Reklama

Tavené sýry jsou u nás velmi oblíbenou potravinou, každý Čech jich v průměru spotřebuje 2,6 kg za rok, což je dvojnásobek spotřeby ve většině zemí světa. V porovnání s přírodními sýry nabízejí řadu praktických výhod, zejména delší trvanlivost nebo snadnou roztíratelnost. Nyní přichází na trh novinka, rozpékací tavený sýr, který přináší další praktické výhody…

Jak rozpékací sýr používat? Předehřát troubu na 160 °C, namazat sýr na pečivo (nejlepší je bageta, která rozpečená úžasně křupe a výborně chutná), zapéct 5-7 minut v troubě a teplá večeře, rychlé pohoštění nebo prostě neodolatelná mňamka je na světě! Stane se, že nemáte čas uvařit, nestihnete nakoupit, na dveře zazvoní nečekaná návštěva… Nic vás nezaskočí, pokud budete mít v zásobě TANY Sýr do trouby a nějaké pečivo – klidně i starší, alespoň se rozpékáním zužitkuje. Tato novinka se skvěle hodí také ke grilování (rozpečený sýr na bagetě z grilu je luxusní záležitost) a báječně chutná i studená, třeba jako dip.

Novinka TANY Sýr do trouby, první český rozpékací tavený sýr, se vyrábí ve dvou příchutích: se zeleninou Vegetable a se salámem Salami. K dostání je v uzavíratelné vaničce o obsahu 125 g (pro 4 osoby) za doporučenou cenu 32 Kč ve vybraných supermarketech a hypermarketech (Albert, Tesco).

TanySýr do trouby vyráběný společností TANY z Nýrska je první český rozpékací tavený sýr. Připravuje se tradiční technologií výhradně z poctivých surovin. TANY Sýr do trouby Vegetable a Salami patří mezi střednětučné  tavené sýry (45 % tuku v sušině, 35 % sušiny), jeho energetická hodnota je 254 kcal na balení 125 g, tj. 63,5 kcal na porci

O tavených sýrech Tavené sýry patří k nejmladším sýrům, poprvé byly připraveny v roce 1911 švýcarskou firmou Gerber. Nevznikly náhodným objevem jako sýry přírodní, ale byly plánovitě vyvíjeny s cílem získat trvanlivý sýr schopný skladování a transportu. Na začátku 20. století totiž měla Evropa nadprodukci sýrů a potřebovala je vyvážet na nové trhy, zejména do Ameriky.
Jenže tehdy nebyl dostatek chladírenských lodí a sýry dorazily do zámoří přezrálé, znehodnocené. Hledal se tedy způsob, jak zrání sýrů zastavit, a umožnit tím jejich dlouhodobý transport. Řešením byl právě tavený sýr, roztavená směs přírodních sýrů, která po vychlazení opět ztuhla, přičemž nový výrobek vykazoval i nadále příjemně sýrovou chuť a navíc získal dlouhou trvanlivost.

Dnes vznikají tavené sýry podobně. Přírodní sýry se rozemelou, smíchají s přísadami a zahřejí na 85-120 °C. Směs se tak roztaví na řídkou, pastovitou hmotu nebo na viskózní tekutinu, která se většinou ještě za horka balí a chladí. Předpokladem dobré jakosti výrobku jsou kvalitní a zdravotně bezpečné suroviny. Základ jakostní výroby tavených sýrů zpravidla tvoří přírodní sýry bezvadné chuti a vůně. Dalšími surovinami jsou máslo, tvaroh, sušené mléko a syrovátka, ale také ochucující složky a přísady jako zelenina, houby, maso, koření a další. 

„Kvalita je pro společnost TANY na prvním místě. K výrobě tavených sýrů používáme výhradně prvotřídní suroviny od prověřených dodavatelů z tuzemska i zahraničí a každoročně investujeme do obnovy strojního zařízení. Výsledkem jsou výrobky špičkové kvality, sbírající tuzemská i mezinárodní ocenění,“ říká Ing. Karel Vítek, generální ředitel společnosti TANY.

O tavírně v Nýrsku Společnost TANY v Nýrsku na Šumavě patří k nejvýznamnějším výrobcům tavených sýrů v České republice. Kromě vlastních značek (například nejznámější Delicato) vyrábí široký sortiment tavených sýrů pod značkami obchodních společností Ahold, Makro, Tesco Stores, Penny Market či Spar a také pod privátními značkami pro zahraniční odběratele.

Tany

V Nýrsku má mlékárenství více než sedmdesátiletou tradici. V roce 1936 zde bylo založeno Mlékařské družstvo, které zpracovávalo mléko a o čtyři roky později začalo také s výrobou tavených sýrů. Po druhé světové válce byl nýrský závod začleněn do komplexu západočeských mlékáren a specializoval se výhradně na výrobu tavených sýrů, která však byla v druhé polovině osmdesátých let ukončena. Po sametové revoluci odkoupila budovu bývalé tavírny v Nýrsku a navrátila jí původní výrobní program společnost TANY. „Se vstupem České republiky do Evropské unie byl závod od základů zmodernizován a přizpůsoben přísným legislativním požadavkům na potravinářskou výrobu. Dnes je nýrská tavírna moderním provozem splňujícím nejpřísnější kritéria bezpečné výroby potravin,“ dodává Ing. Vítek.

Více o společnosti a výrobcích TANY na www.tany.cz.