Domácnost

První stáčení medu bylo pro nás velkým dobrodružstvím

med

Včelky od jara pilně pracovaly a byl nejvyšší čas na stáčení medu. Nás včelař-poradce je bohužel dlouhodobě nemocný, a tak jsme si museli poradit sami. Jak dopadlo naše první medobraní se můžete dočíst v tomto článku.

Všichni včelaři v okolí už byli v předstihu a my jsme stále váhali. Copak o tom něco víme? Sebrat včelám med, který si pilně střádají do zásob, nebude žádná legrace. Včely vypadají mírumilovně, ale jak jsme vypozorovali, jsou dost náladové. Reagují na zvuky, počasí a samozřejmě na pohyb okolo úlu. Po několika zkušenostech s jejich bodnutím se nám k nim moc nechtělo, ale pokud jsme chtěli získat nějaký med, nebylo zbytí.

Počkali jsme na slunečné počasí, dobu, kdy jsou „bodavky“ venku a manžel provedl obhlídku nástavků. Obdivuji jeho statečnost, já bych se asi klepala strachy, ale včely se chovaly ukázkově a nechaly ho v klidu pracovat.

med

Zjistil, že rámky jsou doslova obtěžkány medem a je potřeba ho stočit.

Připravili jsme si potřebné vybavení mimo dosah úlů a začali s naším prvním medobraním. Rozdělili jsme si úkoly. Manžel přinášel rámky, já jsem (za zavřenými dveřmi, v bezpečí kuchyně) speciální vidličkou odstraňovala vosková víčka

med

... rovnala do medometu a stáčela.

med

Zpočátku to vypadalo, že ho bude málo, moc to nepřibývalo, ale v tomto oboru se opravdu vyplatí trpělivost. Nakonec nás výsledek mile překvapil. Z prvních dvou nástavků jsme vytočili něco přes dvacet kilo medu, a to nám pro začátek a zkušenost zatím stačilo. Na další medobraní se chystáme v první polovině července. Uvidíme, jestli tím naši sezonu ukončíme a necháme zbytek včelám na zimu, nebo se ještě pokusíme o stočení medovicového medu a rozšíříme zásoby. Zájem o náš med je obrovský, takže ani nestačíme uspokojit poptávku.

Každý včelař si svůj med určitě pochválí, ale při vší skromnosti musím říct, že lepší med jsem dosud nejedla. Voňavý, jantarově zbarvený a chuti tak jemné, že by se dal plnit do bonbonů.

Nebereme to jako samochválu, která „smrdí“, je to přece dílo našich včel, kterého si (po tom všem, co jsme s nimi zažili) moc vážíme. Ale chuť medu je určitě ovlivněna i tím, že je absolutně čerstvý, prostě panenský.

A to nám potvrdil každý, komu jsme dali ochutnat.

/users/1/galerie/files/img/medstaceni/middle_vcely51.jpg
Otevřený nástavek úlu
/users/1/galerie/files/img/medstaceni/middle_vcel.jpg
Detail včelího díla
/users/1/galerie/files/img/medstaceni/middle_vcel1.jpg
Vyjmutý rámek
/users/1/galerie/files/img/medstaceni/middle_DSCN2790.jpg
Odvíčkování
/users/1/galerie/files/img/medstaceni/middle_med3.jpg
Vosk, med a vidlička
/users/1/galerie/files/img/medstaceni/middle_med5.jpg
Pohled do medometu
/users/1/galerie/files/img/medstaceni/middle_med7.jpg
Stáčení
/users/1/galerie/files/img/medstaceni/middle_DSCN2789.jpg
Přelévání čistého, přefiltrovaného medu do nádoby
 

Čtěte také:

   
29.06.2016 - Zvířátka - autor: Dana Haklová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [34] Mariena47 [*]

    Dana Haklová — #33Děkuji za poučení,ale mezi včelaři se běžně říká,že med zcukernatí,ovšem do článků se spisovně píše, že krystalizuje,je to totéž.Pastovaný med jsem několikrát koupila,není to ono.A doporučila bych ,víc se věnovat pravopisu.

    superkarma: 0 30.06.2016, 18:39:58
  2. [33] Dana Haklová [*]

    Mariena47 — #32Med necukernatí, ale krystalizuje, tak se tomu správně říká mezi včelaři. Pokud chcete, aby med netekl, kupujte si pastovaný. Ten je míchaný v době krystalizace, takže má krémovou konzistenciSml22

    1. na komentář reaguje Mariena47 — #34
    superkarma: 0 29.06.2016, 22:41:12
  3. avatar
    [32] Mariena47 [*]

    catcat — #26 Ricardo — #29Já mám radši medové máslo,rozetřela jsem vždycky odpovídající množství másla a medu misce,co zbylo,taky v ledničce dlouho nevydrželo.Děti to milovaly a mlsaly.Já si teď,když jsem sama dělám chleba s máslem a medem jednou za čas a to si to rozetřu lžičkou přímo na chlebu.

    Ono to vypadá hezky,chleba s máslem a pokapaný tekutým medem.Jenže kdo tomu rozumí,tak ví,že pravý med je tekutý jen nějaký čas po vytočení,potom zcukernatí a těžko se s ním "dělají ornamenty"Já kupuji med od včelařů,ten z obchodu bych si netroufla.

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #33
    superkarma: 0 29.06.2016, 19:46:18
  4. [31] janavys [*]

    Mám takový pocit, že ten dnešní med už není to, co znám z mládí!Sml22

    superkarma: 2 29.06.2016, 19:33:54

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] kobližka [*]

    Dana Haklová — #23 Aha,tak děkuji.Já jsem začala jíst med asi tak před 3 lety,dřív jsem to nedokázala,skoro se mi zvedal žaludek.Pravděpodobně mě muselo v hlavě něco "přecvaknout",protože dneska bych se po medu utloukla.Hned bych si od vas koupila Sml16

    superkarma: 0 29.06.2016, 19:03:08
  2. [29] Ricardo [*]

    Mariena47 — #21 jak děláte to medové máslo? a uchováváte v lednici? jak dlouho vydrží?

    1. na komentář reaguje Mariena47 — #32
    superkarma: 0 29.06.2016, 15:04:28
  3. [28] Ricardo [*]

    misa.35 — #11 pokud už neplánujete točit další med, tak vytočené voskové mezistěny se roztaví a z nich se pak udělají nové mezistěny

    superkarma: 0 29.06.2016, 15:03:57
  4. avatar
    [27] gerda [*]

    catcat — #26Já mám taky radši, když je chleba namazaný máslem a med na tom másle - seshora pomalu ze lžičky stékající - dělá pěkné ornamenty. Přirovnala bych to k pití vína, když se v pozvednuté skleničce proti světlu jiskří, než ho poprvé ochutnáme. Taky je to napřed zážitek pro oči....A takový krajíc, ozdobený medem, se musí hezky rychle zbaštit, aby med nestihl utéct dolůSml30. O důvod víc si to zopakovat a zakrojit další.

    superkarma: 0 29.06.2016, 14:51:19
  5. avatar
    [26] catcat [*]

    Mariena47 — #21je zajímavé, že chleba s máslem a medem mám ráda, ale medové máslo nemám ráda ani omylemSml80

    1. na komentář reaguje gerda — #27
    2. na komentář reaguje Mariena47 — #32
    superkarma: 1 29.06.2016, 13:09:48
  6. avatar
    [25] Eliana [*]

    Dana Haklová — #22Tak to je prima a co vlastně paní kačenka či pan kačer?Sml30 (Snad se tak nejmenuje nějaký sousedSml30) Zrovna zakládáme mini jezírko a musím si nastudovat jak na leknínySml16

    superkarma: 0 29.06.2016, 12:04:12
  7. avatar
    [24] gerda [*]

    Eliana — #14Krásné čtení, souhlasím. A když jsou k tomu navíc fotky, to je skoro jak přímý přenos. To by mohlo vyjít knižně, o včelařích - a tak vtipně a živě podané - jsem dosud nečetla nic. Pole neorané, to by určitě ležák nebyl, Dana umí psát.

    superkarma: 1 29.06.2016, 11:56:14
  8. [23] Dana Haklová [*]

    kobližka — #16Strhnou se jenom víčka, jinak byste med nevytočila, zbytek se jim zase vrátí a ony si to zase rychle dostaví

    1. na komentář reaguje kobližka — #30
    superkarma: 0 29.06.2016, 11:52:57
  9. [22] Dana Haklová [*]

    Eliana — #19Děkuji, rybníček je sice kalný, ale už vykvetly lekníny, žijí v něm žáby a různý vodní hmyz. Asi si pořídím ještě rybičkySml16

    1. na komentář reaguje Eliana — #25
    superkarma: 0 29.06.2016, 11:51:32
  10. avatar
    [21] Mariena47 [*]

    My měli doma velký včelín,med jsme mlsali od mala.Maminka vždycky rozetřela sklenici medu s máslem a tím nám mazala chleba a rohlíky.Rozčilovalo ji,když jsme si med nakapali,a,chleba a byli potom ulepení až za ušima.Já dětem taky dělala medové máslo.

    1. na komentář reaguje catcat — #26
    2. na komentář reaguje Ricardo — #29
    superkarma: 0 29.06.2016, 11:45:32
  11. avatar
    [20] misa.35 [*]

    Dana Haklová — #12 Děkuji, to já jsem jen teoretik, zatím. Ovšme táta má sad, tak přemýšlím, že bych to zkusila Sml24

    superkarma: 0 29.06.2016, 11:30:52
  12. avatar
    [19] Eliana [*]

    Dana Haklová — #15budeme se těšit! Ještě se chci zeptat jak se daří rybníčku?Sml16

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #22
    superkarma: 0 29.06.2016, 11:19:26
  13. avatar
    [18] vopis [*]

    zajímavá a pro městského člověka poučná reportáž. Těším se na další. Jinak vás obdivuji a blahopřeji Sml67

    superkarma: 0 29.06.2016, 11:01:30
  14. [17] iřka [*]

    Sml67Sml59

    superkarma: 0 29.06.2016, 10:32:27
  15. avatar
    [16] kobližka [*]

    Já to v životě neviděla naživo,jen nedávno v televizi a jelikož jsem včelařením nepolíbená,přišlo mi strašně líto,že se včelkám ten vosk musí strhnout,když se s tím tak dělaly Sml16...ale jak říkám,vůbec tomu nerozumím,nicméně vás obdivuju Sml59

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #23
    superkarma: 0 29.06.2016, 10:25:37
  16. [15] Dana Haklová [*]

    Eliana — #14Už mám další "včelí"téma, které mi připravilo horké chvilkySml30

    1. na komentář reaguje Eliana — #19
    superkarma: 0 29.06.2016, 10:22:49
  17. avatar
    [14] Eliana [*]

    Panečku, to je dobrodružství a je prima, že se pouštíte do nových věcí. Mne se to tak hezky čte! Člověk se těší na další psaníSml30!

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #15
    2. na komentář reaguje gerda — #24
    superkarma: 0 29.06.2016, 10:07:55
  18. [13] Dana Haklová [*]

    gerda — #2Díky, možná i na tech chleba jednou dojde, ale my máme tolik plánů, že by nám na to ani ta stovka let nestačilaSml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 29.06.2016, 09:52:22
  19. [12] Dana Haklová [*]

    misa.35 — #11Vosk, který jsme odebrali při odvíčkovávání jsme jim dali k úlu a včelky si z něj vzaly zbytek meduSml22. Pak jsme ho uložili do chladu. Vosk se prý odevzdává do Včelpa a je za něj nějaká sleva na nové voskové stěny. Ale tak daleko jsme se zatím nedostali, takže nevím, jestli jsem ta správná osoba na raduSml16

    1. na komentář reaguje misa.35 — #20
    superkarma: 0 29.06.2016, 09:50:02
  20. avatar
    [11] misa.35 [*]

    Dano, mám otázku, zpracováli jste nějak ten vosk ?? Nebo se vrací na zavoskování rámečků, když je vracíte zpět??

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #12
    2. na komentář reaguje Ricardo — #28
    superkarma: 0 29.06.2016, 09:33:51
  21. avatar
    [10] rusalka2008 [*]

    Můj táta se dal na včelaření po šedesátce a je to moc fajn, krásná práce i koníček Sml67

    superkarma: 0 29.06.2016, 09:24:45
  22. avatar
    [9] řeřicha [*]

    Tak tohle prožívám už 30 let...je to krásná voňavá práce, ale v tomhle období i dřina...ale výsledek stojí za to Sml16

    superkarma: 0 29.06.2016, 08:50:36
  23. [8] slávenka [*]

    Díky za nahlédnutí do včelařské alchymie.Sml16Tolik práce , ale výsledek pak stojí za to.Sml67 Už mám také letošní med, dostala jsem od kamaráda včelaře.

    superkarma: 0 29.06.2016, 08:39:59
  24. [7] bobani [*]

    včelaře obdivuji !

    superkarma: 0 29.06.2016, 08:20:41
  25. avatar
    [6] Motty [*]

    Tohle jsem nikdy neviděla a nezažila a přijde mi to jako hotová alchymie, ani nevím, jak vypadá a funguje a vůbec že existuje nějaký medomet, ale umím si představit vaši radost z prvního vlastního medu. A taky věřím, že musí být strašně dobrý. Aspoň líznout bych si chtěla Sml30Sml67

    superkarma: 0 29.06.2016, 08:09:22
  26. [5] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 29.06.2016, 08:08:28
  27. [4] magic11 [*]

    škoda, že nejde přenést i ta vůně, kterou si pamatuji z dětství, když dědeček stáčel med. To je nezapomenutelné a krásné ...

    superkarma: 0 29.06.2016, 07:54:52
  28. avatar
    [3] gerda [*]

    gerda — #2budete tu...chybička se vloudilaSml30

    superkarma: 0 29.06.2016, 07:48:38
  29. avatar
    [2] gerda [*]

    Děkuju za nádhernou reportáž přímo z centra dění. Je to, jako bych byla u toho. To musí být tak nádherný pocitSml26...Danuš, tak teď ještě péct domácí chleba z kvásku a z dobré mouky, na to namazat ten čerstvý med a ....budete to do sta let!Sml59Vzali jste to za správný konecSml67, člověk se má k přírodě vracet.

    1. na komentář reaguje gerda — #3
    2. na komentář reaguje Dana Haklová — #13
    superkarma: 0 29.06.2016, 07:45:30
  30. avatar
    [1] glady [*]

    vždycky budu vzpomínat jak jsme stáčeli med s mým dědečkem, který byl vášnivým včelařem Sml16

    superkarma: 0 29.06.2016, 05:39:42

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme