  • velice dobře chutná
  • nenadýmá jako ostatní luštěniny
  • je to zdroj bílkoviny

Suroviny

  • 4 filety ze pstruha
  • 300 g červené čočky
  • 150 g sušených rajčat ve slunečnicovém oleji
  • sůl
  • pepř
  • zelená petrželová nať
  • máslo

Postup

Čočku vsypejte do cedníku. Dejte pořádně propláchnout pod tekoucí studenou vodu. Vsypejte do hrnce a zalijte studenou vodou. Použijte jednoduchý poměr čočka s vodou 1:2. Ochuťte solí a pepřem.

Čočku přiveďte k varu a nechejte 5 minut probublávat. Přikryjte poklicí a 15 minut nechejte stát na vypnuté plotně. Čočka bude krásně měkká. Kdo chce, může ji 15 minut mírně vařit, čočka potom bude opravdu na kaši. Do některých jídel se to hodí. Červená čočka však nebude nikdy tak sypká, jak jste zvyklí od čočky hnědé nebo zelené.

Mezitím, co čočka „odpočívá“ pod poklicí, můžete udělat rybu. Filety ze pstruha budou hotové během chvilky. Stačí vám bohatě 15 minut.

Na pánvi si rozpusťte kus másla, můžete přidat i trochu olivového oleje. Filety z obou stran osolte a opepřete. Dejte smažit na pánev, kůží dolů. Opékejte z každé strany pár minut, nám stačily tři minuty na každou. Kdo má silnější filety, může přidat minutu z každé strany. Hlídejte, aby ryba nebyla přepečená. Byla by suchá a tudíž ne tak dobrá. 

Hotovou čočku promíchejte se sušenými rajčaty, nakrájenými na kousky. Přidejte i trochu oleje, ve kterém byla rajčata naložena. A podávejte se pstruhem, posypané zelenou petrželkou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Pstruh na tři způsoby

Pstruh v bylinkové krustě s parmezánem

DSC_1113.jpg (104 KB)

Pečený pstruh s celerovými hranolky

Pstruh s brambory pečenými v alobalu

pstruh.jpg (157 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit

Uložit

Reklama