Domácnost

První plech tradičně spálím

To snad už je nějaký rituál, nebo osud, že první plech prvního cukroví vyndám z trouby jako botu. Už mě to vlastně ani nepřekvapuje. Možná se někde podvědomě dokonce těším, až budu nostalgicky sypat do koše ty malé uhlíky…

Už jste začaly péct?

Takové linecké nebo perníčky by už měly pomalu ležet někde v krabici v chladu, aby do Vánoc pěkně zvláčněly.

c

Já jsem začala včera a jako každoročně jsem z prvního plechu zajíčků vyrobila nádherné samopeky v lesklé černé.

Nevadí mi to.

Dělám to takto nechtěně každý rok a řekla bych, že tento model patří  k jakémusi mému vlastnímu folkloru, bez kterého bych si neuměla nacházející čas Vánoc ani představit. Stejně jako je tomu u štědrovečerního stolu, kdy naše Míša musí mít alespoň polovinu polévky v klíně.

Každý rok inovuji

cuStejně tak jako pálím, rovněž každý rok vyberu a vyzkouším nějaký recept, který jsem nikdy nedělala, a stejně jako v letech minulých přijdu na to, že výsledek není k jídlu.

V loni to byly zázvorky.

Ve snaze udělat radost příteli, který má podivný zásek na zázvor, jsem vyrobila cukroví, přesně podle receptu. Po upečení ovšem okamžitě tak ztvrdlo, že by bylo možno jím někoho velmi spolehlivě jednou ranou usmrtit.

Radek se je sice pokusil pozřít, ale nedokázal vyvinout v sanici tlakovou sílu cca 981kN, potřebnou k rozdrcení jednoho sousta.

I pověsila jsem ho na stromeček. To cukroví. :-))

Letos jsem si vytiskla koule

Koule z internetu jsem ještě nevyzkoušela, o výsledku informuji, ale nedělám si iluze, že budou jiné než nejedlé. Rituály ovšem miluji, a jak vidno, i ty ne moc pozitivní, leč přece jen úsměvné.

Mám linecké i s inovací

kVedle prvního spáleného plechu a slušivého puchýře na stehně jsem první pečení zvládla bez úhony a dokonce s inovací.

Letos jsem zakoupila takové tubičky s barevnou polevou, kterou lze vytvořit rozkošné kytičky nebo motýlkovi křidélka.

Piplala jsem se s tím do tří hodin do rána, ale líbí se mi to.

Není to drahé, takže mohu doporučit.

A podvodníky znáte?

Pro ty z vás, které se nesvěříte do ruky nějaké věhlasné pekárně případně babičkám, a cukroví také s láskou pečete samy, přidávám recept ozkoušený.

Je to jednoduché a strašně dobré. Proto podvodníci, protože těsto vám bude kynout po vodou…

Potřebujete

25dkg hladké mouky

25 dkg tuku (máslo)

2,5 dkg droždí

Vypracujete těsto, ze kterého vyrobíte kouli. Tuto pak namočíte do hrnce s vodou tak, aby byla potopená.

po

Ve chvíli, když vyplave, což je tak asi za dvě hodiny, těsto otřete a rozválíte. Vykrajujete různé pidižvíky, které po upečení obalíte v moučkovém cukru.

Je to hrozně dobré. A taky křehké, tak bacha!

   
30.11.2009 - Dům a byt - autor: Michaela Kudláčková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [73] Dana90 [*]

    taky jsem letos první plech spálila,ale to mezi ostatním ztratí Sml30 není to tak hrozné

    superkarma: 0 23.12.2009, 00:01:30
  2. [72] ILONESA [*]

    Nepeču,napeče mi maminka Sml52. Jinak inovace nemáme taky rádi,vzpomínám jak jsem kdysi dělala datlové doutníky - šílená piplačka a výsledek nic moc. Tak se držíme osvědčených receptů,které dělala již moje babička. A kupované vůbec,to nemá s vánočním cukrovím nic společného Sml23.

    superkarma: 0 14.12.2009, 12:19:53
  3. [71] Marie Dymackova [*]

    Ještě jsem nezačala,ale uš se chystám.

    superkarma: 0 14.12.2009, 10:57:33
  4. [70] helena don [*]

    Já pravidelně 14 dnů před vánocemi začínám s pečením a začínám tradičně vanilkovými rohlíčky a lineckým těstem. S postupem dní pak dělám složitější cukroví tak, že jej těsně před štědrým dnem naplním krémem. Každoročně peču tak asi 15 ftuhů osvědčeného cukroví a tři až čtyři nějaké nové recepty.

    superkarma: 0 13.12.2009, 17:53:33
  5. [69] Vlaďuša [*]

    Každý rok se snažím vyzkoušet alespoň jedem nový druh cukroví ,tak ho zkusím.

    superkarma: 0 07.12.2009, 08:46:49
  6. avatar
    [68] danap [*]

    já někdy i druhý

    superkarma: 0 07.12.2009, 06:16:24
  7. avatar
    [67] wich [*]

    OlgaMarie — #64 Sml52Sml52

    superkarma: 0 02.12.2009, 10:44:23
  8. avatar
    [66] mmarianne [*]

    Eva_Fl — #65 Děkujem, tady je super hnusně. Na moje starý kosti by takový slunění bylo přímo božským balzámem.

    superkarma: 0 01.12.2009, 21:35:47
  9. avatar
    [65] Eva_CZ [*]

    Sml61Sml61Sml61Sml61Sml61Sml61Sml61

    Posilam ho mnohem vic. Vsem domu! Sml16

    1. na komentář reaguje mmarianne — #66
    superkarma: 0 01.12.2009, 20:30:50
  10. avatar
    [64] OlgaMarie [*]

    Včera mi povídala kamarádka, že s těšením začala píct cukroví. Všechno dobrý, nic nespálila. A pak zjistila, že do těsta nedala cukr. Smály jsme se na ulici tak, až se po nás lidé otáčeli.Sml52

    1. na komentář reaguje wich — #67
    superkarma: 1 01.12.2009, 16:28:00
  11. avatar
    [63] wich [*]

    Eva_Fl — #60 Užívej si sluníčko i za mě Sml53

    superkarma: 0 01.12.2009, 11:31:55
  12. [62] Sekyrová [*]

    Já mám nejradši ořechy a slepované kokosky. Ale s mamkou vždycky říkáme, že nejlepší je cukroví, které nesníme. Protože potom je nějaký svátek a narozeniny, a pak Velikonoce a neštěstí je hotový. Pečení mě hrozně baví. Evo, pošli nám trochu toho sluníčka. Sml59

    superkarma: 0 01.12.2009, 10:56:00
  13. avatar
    [61] 13042000 [*]

    dazou — #58 stačí tam strčit dolů plech s vodou.

    superkarma: 0 01.12.2009, 10:45:08

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [60] Eva_CZ [*]

    wich — #59 jo, odpocivala jsem v sobotu a nedeli, jen v nedeli jsem uz musela delat faktury. Bo konec mesice. Ale dala jsem si krasnou jogu a nevarila jsem. Dnes jsem mela rano volno, takze jsem vygruntovala barak a navarila. Ale stihla jsem i bazen a praci a velkonakup, no uffffff. Odpocivam ted. S vama. Sml16 A hlasim, ze slunicko ted opaluje, jak ma. Pekne dozlatova. Je slabsi, juka na me nekde zprava dole, ale bohate staci. Sml54

    1. na komentář reaguje wich — #63
    superkarma: 0 01.12.2009, 01:25:17
  2. avatar
    [59] wich [*]

    Eva_Fl — #57 Odpočíváš ty taky někdy? Sml30

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #60
    superkarma: 0 30.11.2009, 20:54:58
  3. avatar
    [58] dazou [*]

    janina01 — #15 na tu moji kraksnu blbou nic nepomaha, nemam hrnecek ,ale hrnec. navic to silene smrdi.

    1. na komentář reaguje 13042000 — #61
    superkarma: 0 30.11.2009, 19:58:37
  4. avatar
    [57] Eva_CZ [*]

    Miso diky, rada bych, kdybyste nektera vyzkousela tenhle recept z US mouky, protoze stejnej mam - a kluci tvrdej, ze je to dobry, ale kecAJ. U nas asi budou ,,jen" strudly. Pokud budou ti 2 spolupracovat. Pracuju i na Stedry den, takze bud pomuzou, nebo prd.

