To snad už je nějaký rituál, nebo osud, že první plech prvního cukroví vyndám z trouby jako botu. Už mě to vlastně ani nepřekvapuje. Možná se někde podvědomě dokonce těším, až budu nostalgicky sypat do koše ty malé uhlíky…

Už jste začaly péct?

Takové linecké nebo perníčky by už měly pomalu ležet někde v krabici v chladu, aby do Vánoc pěkně zvláčněly.

c

Já jsem začala včera a jako každoročně jsem z prvního plechu zajíčků vyrobila nádherné samopeky v lesklé černé.

Nevadí mi to.

Dělám to takto nechtěně každý rok a řekla bych, že tento model patří  k jakémusi mému vlastnímu folkloru, bez kterého bych si neuměla nacházející čas Vánoc ani představit. Stejně jako je tomu u štědrovečerního stolu, kdy naše Míša musí mít alespoň polovinu polévky v klíně.

Každý rok inovuji

cuStejně tak jako pálím, rovněž každý rok vyberu a vyzkouším nějaký recept, který jsem nikdy nedělala, a stejně jako v letech minulých přijdu na to, že výsledek není k jídlu.

V loni to byly zázvorky.

Ve snaze udělat radost příteli, který má podivný zásek na zázvor, jsem vyrobila cukroví, přesně podle receptu. Po upečení ovšem okamžitě tak ztvrdlo, že by bylo možno jím někoho velmi spolehlivě jednou ranou usmrtit.

Radek se je sice pokusil pozřít, ale nedokázal vyvinout v sanici tlakovou sílu cca 981kN, potřebnou k rozdrcení jednoho sousta.

I pověsila jsem ho na stromeček. To cukroví. :-))

Letos jsem si vytiskla koule

Koule z internetu jsem ještě nevyzkoušela, o výsledku informuji, ale nedělám si iluze, že budou jiné než nejedlé. Rituály ovšem miluji, a jak vidno, i ty ne moc pozitivní, leč přece jen úsměvné.

Mám linecké i s inovací

kVedle prvního spáleného plechu a slušivého puchýře na stehně jsem první pečení zvládla bez úhony a dokonce s inovací.

Letos jsem zakoupila takové tubičky s barevnou polevou, kterou lze vytvořit rozkošné kytičky nebo motýlkovi křidélka.

Piplala jsem se s tím do tří hodin do rána, ale líbí se mi to.

Není to drahé, takže mohu doporučit.

A podvodníky znáte?

Pro ty z vás, které se nesvěříte do ruky nějaké věhlasné pekárně případně babičkám, a cukroví také s láskou pečete samy, přidávám recept ozkoušený.

Je to jednoduché a strašně dobré. Proto podvodníci, protože těsto vám bude kynout po vodou…

Potřebujete

25dkg hladké mouky

25 dkg tuku (máslo)

2,5 dkg droždí

Vypracujete těsto, ze kterého vyrobíte kouli. Tuto pak namočíte do hrnce s vodou tak, aby byla potopená.

po

Ve chvíli, když vyplave, což je tak asi za dvě hodiny, těsto otřete a rozválíte. Vykrajujete různé pidižvíky, které po upečení obalíte v moučkovém cukru.

Je to hrozně dobré. A taky křehké, tak bacha!

Reklama