    1. na komentář reaguje wich — #59
    superkarma: 0 30.11.2009, 18:48:55
  5. avatar
    [56] aiša [*]

    Míšo pěkné cukroví

    superkarma: 0 30.11.2009, 17:35:23
  6. avatar
    [55] aiša [*]

    já protože mám na vanilkové rohlíčky , olšové ruce dělám místo nich ...říkám jim náfučky ....název neznám , dělala je maminka, škoda že nemám její šikovné ruce Sml13  náfučky proto ,že se nahoře jakoby nafouknou ( taková šlupička )

    superkarma: 0 30.11.2009, 17:33:17
  7. avatar
    [54] evelyn [*]

    Michaela Kudláčková — #45 mne totiz vlasy desne padaj, i kdyz to na porostu neni videt, ale musim si je pri cinnostech v kuchyni stahovat, najit muj chlap v jidle vlas, tak se zblazniSml16

    superkarma: 0 30.11.2009, 17:13:49
  8. avatar
    [53] wich [*]

    Taky se mi podařilo pár let za sebou vždy jeden plech připálit. Mrknu na to, chce to ještě pár minut, mrknu podruhé a uhlíky Sml31Sml30Sml30 Peču každý rok stejné cukroví podle prababiččiných receptů, klasicky rohlíčky, linecké zdobíme x způsoby, rumkuličky, kokosové kuličky... vždy od každého druhu jen malou krabičku, nesníme toho tolik.

    superkarma: 0 30.11.2009, 16:39:44
  9. avatar
    [52] DanaD [*]

    Michaela Kudláčková — #51 no tak pak jeste splest do copu a nakonec dat  olovenou koulicku a vesele se roztocit po byte Sml57 to by bylo veselo

    superkarma: 0 30.11.2009, 16:34:58
  10. avatar
    [51] Michaela Kudláčková [*]

    DanaD — #49 ...když mě ty vlasy bolej když na nich něco mám.Sml80

    1. na komentář reaguje DanaD — #52
    superkarma: 0 30.11.2009, 16:33:03
  11. avatar
    [50] kebulkaevulka [*]

    Michaela Kudláčková — #47 Já ho dávám do lednice

    superkarma: 0 30.11.2009, 16:31:15
  12. avatar
    [49] DanaD [*]

    Michaela Kudláčková — #45 hele tak  nos drdol... tam gumicky nepotrebujes.. bula bys v tom elegantni...Sml57Sml30 a kocky by mely povyrazeni....Sml16

    1. na komentář reaguje Michaela Kudláčková — #51
    superkarma: 0 30.11.2009, 15:43:19
  13. avatar
    [48] Michaela Kudláčková [*]

    koryna — #43 ..taky už se mi to stalo - myslím, že je to droždím. Teď kupuju takový ve stříbrném obalu - nevím jak se jmenuje - ale je nejlepší.

    superkarma: 0 30.11.2009, 14:03:46
  14. avatar
    [47] Michaela Kudláčková [*]

    kebulkaevulka — #42 ..ne Kebule - do studený ale do tepla :-):-)

    1. na komentář reaguje kebulkaevulka — #50
    superkarma: 0 30.11.2009, 14:02:30
  15. avatar
    [46] Michaela Kudláčková [*]

    mindulinka — #38 ...do studený, jedině do studený!Sml58

    superkarma: 0 30.11.2009, 14:01:46
  16. avatar
    [45] Michaela Kudláčková [*]

    evelyn — #35 ...často jo..vadí mi jakýkoli gumičky...přemůžu se jen když čistím kočkolit Sml57Sml30

    1. na komentář reaguje DanaD — #49
    2. na komentář reaguje evelyn — #54
    superkarma: 0 30.11.2009, 14:01:09
  17. avatar
    [44] 13042000 [*]

    Ahoj, já jsem tedy ještě nezačala, začínám z Vás mít holky mindrák, každý rok peču tak 8-10 druhů cukroví, vánočku a štrůdl. A každý rok zkouším něco, co jsem ještě nepekla.

    superkarma: 0 30.11.2009, 13:11:53
  18. avatar
    [43] koryna [*]

    Ahoj Míšo,tak já ty podvodníky zkoušela v loni a těsto ne a ne vyplavat Sml54 Nevyplavalo ani za 2 ani za 5 hodin Sml52 tak nevim asi jsem lempl Sml30

    1. na komentář reaguje Michaela Kudláčková — #48
    superkarma: 0 30.11.2009, 13:00:39
  19. avatar
    [42] kebulkaevulka [*]

    mindulinka — #38 Do studené a dát ho doledvice

    1. na komentář reaguje Michaela Kudláčková — #47
    superkarma: 0 30.11.2009, 13:00:11
  20. avatar
    [41] ToraToraTora [*]

    Zázvorka — #40 Sml79 neboj, u nás to má svůj důvod. Po Vánocích se každý těší na Silvestrovský ovárek a chlebíčky a nikdo nechce jíst sladké, ale celý advent chodí okolo krabiček s perníčky, drobky jim padají z koutků pusy a jeden to háže na druhého. Takže letos dávám sladké na talířek když si jdem zapálit v neděli večer adventní svíčku

    superkarma: 0 30.11.2009, 12:47:34
  21. avatar
    [40] Zázvorka [*]

    ToraToraTora — #39 I ty jedna! To od tebe není vůbec hezké, nás takto stresovat Sml52Sml52

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #41
    superkarma: 0 30.11.2009, 12:33:13
  22. avatar
    [39] ToraToraTora [*]

    Co šílíte??? Já už mám dopečenoSml54

    1. na komentář reaguje Zázvorka — #40
    superkarma: 0 30.11.2009, 12:29:37
  23. [38] mindulinka [*]

    Míšo a do jak teplé vody se to těsto má ponořit? Že bych letos vyzkoušela. Mám už pečené pracny a vanilkové rohlíčky, teď jsem udělala těsto na kokosové věnečky a koncem týdne bych zvládla pudinkové a linecké a kokosky. A tím končím. Všechno dělám u 2 až 3 násobné dávky, aby jsme měli cukroví až do Silvestra.

    1. na komentář reaguje kebulkaevulka — #42
    2. na komentář reaguje Michaela Kudláčková — #46
    superkarma: 0 30.11.2009, 12:27:28
  24. avatar
    [37] DanaD [*]

    ja siletos nechala cukrovi upect.. mam spoluzacku co vystudovala dejinuy umeni, ale nejak se tim nemuze uzivit a tak se dala na peceni.. vzala jsem si jen 1.5 kg, ma tam  9 druhu, tak to je tak akorat  na vanoce kazdy den par kousku ke kafi

    superkarma: 0 30.11.2009, 12:26:38
  25. avatar
    [36] kebulkaevulka [*]

    Přesně tak,vždycky spálím linecké a podvodníky,znám a peču je

    superkarma: 0 30.11.2009, 12:12:54
  26. avatar
    [35] evelyn [*]

    nepecu, me to nebavi a Jarous s tejne nesmi, tak to vlastne delam pro jeho dobro.

    Miso, to mas takle rozpustene a vlajici vlasy u peceni a vareni?Sml2

    1. na komentář reaguje Michaela Kudláčková — #45
    superkarma: 0 30.11.2009, 11:54:46
  27. avatar
    [34] Zázvorka [*]

    Odemětobě — #33 DanaD — #31 Byly ve spíži a dokonce jsem k nim dle rady dávala i rozkrojené jablko. Letos se zkusím poučit a půjdou ven! Díky za radu!

    superkarma: 0 30.11.2009, 11:51:11
  28. avatar
    [33] Odemětobě [*]

    Zázvorka — #30 myslím si, že to bylo uložením-v papírové krabičce, v igelitu a venku, kde je vlhko.Protože když zůstaly na talířku třeba půl dne, byly zas jak beton.

    1. na komentář reaguje Zázvorka — #34
    superkarma: 0 30.11.2009, 11:42:35
  29. avatar
    [32] átéčko [*]

    SENSITIVESKIN — #17 Máš recht.

    superkarma: 0 30.11.2009, 11:35:25
  30. avatar
    [31] DanaD [*]

    Zázvorka — #30 no pro zazvorky je  dulezite  jake je pocasi aby zmekly.. chce to lehce nad nulou a vlhko, idealni v kartonove krabici na balkone pod igelitem.....

    1. na komentář reaguje Zázvorka — #34
    superkarma: 0 30.11.2009, 11:08:46

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme